Použitie policajných psov a obuškov. Protest tisícok ľudí v Amsterdame napriek zákazu (VIDEÁ)
03 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Tisíce ľudí sa v Amsterdame zúčastnili na zhromaždení proti pandemickým obmedzeniam. Došlo k vážnym potýčkam s políciou, informuje de.euronews.com.

Na videozáznamoch, ktoré sa šíria internetom, vidno protestujúceho, ktorého pohrýzol policajný pes, a políciu, ktorá použila obušky. Video TU.

Screenshot videa Twitter | Policajný pes napadol protestujúceho

Mimoriadne nariadenie primátorky

Primátorka Amsterdamu Femke Halsemová vydala mimoriadne nariadenie, ktoré sa týkalo zhromaždenia na Múzejnom námestí.  Požadovala minimálna vzdialenosť 1,50 metra medzi ľuďmi, čo sa dalo dodržať len pri zhromaždení do 3 500 ľudí. Keďže sa očakávalo podstatne viac ľudí a úrady považovali za nemožné dodržať uložené obmedzenia, primátorka sa rozhodla vydať krátkodobé nariadenie. Na druhej strane bola schválená demonštrácia vo Westerparku, kde bola povolených účasť len do 2 000 ľudí. Na oba protesty ich ale prišlo podstatne viac.

Policajné zásahové jednotky štrajkujú

Z dôvodu štrajku nemohla amsterdamská polícia nasadiť svoju mobilnú zásahovú jednotku. Oznámila, že budú povolaní len v prípade vážnych nepokojov. Špeciálna jednotka sa sťažuje na vysoké pracovné zaťaženie a nedostatok personálu.

V dôsledku pandémie je v súčasnosti v Holandsku ochromený verejný život. Zatvorené sú kultúrne a športové zariadenia, ako aj obchody, v ktorých nie je tovar každodennej potreby, dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

EÚ v krízovom režime – obzretie za rokom 2021
Červené čiary, byrokracia a čierne listiny. Krízové rokovania a kompromisy. V roku 2021 došlo v EÚ k viacerým patovým situáciám, bilancuje de.euronews.com. Tu je stručné zhrnutie, ktoré začína vo Veľkej Británii. Problematický brexit Rok sa... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.