Svetlo na konci tunela. Bude sa história opakovať? (Joe Wang)
31 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Komentár Joe Wanga (The Epoch Times)

Povedie Omikron k premoreniu obyvateľstva a jeho imunizácii? Vedec Joe Wang je presvedčený, že áno. Najnovší výskum mu dáva za pravdu.

Začiatkom roku 1918, v poslednom roku prvej svetovej vojny, vírus chrípky H1N1 typu A nakazil milióny ľudí a vyvolal pandémiu španielskej chrípky. V apríli 1920, po štyroch vlnách a takmer 100 miliónoch úmrtí, sa pandémia skončila. H1N1 už nebol taký smrteľný a spôsoboval len bežnú sezónnu chrípku. Stal sa z neho endemický vírus.

Bude sa história opakovať? Stane sa SARS-CoV-2 endemickým vírusom po dvoch rokoch pandémie COVIDu-19 a štyroch vlnách rôznych variantov?

Treba 4. dávku vakcíny špeciálne proti Omikronu?
Koľko posilňovacích očkovaní proti Covidu-19 je ešte potrebných? A príde aktualizovaná dávka priamo proti Omikronu? – pýta sa de.euronews.com. „Chystám sa prihlásiť už rovno aj na štvrté očkovanie, aby som sa už nemusela takto stresovať," –... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Dobré vyhliadky

Keďže omikronová vlna prebieha práve teraz, môj predpoklad je len odhadový. Vyhliadky však vyzerajú celkom dobre.

Podľa nedávno publikovaných výskumných prác Omikron sa šíri rýchlo, ale je menej patogénny. Proces odborného hodnotenia si vyžaduje istý čas.

Na čo teda poukazujú nové údaje? Mohlo by šírenie Omikronu ukončiť pandémiu? Vlny prichádzajú a odchádzajú. Aby sa Omikron stal poslednou vlnou, musí byť schopný stimulovať silnú a dlhotrvajúcu imunitu voči potenciálnym budúcim variantom.

NOVÝ VARIANT koronavírusu v Európe! Má veľmi veľa mutácií
O novom variante sa zatiaľ toho veľa nevie. Objavil sa vo Francúzsku a údajne pochádza z Kamerunu. Má veľa mutácií, informuje Der Tagesspiegel. Dvanásť ľudí z južného Francúzska sa pravdepodobne nakazilo novým variantom koronavírusu. Vyplýva to z... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

T-bunková imunita a očkovanie

Nádej na dlhotrvajúcu imunitu spočíva v ochrannej reakcii T-buniek. Podľa štúdie z Univerzity v Kapskom Meste dlhodobá reakcia T-buniek vyvolaná buď očkovaním, alebo prirodzenou infekciou môže spôsobiť skríženú imunitu voči Omikronu.

Autori dospeli k záveru, že dobre udržiavaná imunita T-buniek proti Omikronu pravdepodobne chráni pred závažným priebehom COVIDu-19 spôsobeným inými variantmi.

Nie všetky reakcie T-buniek sú však rovnaké. V štúdii z Kapského mesta sa nerozlišovalo medzi odpoveďami T-buniek na prirodzenú infekciu a na očkovanie. Dnes vieme, že očkovanie vakcínami na báze S-proteínov síce vyvoláva reakcie T-buniek, ale nevyvoláva porovnateľnú dlhodobú ochranu. To je dôvod, prečo v novembri prepukla omikronová vlna napriek vysokej zaočkovanosti na celom svete.

Prečo Twitter zablokoval účet vynálezcu mRNA vakcíny? (VIDEO)
Twitter zablokoval účet molekulárneho biológa Dr. Roberta Maloneho, ktorý kritizoval očkovaciu kampaň americkej vlády, informuje epochtimes.de. Twitter pozastavil účet virológa a molekulárneho biológa Dr. Roberta Maloneho. Malone je jedným z... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Silnejšia ochrana

Časopis Nature uverejnil v januári článok s názvom "Cross-reactive memory T cells associate with protection against SARS-CoV-2 infection in COVID-19 contacts". Autormi sú vedci z Imperial College London.

Skúmali epitopy T-buniek (veľmi malé proteínové fragmenty) rôznych proteínov SARS-CoV-2 (S, N, E a ORF1). Zisťovali, či epitopy majú skríženú reaktivitu s epitopmi ľudských koronavírusov OC-43 a HKU1, ktoré spôsobujú bežné prechladnutie.

Vedci dospeli k záveru, že vakcíny druhej generácie COVID-19 by mali obsahovať aj ďalšie proteíny než Spike.  

Ak epitopy N-proteínu dokážu po prechladnutí vyvolať dlhodobú ochrannú imunitu T-buniek proti SARS-CoV-2, potom by aj omikronová infekcia s mnohými epitopmi N-proteínu mala byť schopná vyvolať podobnú imunitu T-buniek a poskytnúť silnejšiu ochranu proti budúcim variantom SARS-CoV-2.

