Do Bulharska smerujú štyri stíhačky Eurofighter a vojaci. Neskôr dve F-35-ky. Od koho tentokrát?
10 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Španielsko posiela štyri stíhačky Eurofighter a 130 vojakov do Bulharska, kde budú pomáhať strážiť vzdušný priestor tejto balkánskej krajiny, informuje echo24.cz.

Eurofightery zo Španielska

Prvé lietadlá by mali na základni Graf Ignatievo blízko Plovdivu pristáť do konca týždňa, informovalo ministerstvo obrany v Sofii. Tento  krok prichádza v čase zvýšeného napätia medzi Ruskom a Západom kvôli Ukrajine.

„Misia je súčasťou krokov na zaistenie bezpečnosti členských štátov NATO na východnom krídle a bude prebiehať v súlade s plánmi a postupmi integrovaného systému protivzdušnej a protiraketovej obrany NATO,“ uviedlo bulharské ministerstvo.

Španielsko je ďalšie z radu členských krajín NATO, ktoré v súvislosti s napätím okolo Ukrajiny posiela do východného krídla Aliancie svojich vojakov a techniku.

Prehovoril o špinavých kšeftoch elity. Tajné dodávky zbraní milíciám v Sýrii a Líbyi
Nuri Bozkir predtým pôsobil ako obchodník so zbraňami a ako veliteľ špeciálnych jednotiek v Turecku. Potom ale prišiel na verejnosť s informáciami, ako jeho krajina dodáva zbrane milíciám v Sýrii, aj Líbyi, informuje portál aktuálne.cz. Bozkir je... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Holanďania dodajú dve F-35-ky

Dve moderné lietadlá F-35 sa do Bulharska chystá presunúť aj Holandsko. Strážiť bulharský vzdušný priestor by mali v apríli a máji.

Rusko v posledných mesiacoch zhromaždilo pri ukrajinských hraniciach desiatky tisíc vojakov. Vyvolalo tým obavy Kyjeva aj Západu, že pripravuje na vojenskú ofenzívu proti Ukrajine.

Moskva žiada záruky

Moskva popiera, že má v pláne susednú krajinu napadnúť, a naopak tvrdí, že sa bojí o vlastnú bezpečnosť. Od Spojených štátov a NATO žiada okrem iného záruku, že Aliancia neprijme Ukrajinu za svojho člena a nebude tak zvyšovať svoju prítomnosť vo východnej Európe. Západ túto požiadavku odmieta, uzatvára echo24.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Prileteli ďalšie štyri lietadlá s americkými výsadkármi
Najmenej štyri americké vojenské dopravné lietadlá C-17A Globemaster III s jednotkami 82. výsadkovej divízie americkej armády prileteli do Poľska. Informovali o tom západné letecké zdroje, píše interfax.ru. 1 700 amerických výsadkárov Lietadlá,... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.