Nemecko ohrozuje svoju dôveryhodnosť: Prečo odmieta dodávky zbraní na Ukrajinu a nemá jasný postoj k Rusku? (Fabian Busch)
26 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Názor  Fabiana Buscha (GMX)

Ako by mal Západ reagovať na eskaláciu ukrajinskej krízy? Na túto otázku neexistuje v Berlíne jednoznačná odpoveď.

V nemeckej vládnej koalícii a v opozičnej CDU/CSU sa názory na dodávky zbraní alebo prípadné sankcie voči Rusku rozchádzajú. Predseda Mníchovskej bezpečnostnej konferencie kritizuje, že toto zmätočné správanie poškodzuje nielen Nemecko, ale celú EÚ.

Zlyhanie pomoci a zrada priateľov

Teraz sa vyjadril aj Vitalij Kličko. Bývalý profesionálny boxer v denníku Bild kritizoval nemeckú vládu, ktorá odmietla dodať zbrane Ukrajine. „Je to zlyhanie pomoci a zrada priateľov v dramatickej situácii," - napísal Kličko, ktorý je od roku 2014 starostom v Kyjeve.

Vo východnej Európe sa už niekoľko týždňov vytvára hrozivá situácia: Ruský prezident Vladimír Putin zhromaždil na hraniciach s Ukrajinou vojenské jednotky. Podľa odborníkov a pozorovateľov je možným scenárom ruská invázia do susednej krajiny.

Nemecká vláda sa tiež dostáva pod čoraz väčší tlak. Berlín totiž ukazuje, že v tejto otázke nie je jednotný - a to v situácii, keď je jednotný postoj Nemecka, Európskej únie a celého Západu kľúčový.

Američania nás chcú zatiahnuť do konfliktu s Ruskom (Ivan Hoffmann)
Názor Ivana Hoffman (Pravda) Slovenská polemika, či si pozvať do domu amerických vojakov, veľmi pripomína českú debatu na rovnakú tému z rokov 2006 až 2009. V Česku chceli Američania vybudovať radar, ktorý mal byť súčasťou protiraketovej raketovej... Čítať ďalej
21 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Sporná téma č. 1: Dodávky zbraní

Otázka, či by Nemecko malo dodávať Ukrajine zbrane na sebaobranu, je v koalícii SPD, Zelených a FDP sporná. Ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková (Zelení) to počas svojej návštevy Kyjeva odmietla. Ministerka obrany Christine Lambrechtová zopakovala tento odmietavý postoj. Naopak, predsedníčka Výboru pre obranu v Bundestagu Marie-Agnes Strack Zimmermannová z FDP bola tomuto kroku otvorená.

Novozvolený predseda CDU Friedrich Merz na Twitteri napísal, že Nemecko by nemalo „blokovať" podporu Ukrajiny obrannými zbraňami.

Bezpečnostný analytik Šándor: Slovensku HROZÍ konflikt s Ruskom
Názor Andora Šándora (Pravda) Bezpečnostný analytik a bývalý náčelník českej Vojenskej spravodajskej služby Andor Šándor sa vyjadril k správe New York Times o výcviku Ukrajincov na Slovensku. Podotkol, že by sme tak vstúpili do konfliktu. Debatu... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nielen v Berlíne sa však vynára otázka, či to má zmysel. Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn upozornil, že ani dodávky obranných zbraní by v prípade útoku nemohli vyvážiť veľkú ruskú prevahu. „Nemyslím si, že to bude fungovať," - povedal pre rádio Deutschlandfunk. Poslanci Bundestagu tiež upozorňujú, že samotná dodávka by nestačila - tieto zbrane by predsa musel niekto obsluhovať.

Ostatné krajiny vojenskej aliancie NATO však napriek tomu konajú: Veľká Británia už pred týždňom súhlasila s dodávkami zbraní na Ukrajinu a USA a Estónsko urobili to isté už skôr.

Obranná dohoda s USA: NALEJME SI ČISTÉHO VÍNA ! (Marek Dobeš)  
Názor Mareka Dobeša (Pravda) Vojenská zmluva, ktorú má vláda USA záujem uzavrieť so Slovenskom, a ktorú slovenská vláda schválila (ešte je potrebná ratifikácia parlamentom), sa snaží posilniť geopolitický vplyv USA vo svete. USA nám ju... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Sporná téma č. 2:  Nord Stream 2

V tomto konflikte sa časť nemeckých politikov zameriava predovšetkým na ochotu viesť dialóg. Líder parlamentnej skupiny SPD Rolf Mützenich v rozhovore pre "taz" apeloval na pochopenie pre obavy Ruska z Lobkľúčenia" zo strany NATO: „Mali by sme pochopiť tieto myšlienky bez ohľadu na to, či ich akceptujeme."

Bývalý podpredseda strany SPD Ralf Stegner, bývalý predseda vlády spolkovej krajiny Brandenbursko Matthias Platzeck a predsedníčka vlády spolkovej krajiny Meklenbursko-Predpomoransko Manuela Schwesigová sú voči sankciám kritickí. Staršia generácia SPD je podľa kruhov koaličných partnerov stále Linšpirovaná politikou Willyho Brandta voči Východu".

Niečo sa však v tejto otázke predsa len pohlo: kancelár Olaf Scholz dlho zastával názor, že rusko-nemecký plynovod Nord Stream 2 je čisto ekonomický projekt. Túto pozíciu prevzal od svojej predchodkyne Angely Merkelovej (CDU). Sociálny demokrat medzitým jasne povedal, že ak Rusko skutočne napadne Ukrajinu, bude ohrozené aj nemecké povolenie na výstavbu plynovodu Nord Stream 2.

Politika nemeckej vlády voči Rusku je naivná (Claudia von Salzen)
Komentár Claudie von Salzen (Der Tagesspiegel) Západ musí Putinovi ukázať cenu za eskaláciu. Nemecko však robí „škrt cez rozpočet“. Dokonca aj skúsení kremeľskí astrológovia musia v týchto dňoch zbystriť pozornosť. Či Vladimir Putin skutočne... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Sporná téma č. 3: Dohoda SWIFT

Iná časť nemeckých politikov zastáva názor, že ak má byť Rusko odradené od invázie reálnou hrozbou, musia byť na stole všetky možnosti. Okrem ukončenia projektu Nord Stream 2 by to znamenalo aj vylúčenie Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT. „Mali by sme Putina zámerne držať v neistote, to je zmysel dôveryhodného pozadia hrozby," napísal na Twitteri minister financií Bádenska-Württemberska Danyal Bayaz (Zelení).

Okrem iných mu za to zatlieskali aj odborníci na zahraničnú politiku CDU. Ale ani CDU/CSU nie je v tejto otázke jednotná. Friedrich Merz sa vyslovil proti vylúčeniu Ruska zo systému SWIFT - kvôli potenciálne ďalekosiahlym hospodárskym dôsledkom. Ako povedal, spochybnenie systému SWIFT by mohlo byť atómovou bombou pre kapitálové trhy a tiež pre vzťahy v oblasti tovarov a služieb, dodáva na záver Fabian Busch.

(Medzititulky red. HD.)

„Protiveľmocenský komplex“ Slovákov (Peter Weiss)
Názor Petra Weissa (Pravda) Pozorujúc dianie okolo Dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA (DCA) som si spomenul na výsledky medzinárodného výskumu Transatlantické trendy z roku 2004, píše bývalý politik a diplomat Peter Weiss v článku... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.