Ďalší „výnosný“ terč hackerov a zásah do čierneho
07 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Znižujú im kapacity a oneskorujú dodávky.Európske ropné spoločnosti čelia ničivým kybernetickým útokom na svoju infraštruktúru. S problémami sa stretávajú spoločnosti v Nemecku, Belgicku alebo Holandsku. Hackeri narušili ich vnútorný systém, informuje ČT24.

Celkom ide až o tucet zasiahnutých miest. Podobných útokov na strategické miesta v Európe v posledných rokoch pribúda aj kvôli pandémii.

Preprava ropy v Európe sa musí mať na pozore

Práve na transport a na skladovanie čierneho zlata mierili posledné kybernetické útoky. Len v Belgicku sa týkali prístavov v Gente a Antverpách.

„Dostali sme správu najmenej o dvoch kyberútokoch, na ktoré sme okamžite reagovali. Federálna jednotka pre počítačovú kriminalitu a antverpská polícia už začali vyšetrovanie,“- oznámil Kristof Aerts z úradu federálneho prokurátora v Antverpách.

Ďalší „džob“ v Gazprome pre Putinovho priateľa exkancelára Schrödera
Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder bol nominovaný do Dozornej rady spoločnosti Gazprom. Tento 77-ročný politik je už predsedom výboru akcionárov spoločnosti Nord Stream AG a predsedom predstavenstva Nord Stream 2 AG, píše portál... Čítať ďalej
05 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zasiahnuté boli belgické, nemecké, aj holandské firmy

Útoku zasiahol desiatky belgických terminálov. Narušenie IT systémov pocítili aj spoločnosti v Nemecku a Holandsku. Podľa odborníkov ale nemusí ísť nutne o koordinovaný útok.

„Kybernetický útok tomu dodáva medzinárodný rozmer, takže aj na ten sa zameriame, ale práve preto je potrebná expertíza federálnej jednotky pre počítačovú kriminalitu,“ - upozornil Aerts.

Aký bude okamžitý vplyv, nie je úplne zrejmé. Napríklad nemecká spoločnosť Oiltanking už oznámila, že bola donútená k práci v „obmedzenej kapacite“. Drobné oneskorenie dodávok pripustil aj holandský koncern Evos.

Ekologický podvod? Jadrová energia a plyn sú vraj „udržateľné", tvrdí Európska komisia (VIDEO)
V Nemecku a Rakúsku bolo očakávané rozhodnutie Európskej komisie už vopred kritizované. Brusel teraz za určitých podmienok zaradil jadrovú energiu a plyn medzi „udržateľné" zdroje energie, informuje de.euronews.com. V pozadí klasifikácie... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Opäť hra o výkupné?

Odborníci varujú, že by mohlo ísť o tzv. ransomwarové útoky. Pri nich hackeri zašifrujú napadnuté systémy a za odblokovanie požadujú výkupné. Kyberzločinci takto vlani napríklad napadli infraštruktúru americkej Colonial Pipeline. Jej sieť dodáva ropu z Texasu až po severovýchod Spojených štátov. Firma vydieračom zaplatila päť miliónov dolárov v bitcoinoch.

Americký prezident Joe Biden vtedy uviedol, že jeho administratíva berie tieto útoky veľmi vážne. „V spolupráci s FBI a ministerstvom spravodlivosti sa snažíme prekaziť ich činnosť a stíhať páchateľov.“

Ak Rusko uzavrie plynový kohútik Európe - čo potom?
Stupňujúce sa napätie medzi Západom a Ruskom v súvislosti s Ukrajinou zvýšilo obavy o dodávky ruského plynu do Európy a podnietilo Európsku komisiu a Spojené štáty, aby preskúmali alternatívne možnosti dodávok, píše de.euronews.com. Náhradné... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Útoky pribúdajú

Podľa európskej agentúry pre kybernetickú bezpečnosť útokov na strategické ciele pribúda.

Analytik Asociácie pre medzinárodné otázky Tomáš Rezek uviedol, že kvôli pandémii sa množstvo aktivít presunulo do kybernetického priestoru, a tak sa stali novými cieľmi pre hackerov. Pripomenul, že kybernetická kriminalita predbehla svojou „výnosnosťou“ aj obchod so zbraňami či drogami, konštatuje ČT24.

(Medzititulky red. HD.)

Môže plyn z Kataru nahradiť jeho nedostatok v Európe?
Emirát by mohol zasiahnuť v prípade bojkotu zo strany Ruska - ale dodávky nie sú jednoduché. Ak sa ukrajinská kríza vyostrí, času bude málo, píše nemecký Der Tagesspiegel. Keď Veľkej Británii došiel plyn, Katar zasiahol, aby zachránil situáciu. V... Čítať ďalej
01 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.