Štvrtá dávka vakcíny ZLYHÁVA - prvé údaje z Izraela
Ani štvrté očkovanie nezabezpečuje dlhodobú účinnosť proti COVIDu. Ukazujú to prvé výsledky štúdie z Izraela. Hoci po druhom "posilňovači", celkovo štvrtej dávky vakcíny mRNA, hladiny protilátok nakrátko stúpnu, rýchlo opäť klesnú, píše Waldo Holz... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Svetlo na konci tunela

Už približne rok vedci hovoria o možnosti, že SARS-CoV-2 sa pripojí k ostatným štyrom ľudským koronavírusom ako endemický vírus.

SARS-CoV-2 je siedmy koronavírus, ktorý infikoval ľudí. Existuje MERS-CoV, ktorý spôsobuje blízkovýchodný respiračný syndróm, SARS-CoV a SARS-CoV-2, ktoré spôsobujú ťažký akútny respiračný syndróm, a ďalšie štyri endemické vírusy (OC43, HKU1, 229E a NL63), ktoré spôsobujú prechladnutie.

V štúdii s názvom „Immunological characteristics govern the transition of COVID-19 to endemicity" (Imunologické charakteristiky riadia prechod COVIDu-19 k endemicite) uverejnenej v prestížnom časopise Science vo februári 2021 vedci z Pennsylvania State University a Emory University zistili, že všetky ľudské koronavírusy spúšťajú imunitu s podobnými charakteristikami.

„Flurona“ – dvojitá nákaza koronavírusom a chrípkou súčasne: Už je v TÝCHTO krajinách. Ide o NOVÝ vírus?
Izrael vyvolal vo svete veľký rozruch po objavení „Flurony" – dvojnákazy koronavírusom a chrípkou súčasne. Dvojitá infekcia sa už zistila aj v ďalších krajinách. V kombinácii s chrípkou je Omikron, aj Delta, informuje... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Z pandémie endémia

Pandémia COVID-19 je výsledkom nákazy ľudskej populácie, ktorá nikdy predtým nebola vystavená SARS-CoV-2. Po rozšírení infekcie (ako je omikronová vlna) po celom svete nadobudne vírus nakoniec endemický charakter. To znamená, že infekcie sa stále môžu vyskytnúť, ale s miernejšími príznakmi a oveľa nižšou úmrtnosťou.

Sú dva dôvody, prečo pred Omikronom nedošlo k prechodu z pandémie na endémiu. Po prvé, všetky široko používané vakcíny sú založené na proteíne Spike, ktorý nevyvoláva dlhotrvajúcu ochrannú odpoveď T-buniek, a po druhé, prirodzená imunita sa ešte dostatočne rozšírila.

Ruky preč od zneužívania údajov z národného registra očkovania! Šikana zo strany štátu
Bádensko-württemberský splnomocnenec pre ochranu údajov Stefan Brink naliehavo varuje pred priveľkým prístupom štátu k zdravotným údajom a pred zavedením národného registra očkovania, informuje epochtimes.de. Šikana zo strany štátu „Dávajte si... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Úplne sa ho nezbavíme

Musíme si uvedomiť, že aj keď sa rozlúčime s koronou, pravdepodobne sa úplne nezbavíme SARS-CoV-2. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) aj sezónna chrípka každoročne zabije viac ako pol milióna ľudí na celom svete. Endemický vírus pravdepodobne do určitej miery zaťaží aj zdravotné systémy na celom svete.

Nie je to všeliek! Varovanie pred klamlivými nádejami z plošného povinného očkovania
Medzi liberálmi v Nemecku sa stupňuje skepsa voči povinnému celoplošnému očkovaniu. Hovorí sa o klamlivých nádejách a uvažuje sa o alternatívnych návrhoch v boji proti COVIDu, píše epochtimes.de. Šéf bádensko-württemberskej FDP Michael Theurer... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Našťastie Omikron možno považovať za oslabenú vakcínu (živú vakcínu), ktorá má spomedzi všetkých vakcín veľmi dobré výsledky. Existuje približne jedenásť chorôb, proti ktorým sa vo veľkej miere používajú živé vakcíny, napríklad proti osýpkam, ovčím kiahňam či detskej obrne. Po desaťročiach očkovania sa zatiaľ žiadna z týchto chorôb nekontrolovateľne nerozšírila.

Dúfajme, že Omikron sa bude správať rovnako ako ostatné živé vakcíny a s trochou šťastia sa v budúcnosti neobjavia ďalšie varianty SARS-CoV-2, ktoré by viedli k ďalšej pandémii, dodáva na záver Joe Wang.

Dr. Joe Wang bol vedúcim vedcom projektu vakcíny proti SARS farmaceutickej spoločnosti Sanofi Pasteur.

Tento článok vyjadruje len názory autora. Nemusí nevyhnutne odrážať názory HD.

(Medzititulky red. HD.)

India: Muž sa nechal 11-krát (!) zaočkovať proti korone. Oklamal systém. Prečo tak urobil?
Ind podvádzal a dostal päťkrát viac očkovaní, ako mal. 65-ročný muž niekoľkokrát oklamal miestny systém očkovania. Jeho zdôvodnenie je ale kuriózne, píše gmx.net. Niektorí vôbec, on 11-krát! Zatiaľ čo niektorí ľudia sa proti koronavírusu nechcú... Čítať ďalej
09 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.