Péter Szijjártó: „Maďarsko nepotrebuje na svojom území ďalšie jednotky NATO!“ (VIDEO)
11 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Spomienka na obdobie studenej vojny je v strednej Európe veľmi prítomná. Nikto nechce, aby sa tie časy vrátili, zdôraznil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v rozhovore pre Euronews.

Podobne ako predseda maďarskej vlády Viktor Orbán počas svojej nedávnej návštevy Moskvy aj šéf maďarskej diplomacie zdôrazňuje potrebu deeskalácie diplomatickou cestou.

Minister Péter Szijjártó pre Euronews povedal: „Musíme urobiť všetko pre to, aby sme sa vyhli najhoršiemu scenáru. Musíme investovať do diplomacie, do dialógu. Preto vyzývame Ruskú federáciu a našich západných spojencov, veľké a silné krajiny, aby sa nevzdávali nádeje na mierové riešenie.“

Ďalej dodal: „Pre nás, pomerne malé stredoeurópske krajiny, môže byť veľmi nebezpečné, ak dôjde k násilným akciám. Preto sa za každú cenu vyhnime najhoršiemu scenáru."

Odkaz politológa: „Je nutné rozpustiť nepotrebné NATO a vzkriesiť OBSE“
Názor Alexandra Rahra Nemecký politológ Alexander Rahr vyzval nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby sa zamyslel nad rozpustením NATO kvôli tomu, že Severoatlantická aliancia nezvláda svoju úlohu zaistiť bezpečnosť v Európe. Komentár uverejnili... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

„Nepotrebuje na svojom území ďalšie jednotky NATO“

Mnohé východoeurópske a pobaltské krajiny nedávno zažili rozmiestnenie ďalších jednotiek NATO na svojom území - napríklad Poľsko, Rumunsko alebo Estónsko. Péter Szijjártó túto možnosť pre svoju krajinu rozhodne odmieta.

Péter Szijjártó: „Nie, nesúhlasili sme a nebudeme súhlasiť, pretože na našom území už máme jednotky NATO, konkrétne maďarskú armádu a maďarské ozbrojené sily, ktoré sú v stave, ktorý zaručuje bezpečnosť krajiny. Takže nepotrebujeme ďalšie jednotky na maďarskom území."

Moskva varuje: Ani o tom neuvažujte!
Rozmiestnenie amerického protiraketového systému THAAD pri ukrajinskom Charkove by bolo provokáciou a mohlo by skomplikovať vyriešenie bezpečnostnej krízy okolo Ukrajiny, varuje ruské ministerstvo zahraničia, informujú eurozprávy.cz. Moskva... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Sankcie nefungujú

Helena Humphreyov, Euronews: „Ale čo sankcie - áno alebo nie?"

Péter Szijjártó: „Sankcie sa môžu, alebo by sa mali uložiť len vtedy, ak sa niečo stane. To je pravidlo číslo jedna. Po druhé, pokiaľ ide o sankcie, je zrejmé, že nefungujú.

Nechceme narušiť európsku jednotu. Nikdy sme ho nevetovali. S týmto rozhodnutím sme vždy súhlasili.

Do Bulharska smerujú štyri stíhačky Eurofighter a vojaci. Neskôr dve F-35-ky. Od koho tentokrát?
Španielsko posiela štyri stíhačky Eurofighter a 130 vojakov do Bulharska, kde budú pomáhať strážiť vzdušný priestor tejto balkánskej krajiny, informuje echo24.cz. Eurofightery zo Španielska Prvé lietadlá by mali na základni Graf Ignatievo blízko... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ak sa však pozriete na samotné sankcie, zistíte, že sú neúspešné. Nefungujú. Keď si všimnete objem obchodu veľkých západoeurópskych krajín s Ruskou federáciou, mimochodom vrátane Francúzska, uvidíte, ako sa od zavedenia sankcií zvýšil obchod medzi Francúzskom a Ruskou federáciou, obchod medzi Nemeckom a Ruskou federáciou.

Preto si myslím, že keď hovoríme o ďalších sankciách, musíme bezpodmienečne vykonať aj poctivú analýzu vplyvu existujúcich sankcií,“ – dodal šéf maďarskej diplomacie na záver rozhovoru pre Euronews.

(Medzititulky red. HD.)

Prehovoril o špinavých kšeftoch elity. Tajné dodávky zbraní milíciám v Sýrii a Líbyi
Nuri Bozkir predtým pôsobil ako obchodník so zbraňami a ako veliteľ špeciálnych jednotiek v Turecku. Potom ale prišiel na verejnosť s informáciami, ako jeho krajina dodáva zbrane milíciám v Sýrii, aj Líbyi, informuje portál aktuálne.cz. Bozkir je... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.