Tisíce ľudí demonštrovali vo Viedni a Prahe proti povinnému očkovaniu a za občianske slobody. Polícia použila korenisté spreje (VIDEO)
31 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Rakúsku metropolu zachvátili ďalšie protesty proti povinnému očkovaniu proti COVIDu-19. Došlo k potýčkam s políciou, ktorá použila korenisté spreje, informuje rakúsky portál vienna.at. Na pražskom Václavskom námestí sa konala demonštrácia Za slobodu a občianske práva, píše echo24.cz.

Tisíce protestujúcich vo Viedni

Vo Viedni sa jednotlivé zhromaždenia spojili v jeden veľký pochod, na ktorom sa zúčastnilo asi 10 000 ľudí. Policajti zadržali niekoľko protestujúcich za porušovanie covidových opatrení, alebo za nepokoje. Jedným z dôvodov pre zákrok bolo bol podľa polície nenosenie rúška. V dave na hlavnom proteste bolo možné vidieť aj vlajky so znakom konšpiračného hnutia QAnon.

Podľa niektorých zdrojov však počet protestujúcich nedosiahol tak veľké číslo ako pri predchádzajúcich demonštráciách. Na vine mohol byť aj silný dážď.

Použitie policajných psov a obuškov. Protest tisícok ľudí v Amsterdame napriek zákazu (VIDEÁ)
Tisíce ľudí sa v Amsterdame zúčastnili na zhromaždení proti pandemickým obmedzeniam. Došlo k vážnym potýčkam s políciou, informuje de.euronews.com. Na videozáznamoch, ktoré sa šíria internetom, vidno protestujúceho, ktorého pohrýzol policajný pes,... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Povinné očkovanie

Povinné očkovanie v Rakúsku platiť pre osoby staršie ako 18 rokov od 1. februára. Rakúsko je prvou európskou krajinou, ktorá zavádza túto prax. Výnimkou majú byť tehotné ženy, ľudia, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu byť očkovaní, a tí, ktorí sa v posledných šiestich mesiacoch zotavili z koronovej infekcie.

Do polovice marca má trvať prechodná fáza, kedy sa povinnosť nebude vynucovať. Potom už bude za nedodržanie povinnosti hroziť pokuta vo výške až 3 600 eur.

Nemecko: Stovky ľudí demonštrovali proti koronovej politike vlády (VIDEÁ)
Stovky ľudí demonštrovali proti vládnej koronovej politike v nemeckom Kieli, informuje nemecký Stern. Niekoľko stoviek ľudí vyšlo do ulíc v nemeckom mesta Kiel, aby protestovali proti koronovej politike vlády. Polícia oficiálne hovorí o 800... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Uvoľnenie opatrení

Napriek vysokým počtom nakazených koronavírusom uvoľní Rakúsko niektoré protipandemické opatrenia. Oznámil to spolkový kancelár Karl Nehammer. Týka sa napríklad predĺženia otváracích hodín v reštauráciách či umožnenia vstupu do obchodov aj neočkovaným. Zmeniť sa majú aj opatrenia v školstve.

Uvoľnenie obmedzení napriek vysokým počtom nakazených vláda zdôvodňuje tým, že situácia v nemocniciach je naďalej stabilná. Prevládajúci variant Omikron je síce nákazlivejší, ale nie tak nebezpečný ako jeho predchodca Delta.

V Rakúsku je teraz podľa úradov takmer 300-tisíc ľudí infikovaných koronavírusom. V nemocniciach je s COVIDom-19 vyše 1 400 pacientov, na jednotkách intenzívnej starostlivosti 171, dodáva vienna.at.

Európske metropoly sa zmietajú vo vlne masových protestov. Bratislava mlčí (VIDEO)
Odporcovia očkovania v Bruseli kritizovali „totalitný systém v čínskom štýle", informoval de.euronews.com. Podľa de.euronews.com vo Francúzsku vyšlo do ulíc 100-tisíc ľudí. Rakúsky spolkový kancelár tvrdí, že povinné očkovanie od 1. februára bude,... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Protesty aj v Prahe

Tisíce ľudí protestovali v Prahe proti povinnému očkovaniu a za občianske slobody. Na pražskom Václavskom námestí sa konala demonštrácia Za slobodu a občianske práva, proti povinnému očkovaniu a triedeniu občanov do viacerých kategórií.

Podľa odhadu organizátorov sa jej zúčastnilo 6 000 ľudí. Odporcovia protipandemických opatrení protestovali proti prijatiu novely pandemického zákona a žiadali zrušenie všetkých nariadených obmedzení.

Rečníci kritizovali vládne opatrenia, karantény, očkovanie, výdavky zdravotných poisťovní, nosenie respirátorov a rúšok či nemožnosť navštevovať reštaurácie a rôzne zariadenia bez očkovania či potvrdenia o prekonanej chorobe, informuje echo24.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Európa: Odmietajúci očkovanie čelia čoraz väčším ťažkostiam (VIDEO)
V mnohých európskych krajinách je tón voči odmietajúcim očkovanie čoraz tvrdší. Taliansko nie je výnimkou a opäť uťahuje skrutky tým, ktorí sa nechcú dať očkovať proti COVIDu-19, informuje de.euronews.com. Taliansko: vstupenka v podobe „zeleného... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.