Patová situácia, hovorí Rusko
12 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

 

Ani za deväť hodín rozhovorov v Berlíne sa nepodarilo prekonať nezhody ohľadom výkladu minských dohôd, povedal novinárom ruský vyjednávač v otázkach Ukrajiny a zástupca šéfa kremeľskej prezidentskej kancelárie Dmitrij Kozak, informuje newsbox.cz.

Chýbajú výsledky

Rokovanie na úrovni politických poradcov najvyšších predstaviteľov krajín tzv. normandského formátu, ktorý tvoria Rusko, Nemecko, Ukrajina a Francúzsko, neprinieslo žiadne výsledky.

Moskva varuje: Ani o tom neuvažujte!
Rozmiestnenie amerického protiraketového systému THAAD pri ukrajinskom Charkove by bolo provokáciou a mohlo by skomplikovať vyriešenie bezpečnostnej krízy okolo Ukrajiny, varuje ruské ministerstvo zahraničia, informujú eurozprávy.cz. Moskva... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nezhody neprekonali

Ruský vyjednávač v otázkach Ukrajiny a zástupca šéfa kremeľskej prezidentskej kancelárie Dmitrij Kozak skonštatoval, že ani po deviatich hodinách rokovaní v Berlíne sa nepodarilo prekonať nezhody, pokiaľ ide o výklad minských dohôd.

Podľa ukrajinského ministra zahraničia Dmytra Kulebu rozhovory boli preto úspešné, lebo Rusko trvalo na tom, že Kyjev musí začať priame rokovania so separatistami na východe Ukrajiny, čo Ukrajina odmieta. Podľa nemeckej vlády boli rokovania zložité, ich pokračovanie diplomati naplánovali na marec.

Cieľom dialógu bolo dosiahnuť prelom v osem rokov trvajúcom separatistickom konflikte na východnej Ukrajine v oblasti Donecka a Luhanska, známej tiež ako Donbas. Nulový pokrok berlínskych rokovaní zároveň znamená ďalšiu komplikáciu snahy zmierniť širšiu ukrajinskú krízu, keď Rusko presunulo k ukrajinským hraniciam viac ako 100 000 vojakov, a vyvolalo tak obavy západných krajín z prepuknutia vojny.

Nesmiete nás vyprovokovať!
Rusko sa naďalej domnieva, že diplomacia môže pomôcť pri deeskalácii krízy okolo Ukrajiny, povedal pre stanicu BBC ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Čižov. Moskva podľa neho nemá v pláne vykonať nikam inváziu, varoval však, že je dôležité... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nezladili sa

Podľa Kozaka sa teraz v Berlíne nepodarilo zladiť rozdielnu ruskú a ukrajinskú interpretáciu dohody z roku 2015, ktorej cieľom bolo ukončiť boje medzi proruskými separatistami a ukrajinskými vládnymi silami. „To sa nám nepodarilo prekonať," - povedal Kozak.

„Rusko trvá na tom, že Ukrajina musí viesť priamy dialóg s tzv. Doneckou ľudovou republikou a Luhanskou ľudovou republikou," -  povedal Kuleba. „Ak by s tým Ukrajina súhlasila, potom by Rusko prestalo byť jednou zo strán konfliktu a stalo by sa prostredníkom v tomto konflikte. Preto na to nemôžeme pristúpiť," - dodal.

Ukrajinský vyjednávač, šéf prezidentskej kancelárie Andrij Jermak, uviedol, že teraz žiadny prielom nenastal, ale obe strany sa dohodli, že budú pokračovať v rokovaní. „Dúfam, že sa čoskoro opäť stretneme a budeme v týchto rozhovoroch pokračovať. Všetci sú odhodlaní dosiahnuť výsledok," povedal.

Péter Szijjártó: „Maďarsko nepotrebuje na svojom území ďalšie jednotky NATO!“ (VIDEO)
Spomienka na obdobie studenej vojny je v strednej Európe veľmi prítomná. Nikto nechce, aby sa tie časy vrátili, zdôraznil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v rozhovore pre Euronews. Podobne ako predseda maďarskej vlády Viktor... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Oživenie normandského formátu

Nádej na vyriešenie krízy vyjadril aj predseda zahraničného výboru nemeckého Spolkového snemu Michael Roth. „Máme reálnu šancu normandský formát oživiť," - povedal v rozhovore so zahraničnými novinármi. To, že sa podarilo usporiadať rokovania poradcov ukrajinského a ruského prezidenta, Roth vníma ako jeden z prvých krokov. „Dúfam a očakávam, že čoskoro prejdeme z úrovne poradcov na úroveň politickú," - dodal s tým, že je potrebné využiť každú príležitosť na rokovania.

„Červená čiara“ pre Kyjev

Rusko síce súhlasilo s ďalšími rokovaniami, ale žiada, aby sa Ukrajina zaviazala k rokovaniu so separatistami na východe svojho územia. To je ale pre Kyjev „červená línia", ktorú odmieta prekročiť, uviedol po skončení rokovania francúzsky prezidentský palác.

Kto ťaží z vojenskej hystérie okolo Ukrajiny a Ruska?
Americké médiá sa začali zaujímať, kto má z tejto hystérie profit. Otázka nie je vôbec nevinná. Ostatne aj Kyjev a Moskva cez svoj antagonizmus hovoria, že žiadny útok na ukrajinské územie sa nepripravuje. A na poplach bijú výhradne Spojené štáty,... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Snaží sa dohodu prepísať

Konflikt v Donbase pokračuje napriek teoretickému prímeriu založenému práve na minských dohodách. Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) ale hlásia časté porušovanie pokoja zbraní, ktoré niekedy dosahuje stoviek incidentov denne. Podľa Ukrajiny bolo v tejto oblasti od roku 2014 zabitých asi 15 000 ľudí.

Zástupcovia Ruska, Ukrajiny, OBSE a oboch separatistických regiónov podpísali vo februári 2015 v Minsku trinásťbodovú dohodu, ktorú podporili aj vedúci predstavitelia Francúzska a Nemecka. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov Ukrajinu obvinil, že sa snaží dohodu prepísať a vyberať si z nej len tie prvky, ktoré sú pre ňu najvýhodnejšie.

Ukrajina odmieta tvrdenie Moskvy, že Rusko nemá s konfliktom nič spoločné, a obviňuje ho, že vo vnútri Ukrajiny pôsobia ruské jednotky bojujúce po boku separatistov, uzatvára newbox.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Do Bulharska smerujú štyri stíhačky Eurofighter a vojaci. Neskôr dve F-35-ky. Od koho tentokrát?
Španielsko posiela štyri stíhačky Eurofighter a 130 vojakov do Bulharska, kde budú pomáhať strážiť vzdušný priestor tejto balkánskej krajiny, informuje echo24.cz. Eurofightery zo Španielska Prvé lietadlá by mali na základni Graf Ignatievo blízko... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.