Nesmiete nás vyprovokovať!
11 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Rusko sa naďalej domnieva, že diplomacia môže pomôcť pri deeskalácii krízy okolo Ukrajiny, povedal pre stanicu BBC ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Čižov. Moskva podľa neho nemá v pláne vykonať nikam inváziu, varoval však, že je dôležité nevyprovokovať Rusko k zmene názoru, informuje echo24.cz.

Rusko opakovane popiera, že by sa chystalo vtrhnúť na Ukrajinu, pri jej hraniciach však zhromažďuje desaťtisíce vojakov a vojenskú techniku. V Bielorusku sa začalo desaťdňové vojenské cvičenie ruskej a bieloruskej armády, čo kritizujú západné krajiny.

Kto ťaží z vojenskej hystérie okolo Ukrajiny a Ruska?
Americké médiá sa začali zaujímať, kto má z tejto hystérie profit. Otázka nie je vôbec nevinná. Ostatne aj Kyjev a Moskva cez svoj antagonizmus hovoria, že žiadny útok na ukrajinské územie sa nepripravuje. A na poplach bijú výhradne Spojené štáty,... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Prečo nikto nehovorí o počtoch ukrajinských vojakov?

„Rozhodne sa domnievame, že je stále priestor pre diplomaciu," -povedal Čižov. Vyhol sa však odpovede na to, či Rusko plánuje stiahnuť svojich vojakov z blízkosti ukrajinských hraníc a namiesto toho sa spýtal, prečo nikto nehovorí o počtoch ukrajinských vojakov, ktorí stoja na hraniciach s Ruskom.

Chce záruky

Moskva zaslala v posledných týždňoch západným krajinám sériu bezpečnostných požiadaviek, v ktorých okrem iného požadovala záruky, že sa Ukrajina nepripojí k Severoatlantickej aliancii. Tieto požiadavky však krajiny NATO odmietli s tým, že Ukrajina má právo rozhodovať sama o svojej bezpečnosti.

Líbya nezvýši dodávky plynu do EÚ. Čo je za tým?
Líbyjský minister pre ropu a plyn Aoun potvrdil, že jeho krajina nebude schopná zvýšiť dodávky plynu do Európskej únie, informuje lenta.ru. Nie je to možné Líbyjský minister pre ropu a plyn Mohammed Aoun priznal nemožnosť zvýšenia produkcie... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nezabudneme na to

Čižov dal najavo, že otázka ďalšieho rozširovania NATO na východ je pre Rusko stále hlavným bodom diplomatických rokovaní. „Nezabudneme na to. Nemôžeme si dovoliť na to zabudnúť. Päť vĺn rozširovania NATO, to nebol ten vývoj, ktorý sme čakali,“ - povedal.

Do popredia diplomatických snáh o utíšenie terajšej krízy sa teraz dostali európski lídri na čele s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Ten v posledných dňoch navštívil Moskvu, Kyjev a Berlín.

Moskva varuje: Ani o tom neuvažujte!
Rozmiestnenie amerického protiraketového systému THAAD pri ukrajinskom Charkove by bolo provokáciou a mohlo by skomplikovať vyriešenie bezpečnostnej krízy okolo Ukrajiny, varuje ruské ministerstvo zahraničia, informujú eurozprávy.cz. Moskva... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pri rokovaní v Rusku podľa svojich slov dostal uistenie od prezidenta Vladimíra Putina, že Moskva nebude prispievať k vyostreniu situácie. Macron zároveň uviedol, že sa ukrajinská hlava štátu Volodymyr Zelenskyj, aj Putin zaviazali dodržiavať minské dohody, ktorých cieľom je ukončiť boje na východnej Ukrajine. Po rokovaní s oboma prezidentmi Macron povedal, že „odteraz existuje možnosť, ako pokročiť v rokovaniach" o mieri, uzatvára echo24.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Péter Szijjártó: „Maďarsko nepotrebuje na svojom území ďalšie jednotky NATO!“ (VIDEO)
Spomienka na obdobie studenej vojny je v strednej Európe veľmi prítomná. Nikto nechce, aby sa tie časy vrátili, zdôraznil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v rozhovore pre Euronews. Podobne ako predseda maďarskej vlády Viktor... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.