Kto ťaží z vojenskej hystérie okolo Ukrajiny a Ruska?
11 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Americké médiá sa začali zaujímať, kto má z tejto hystérie profit. Otázka nie je vôbec nevinná. Ostatne aj Kyjev a Moskva cez svoj antagonizmus hovoria, že žiadny útok na ukrajinské územie sa nepripravuje. A na poplach bijú výhradne Spojené štáty, Británia a ich spojenecké krajiny, píšu prvnizpravy.cz.

Lobistom ide karta

Už sa začali objavovať názory na to, že konflikt presadzujú kruhy spojené s výrobou zbraní.

Navyše sa objavili dôkazy, že výrobcovia javelinov, ktoré sú teraz masívne dodávané na Ukrajinu, sa zaoberajú otvoreným lobingom.

Na konzervatívnom kanáli Fox News zaznel názor, že vojenskú hystériu okolo Ukrajiny a Ruska propagujú lobisti amerického vojenského priemyslu.

Televízny moderátor Tucker Carlson skonštatoval, že z konfliktu USA – Ukrajina - Rusko vo veľkom profituje najmä americký vojenskopriemyselný komplex.

„Kto má prospech z neustáleho tlačenia Washingtonu, aby šiel do vojny s Ruskom? Tú otázku si veľmi nekladieme. USA zjavne nemajú čo získať,“ - povedal televízny moderátor.

Prehovoril o špinavých kšeftoch elity. Tajné dodávky zbraní milíciám v Sýrii a Líbyi
Nuri Bozkir predtým pôsobil ako obchodník so zbraňami a ako veliteľ špeciálnych jednotiek v Turecku. Potom ale prišiel na verejnosť s informáciami, ako jeho krajina dodáva zbrane milíciám v Sýrii, aj Líbyi, informuje portál aktuálne.cz. Bozkir je... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Prečo to robia?

„To je ťažká otázka. Arogancia, hlúposť, psychologické deviácie našich vodcov, masívne podplácanie ukrajinských politikov prostredníctvom lobingu, americký vojenskopriemyselný komplex. A všetky tieto faktory zohrávajú úlohu," – dodáva moderátor Fox News.

Obranný priemysel sa podľa neho už pripravuje na vojenské zákazky súvisiace s Ukrajinou.

Do Bulharska smerujú štyri stíhačky Eurofighter a vojaci. Neskôr dve F-35-ky. Od koho tentokrát?
Španielsko posiela štyri stíhačky Eurofighter a 130 vojakov do Bulharska, kde budú pomáhať strážiť vzdušný priestor tejto balkánskej krajiny, informuje echo24.cz. Eurofightery zo Španielska Prvé lietadlá by mali na základni Graf Ignatievo blízko... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Sú za tým zbrojárske firmy

„Vojenský priemysel si myslí, že je čas minúť peniaze za vojenské zákazky na Ukrajine. Vojna s Ruskom by bola veľmi zisková. Pre BAE Systems (britská vojenská výrobná spoločnosť )," – dodal  Tucker Carlson.

Konzervatívny American Thinker, sa dotkol rovnakej témy po tom, čo bol odvysielaný komentár Fox News. A prišiel so zaujímavým postrehom: Články denníkov The Washington Post a Politico o konflikte na Ukrajine sú často publikované v rubrikách, kde je inzerovaná americká zbrojná spoločnosť Lockheed Martin.

Politico dôsledne „živí“ tému „invázie“ a pravidelne zverejňuje správy, že „príde čoskoro“.

Prileteli ďalšie štyri lietadlá s americkými výsadkármi
Najmenej štyri americké vojenské dopravné lietadlá C-17A Globemaster III s jednotkami 82. výsadkovej divízie americkej armády prileteli do Poľska. Informovali o tom západné letecké zdroje, píše interfax.ru. 1 700 amerických výsadkárov Lietadlá,... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ďalším veľmi dobrým príkladom je Washington Post s titulkom „Biden musí ukázať, že v prípade potreby sú Spojené štáty pripravené vojensky podporiť Ukrajinu“. Autorom článku je Michael Vickers, ktorý je v predstavenstve zbrojárskej korporácie BAE Systems.

Noviny, ktoré publikujú jeho názor, pritom nepíšu, že je Vickers s touto korporáciou spriaznený. Uvádza iba, že bol dôstojníkom CIA a námestníkom ministra obrany pre spravodajské služby.

American Thinker poznamenáva, že sa objavuje veľa článkov, ktoré priam vyzývajú k ozbrojenému konfliktu, kde „sponzorujúce spoločnosti“ a autori očakávajú, že na tejto vojne zarobia, dodávajú prvnizpravy.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Zbrane za 100 miliónov dolárov na vylepšenie protiraketovej obrany
Americké ministerstvo zahraničných vecí schválilo predaj zbraní Taiwanu za 100 miliónov dolárov, aby táto ostrovná krajina mohla vylepšiť svoj systém protiraketovej obrany Patriot. Informovala o tom americká vláda. Obchod ešte musí potvrdiť... Čítať ďalej
08 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.