Ak Rusko uzavrie plynový kohútik Európe - čo potom?
02 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Stupňujúce sa napätie medzi Západom a Ruskom v súvislosti s Ukrajinou zvýšilo obavy o dodávky ruského plynu do Európy a podnietilo Európsku komisiu a Spojené štáty, aby preskúmali alternatívne možnosti dodávok, píše de.euronews.com.

Náhradné opatrenia stačiť nebudú

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a prezident USA Joe Biden sa v spoločnom vyhlásení zaviazali k úzkej spolupráci v oblasti energetickej bezpečnosti. Po nedávnom stretnutí s európskymi ministrami energetiky vo Francúzsku komisár pre energetiku Kadri Simson uviedol, že Európska únia rokuje s partnermi ako Azerbajdžan o možnosti zvýšiť dodávky plynu do bloku.

Podľa štúdie, ktorú minulý týždeň zverejnil bruselský think-tank Bruegel, v najhoršom prípade, ak ruský plyn prestane prúdiť do Európy, náhradné opatrenia stačiť nebudú.

Európa čelí dvom výzvam: nájsť náhradu za dodávky ruského plynu a obmedziť dopyt doma. Podľa jednej z autoriek štúdie Simone Tagliapietrovej Európa by mohla čeliť scenáru ropnej krízy ako v 70-tych  rokoch minulého storočia: „Niektoré továrne by boli nútené pracovať v skrátenom výrobnom režime, alebo by sa úplne zatvorili. Vlády možno budú musieť vypracovať pohotovostný plán, ktorý by určil priority príjemcov plynu - napríklad na vykurovanie domácností alebo výrobu elektriny", aby sa predišlo výpadkom.

Môže plyn z Kataru nahradiť jeho nedostatok v Európe?
Emirát by mohol zasiahnuť v prípade bojkotu zo strany Ruska - ale dodávky nie sú jednoduché. Ak sa ukrajinská kríza vyostrí, času bude málo, píše nemecký Der Tagesspiegel. Keď Veľkej Británii došiel plyn, Katar zasiahol, aby zachránil situáciu. V... Čítať ďalej
01 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Čo sa stane, ak sa v nasledujúcich mesiacoch prerušia dodávky ruského plynu?

Existujú tri scenáre pre budúcnosť:

- Ak by Rusko a všetci ostatní dodávatelia pokračovali v dodávkach na súčasnej úrovni, zásoby v celej EÚ by v apríli 2022 dosiahli minimum približne 320 terawatthodín (TWh)

- Ak Rusko začiatkom februára zníži dodávky, zásoby by v apríli 2022 dosiahli minimálne 140 TWh.

- Ak bude okrem zníženia dodávok z Ruska aj mimoriadne chladné počasie, zásoby v celej EÚ budú do konca marca 2002 prázdne.

Z krátkodobého hľadiska bude preto EÚ pravdepodobne schopná odolať drastickému prerušeniu dovozu ruského plynu.

Dokáže európsky plynovodný systém zvládnuť dodatočné dodávky plynu?

Áno, aj nie. Pyrenejský polostrov je napríklad centrom pre terminály na dovoz LNG (skvapalnený zemný plyn; plyn, ktorý bol ochladený na kvapalinu, aby sa ľahšie a bezpečnejšie skladoval a prepravoval).

Región môže preto mesačne doviezť 40 TWh, ale spotrebovať len 30 TWh. Výzvou je preprava prebytočného plynu do zvyšku Európy, keďže existujúce plynovody môžu prepraviť maximálne 5 TWh mesačne. Okrem toho je stredoeurópsky a východoeurópsky potrubný systém navrhnutý tak, aby sa dovoz z východu dostal ku konečným spotrebiteľom.

Spor o využívaní jadra v EÚ vrcholí. Rozštiepil Európu (VIDEO)
A je tu prvý spor v EÚ v roku 2022: Návrh Európskej komisie dočasne klasifikovať investície do nových plynových a jadrových elektrární ako „zelené" spustil vlnu kritiky zo strany niektorých krajín, informuje de.euronews.com. Jadro a plyn nie sú... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Aké existujú ďalšie možnosti zásobovania?

Existujúca infraštruktúra v zásade umožňuje dodatočné objemy dovozu z Nórska a severnej Afriky, ako aj dodatočné objemy skvapalneného zemného plynu, ktoré by spolu mohli nahradiť súčasný dovoz z Ruska.

Ale jedna vec je mať infraštruktúru, druhá je mať plyn. Nórsko už oznámilo, že bude do EÚ dodávať toľko, koľko bude môcť, a že svetové trhy s LNG sú veľmi napäté - podobne sa vyjadrilo aj Alžírsko. Domáca ťažba plynu v EÚ je obmedzená, a to tak v Holandsku, ako aj inde.

Washington v súčasnosti rokuje s Katarom o dodávkach plynu do Európy. Katar je jedným z najväčších výrobcov LNG na svete. Krajina predáva tri štvrtiny svojej produkcie do ázijských krajín a približne päť percent plynu dodáva do Európy.

Tvrdý zásah pre Poľsko: Explózia cien energií a vysoká inflácia (VIDEO)
Dopad zvyšujúcich sa cien na obyvateľov Poľska je čoraz tvrdší. Krajina zápasí s najvyššou infláciou za posledné roky – až 8,6 percenta. Ceny energií prudko vystrelili nahor, informuje de.euronews.com. Rekordné ceny energií Minulý mesiac dosiahli... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Čo sa stane, ak sa dodávky ruského plynu na roky prerušia?

Prežiť pol zimy bez dovozu z Ruska by mohlo byť ťažké, ale udržať európske hospodárstvo v chode niekoľko rokov bez ruského plynu by bola obrovská výzva. Na prípravu je viac času, ale aj oveľa väčšie objemy, ktoré treba premiestniť. V roku 2021 predstavoval vývoz ruského zemného plynu do EÚ približne 1 700 TWh - tento objem by sa musel nahradiť, ak by Rusko úplne zastavilo vývoz zemného plynu do Európy.

EÚ má voľnú kapacitu na dovoz približne 1 800 TWh od alternatívnych dodávateľov do Ruska. To by teoreticky mohlo EÚ umožniť plne nahradiť ruské dodávky. To by však bolo v lepšom prípade veľmi nákladné a v horšom prípade fyzicky a politicky nemožné, konštatuje na záver de.euronews.com

(Medzititulky red. HD.)

„Mĺkvy“ Nord Stream 2: Čaká ho osud len kopy šrotu? (Sebastian Zimmermann)
Komentár Sebastiana Zimmermanna (Euronews) V súvislosti s ukrajinskou krízou rastie tlak na Nemecko, aby zastavilo projekt Nord Stream 2. Neuvedenie plynovodu do prevádzky je jednou z hospodárskych sankcií, ktoré by mohli byť uvalené v prípade... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.