Je tu vrchol vlny. Záver bude rýchly. Čo nás čaká?
22 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský naznačil, že pandémia v marci výrazne zoslabne, informujú Hospodárske noviny.

Máme to najhoršie už za sebou?

Keď pred mesiacom denný počet nových prípadov covidu padol pod tisíc, zdalo sa, že pandémia ustupuje. To sa však len striedala delta s omikronom. Následne pozitivita prudko vyskočila nad 50 percent a tam je dodnes.

Napriek tomu máme najhoršie za sebou. Podľa spoločnosti Unilabs sme rekord už dosiahli. Laboratóriá hlásili 67,7 percenta výterov s obsahom koronavírusu. Odvtedy sa kĺžeme tesne pod dvojtretinovou úrovňou.

Remišová má na krku ďalšie problémy
Župani sa na ministerku investícií Veroniku Remišovú sťažovali v Bruseli. Pripomienky sa snažili vzniesť doma, no bez výsledku, informuje denník Sme. Po problémoch Veroniky Remišovej s nevyčerpanými starými eurofondmi prichádzajú zásadné otázky... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

V marci výrazne zoslabne

„Ešte nie sme za vrcholom, skôr sme v stabilizovanej plató fáze. Zdá sa, že prípadný pokles nebude minimálne zo začiatku skokový, skôr pozvoľný,“ myslí si Lednický, šéf Unilabs.

Ako pripomínajú Hospodárske noviny, štát na 28. februára naplánoval zrušenie režimov očkovaných a prekonaných. Pre všetkých sa otvoria reštaurácie, bary aj well­ness. Prognózy podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského hovoria jasne.

„Teraz sme na vrchole,“ tvrdí minister. Nárasty v nemocniciach môžme očakávať ešte do konca tohto mesiaca. „A potom by mali všetky ukazovatele veľmi rýchlo klesať,“ dodal šéf rezortu zdravotníctva.

Sľuby zostávajú len na papieri... a Heger sa iba prizerá
Koalícia rúca vlastný pilier spravodlivosti a antikorupcie. Ako konštatuje v podcaste denníka Pravda Michal Horský, Smer a Hlas by mali ukázať, ako chcú bojovať s hrozbami chudoby, automatizácie, klimatickej či demografickej krízy. Slovensko... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Katastrofický scenár sa nenaplnil

Počty chorých v zdravotníckych zariadeniach sa niekoľko dní za sebou držia okolo úrovne 2 500. Scenár s obsadenými piatimi tisícmi postelí a v krajnom prípade až s vyše siedmimi tisícmi, keď by nastal kolaps v starostlivosti, tu zatiaľ nevidno. To pozitívne prekvapilo aj ministra Lengvarského.

Väčšina sa vylieči doma bez komplikácií

„Zároveň majú pacienti ľahší priebeh ochorenia a vyžadujú kratší čas hospitalizácie, priemerne len tri dni,“ hovorí minister. Ani klinický priebeh infekcie nie je taký nebezpečný. „Veľká väčšina ľudí sa vylieči v domácom prostredí a stavy sa nekomplikujú tak, aby končili na umelej pľúcnej ventilácii.“

Prečo to robia? Zasiahne vojna aj nás?
Ide Putin obsadiť Ukrajinu vrátane Kyjeva? Juraj Draxler vo svojom statuse na sociálnej sieti dáva jasnú odpoveď: Nie. Ponúka sa otázka, prečo to teda americký prezident Joe Biden povedal. Podľa Juraja Draxlera je Američanom jasné, že Rusko je... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zbytočné delenie do skupín

Podľa Lengvarského je už zbytočné rozdeľovať ľudí na skupiny.​ „Súvisí to s vysokou infekčnosťou omikronu. Teda za veľmi krátky čas sa väčšina populácie s ním buď stretla, alebo je zaočkovaná,“ vysvetľuje s tým, že aj vakcinovaní ho síce môžu šíriť, ale nie tak masívne.

Očkovanie sa takmer zastavilo

Samotné očkovanie sa takmer zastavilo, podotýkajú Hospodárske noviny. Záujem je len na úrovni desiatok až stoviek ľudí denne. Na skladoch nám zostalo ešte takmer 1,5 milióna dávok od Pfizeru, Moderny a Janssenu.

Nie je vylúčené, že ich z väčšej časti darujeme a na jeseň sa proti prípadnej ďalšej vlne ochránime novými prípravkami.

Čo by sa stalo so Slovenskom, ak by Rusko zaútočilo na Ukrajinu?
V prípade vojenského konfliktu by sme okrem humanitárnych problémov mohli vidieť aj problémy v zásobovaní niektorými základnými výrobnými surovinami, ktoré by sa premietli do zvýšených cien najmä potravinárskych výrobkov, tvrdí Martin Kalina,... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Príde nová vlna?

„Firmy vyvíjajú ďalšie látky, mali by byť účinné proti niekoľkým subtypom vírusu,“ uviedol minister. Podľa neho sú v hre aj lieky. Počíta sa síce s tým, že omikron ustúpi, môže však prísť iný typ. Sekvenácia naďalej prebieha.

„Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by mala prísť nová vlna, ktorá by mala vplyv na verejné zdravie s veľkým počtom chorých a s ťažkým priebehom. Vylúčiť to však nevieme,“ poznamenal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v rozhovore pre Hospodárske noviny.

(Medzititulky red. HD.)

Kto nás vyzbrojí? Minieme 2 MILIARDY na obrnenú techniku
Vyzbroja nás Česi, Nemci s Maďarmi či Švédi? Kto získa takmer dvojmiliardový vojenský kontrakt? – pýta sa denník Pravda Obrnené transportéry Plánujeme minúť až 1,739 miliardy eur za pásové obrnené transportéry. Kto ich dodá, by sa malo rozhodnúť... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.