Omikron versus delta v slovenských nemocniciach
20 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Omikron versus delta v slovenských nemocniciach: Omikron síce do nemocníc posiela ľudí v menej vážnom stave, lôžka sa však naďalej plnia. Záchranári aj počas tretej vlny pandémie majú plné ruky práce a tisíce výjazdov, píšu Hospodárske noviny.

Delta...

Preplnené nemocnice, zavretá ekonomika a vyčerpaný personál, ktorý sa nestíhal starať o ľudí v ťažkom stave s covidom – takto to vyzeralo pri predchádzajúcej vlne covidu a jeho variante delta.

Nemocnice boli lokálne preplnené a museli pacientov prevážať do iného zariadenia. Svedčilo to o tom, že koronavírus naberá na sile.

... a omikron

Aj pri súčasnej mutácii omikron majú záchranári zvýšený počet výjazdov, píšu Hospodárske noviny. Tie sa za posledné dva týždne zdvojnásobili a 7-dňový údaj dosiahol hodnotu vyše 1 600. Lenže vývoj v nemocniciach je napriek tomu iný ako pri delte. Počty pacientov nedávno vyskočili nad 2 500, ale posledné dni už klesajú.

Treba 4. dávku vakcíny špeciálne proti Omikronu?
Koľko posilňovacích očkovaní proti Covidu-19 je ešte potrebných? A príde aktualizovaná dávka priamo proti Omikronu? – pýta sa de.euronews.com. „Chystám sa prihlásiť už rovno aj na štvrté očkovanie, aby som sa už nemusela takto stresovať," –... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pohľad lekára

Lekár Peter Visolajský tvrdí, že síce v tejto vlne končia v nemocniciach prevažne pacienti, ktorí majú spolu s covidom aj iné diagnózy, ale nevidno tak často najťažšie stavy.

Omikron zasahuje najmä horné dýchacie cesty, kým delta spôsobovala viac vážnych stavov aj v oblasti pľúc. Aj keď v zahraničí stúpali hospitalizácie aj v prípade tejto juhoafrickej mutácie, v skutočnosti tam táto prišla počas vlny delta. Zato k nám omikron zavítal už po odznení delty. Spoločnosť Unilabs upozornila, že tou sa podľa jej prieskumu premorilo až 1,2 milióna Slovákov. Spolu s polovičnou zaočkovanosťou populácie to vytváralo značnú ochranu.

„Záchranky často fungujú len ako prevoz“

Visolajský pre Hospodárske noviny potvrdil, že nový variant covidu je miernejší. „Stane sa, že pacient, ktorý prišiel do nemocnice záchrankou, tak ho lekár ošetrí a pošle domov v dobrom stave,“ hovorí s tým, že to platí aj pre tých covidových. Podľa neho aktuálna situácia opäť potvrdila niekoľko rokov známy fenomén, a to, že „záchranky často fungujú len ako prevoz“.

Štvrtá dávka vakcíny ZLYHÁVA - prvé údaje z Izraela
Ani štvrté očkovanie nezabezpečuje dlhodobú účinnosť proti COVIDu. Ukazujú to prvé výsledky štúdie z Izraela. Hoci po druhom "posilňovači", celkovo štvrtej dávky vakcíny mRNA, hladiny protilátok nakrátko stúpnu, rýchlo opäť klesnú, píše Waldo Holz... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Hrozby sa nenapĺňajú

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pri nástupe omikronu varoval, že nemocnice môžu o pár týždňov kolabovať pri počte päťtisíc pacientov. Tieto hrozby sa zatiaľ nenapĺňajú. Vláda chce postupne uvoľniť pandemické obmedzenia a vrátiť krajinu do normálneho režimu.

Bez pokút

Hovorkyňa Záchrannej zdravotnej služby Slovenska Alena Krčová hovorí, že mobilný tím pošle vyškolený človek na linke 155 len k vážnym prípadom. Poznamenala tiež, že nie každé volanie na tiesňové číslo 155 znamená automatickú pomoc tímu.

Za posledný rok pri 100-tisíc telefonátoch sanitka nevyštartovala. „Operátor linky 155 vždy sériou otázok zhodnotí zdravotný stav pacienta a rozhodne o vyslaní posádky vtedy, ak je stav vážny a vyžaduje si poskytnutie neodkladnej prednemocničnej zdravotnej starostlivosti. Ak posádku nevyšle, pacientovi poradí, ako má ďalej postupovať,“ objasnila Krčová.

Realita je ale taká, že pokuta za zneužitie danej linky neexistuje. Ak však použijete číslo 112, vtedy sa sankcie pohybujú až na 1 659 eurách, uzatvárajú Hospodárske noviny.

(Medzititulky red. HD.)

Je práve Omikron začiatkom konca a pandémie? (VIDEO)
Vysoko nákazlivý variant Omikron by mohol byť začiatkom konca pandémie. Podľa riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hansa Klugeho sa COVID-19 už v nasledujúcich mesiacoch prejaví ako sezónne ochorenie, informuje... Čítať ďalej
26 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.