Sľuby zostávajú len na papieri... a Heger sa iba prizerá
19 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Koalícia rúca vlastný pilier spravodlivosti a antikorupcie. Ako konštatuje v podcaste denníka Pravda Michal Horský, Smer a Hlas by mali ukázať, ako chcú bojovať s hrozbami chudoby, automatizácie, klimatickej či demografickej krízy. Slovensko potrebuje skutočnú sociálnu demokraciu.

Koalícia podrýva vlastný pilier

Boj proti korupcii a jasný ťah na spravodlivý štát. Práve toto sľúbila koalícia vo svojom vládnom programe. Po tom, čo základné podmienky reformy súdnictva odmietli niektorí poslanci koaličnej väčšiny v parlamente, sľuby zostávajú len na papieri.

Michal Horský ďalej poukazuje na to, že „koalícia podrýva primárny pilier svojej existencie, a to protikorupčné ťaženie a návrat dôvery ľudí v spravodlivý štát“.

Dúfa, že odmietnutie reformných zákonov z dielne ministerky spravodlivosti neznamená koniec reformy nášho súdnictva. Mária Kolíková to vníma ako prehratú bitku, ale nie vojnu, myslí si komentátor.

Štubniak o mentálnej úrovni Pročka
Poslanec Jozef Pročko (OĽaNO) sa vyjadril v televízii TA3 k včelárstvu. Juraj Štubniak tvrdí, že Pročko uviedol, že včelári majú včely zotročené a majú z nich iba biznis. Čo si o Pročkovom názore Štubniak myslí, napísal na sociálnej sieti. Med... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Prehralo celé Slovensko

Na otázku, prečo časť koalície odmietla schváliť zákony, ktoré by naštartovali zmeny v justícií Michal Horský uviedol: „Tí, ktorí to odmietli podporiť si myslia, že vyhrali. Ale v skutočnosti prehralo celé Slovensko.“

Podľa komentátora je neúspech na pleciach tak koalície, ako aj premiéra Eduarda Hegera. „Boli to návrhy vlády, ktoré odmietli poslanci vládnych strán.“ dodal komentátor. Príčiny vidí Michal Horský jednak v napätých vzťahoch medzi Kolíkovou a predsedníčkou strany Za ľudí Veronikou Remišovou. Podľa Horského je v tom aj pomsta expremiéra Igora Matoviča za výzvu k odchodu z kresla šéfa kabinetu od Kolíkovej.

Budeme svedkami ďalších útokov

Komentátor hovorí o spojitosti s nadchádzajúcimi voľbami do samospráv, keďže  nové usporiadanie súdov výrazne mení situáciu aj v niektorých lokalitách Slovenska.

Michal Horský vysvetľuje, že „koaličné strany nemajú klasické štruktúry, a preto sa musia spoliehať na regionálnych politikov, ktorí sa zmenám bránia.“ Čo sa týka budúcnosti koalície predpovedá, že vydrží celé volebné obdobie. „Ale budeme svedkami ďalších útokov, budeme vidieť nestabilitu a nejednotnosť. Pre ľudí to bude frustrujúce,“ dodal.

Igor Melicher: Inde by padali vlády, len naši koaliční poslanci sú ako tie tri povestné opice
Odvolávanie Mikulca ukázalo podľa Igora Melichera, mladého sociálneho demokrata prázdnotu, ktorá vypĺňa poslancov koalície. Melicher je presvedčený, že koaliční poslanci sú ako tie tri povestné opice - nevidia, nepočujú, nepovedia. Mladý sociálny... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Nahráva to opozícii

Podľa komentátora situácia nahráva opozícii. „Pellegrini aj Fico môžu poďakovať koalícii za „kus dobrej roboty“, a to vo chvíli, keď Smer a Hlas bude striedať súčasnú vládu.“

Aktuálny návrh Smeru na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi vníma komentátor ako snahu budovať „naratív o fašistickom štáte, ktorý stíha opozíciu“. Michal Horský to označil za konanie, ktoré prekračuje štandardné hranice súboja opozície s koalíciou. „Je to následok pocitu strachu a ohrozenia.“

Komentátor si súčasne kladie otázku, kto je predstaviteľom skutočnej sociálnej demokracie na Slovensku. „Smer a Hlas by mali ukázať, ako chcú zlepšiť sociálny štát. Ako bojovať s hrozbami chudoby, automatizácie, klimatickej či demografickej krízy,“ odkazuje v podcaste opozícii Michal Horský.

(Medzititulky red. HD.)

Rado Baťo: Hanba na sto rokov
O hanbe na sto rokov, píše Rado Baťo, bývalý poradca exprezidenta Andreja Kisku. Priznáva, že svoločou vo vláde úprimne pohŕda, ale ako tradičný hejter jej na sociálnej sieti aj tak venoval pár riadkov, ktoré súvisia s hlasovaním o reforme súdnej... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.