Nikto nevie, čo nás čaká. Stopka povinnému očkovaniu len ako medzizastávka? (Igor Daniš)
28 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Komentár Igora Daniša (Pravda)

Naša vláda aspoň raz zaujala racionálny postoj. Povinnému očkovaniu dala v súčasnej situácii stop. Zatiaľ. Dvere si necháva do budúcnosti otvorené, konštatuje Igor Daniš v článku Očkovanie stojí na oranžovej. Naskočí zelená alebo červená?, uverejnenom v denníku Pravda.

Aj to je správny prístup. Nikto nevie, čo nás čaká o niekoľko mesiacov. Vlastne netušíme, ako dopadne vlna omikronu. Zatiaľ vieme, že sa rýchlo šíri a má miernejšie príznaky. Aj to sú skôr dáta z krajín takmer plne zaočkovaných ako Portugalsko, Francúzsko, Veľká Británia či Dánsko. Aký dosah bude mať rozšírenie omikronu v menej zaočkovaných krajinách strednej a východnej Európy, to ešte nevieme. Ako poznamenáva Igor Daniš, realitou sa môže stať ťažší priebeh aj viac hospitalizácií.

Treba 4. dávku vakcíny špeciálne proti Omikronu?
Koľko posilňovacích očkovaní proti Covidu-19 je ešte potrebných? A príde aktualizovaná dávka priamo proti Omikronu? – pýta sa de.euronews.com. „Chystám sa prihlásiť už rovno aj na štvrté očkovanie, aby som sa už nemusela takto stresovať," –... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ubezpečovali nás, že vírus by sa medzi zaočkovanými šíriť nemal

Aj v západných krajinách pozorujeme rozdiely: medzi zaočkovanými Dánmi vírus zmutoval, a preto majú spoločne s Francúzskom väčšie problémy. Pritom sme boli ubezpečovaní, že vírus by medzi zaočkovanými mutovať ani sa šíriť nemal. V nezaočkovanej Afrike, naopak, veľkú šarapatu omikron nerobí (presných údajov však nemáme dostatok).

NOVÝ VARIANT koronavírusu v Európe! Má veľmi veľa mutácií
O novom variante sa zatiaľ toho veľa nevie. Objavil sa vo Francúzsku a údajne pochádza z Kamerunu. Má veľa mutácií, informuje Der Tagesspiegel. Dvanásť ľudí z južného Francúzska sa pravdepodobne nakazilo novým variantom koronavírusu. Vyplýva to z... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Neistota a množstvo nezodpovedaných otázok

Ktorá dávka bude posledná? – pýta sa Igor Daniš. Veď experti hovoria, že príliš veľa dávok v krátkom čase neprospieva. A to nemáme ani vakcínu zameranú na omikron. Kedy bude? Nezmutuje vírus dovtedy zasa a nevznikne úplne iný variant – ako na jar 2021 v Indii? Delta sa tam síce do leta vytratila, ale na jeseň sa objavila v Európe. Úplne nový variant môže byť opäť aj nákazlivejší, aj spôsobovať vážnejší priebeh choroby. Budeme mať aj účinné vakcíny?

Ak chceme vakcínou vykynožiť koronu, bez zaočkovania väčšiny populácie na planéte v čo najkratšom čase to pravdepodobne nepôjde. Muselo by to byť pod hlavičkou WHO, nie na základe rozhodnutia z Bruselu.

Štvrtá dávka vakcíny ZLYHÁVA - prvé údaje z Izraela
Ani štvrté očkovanie nezabezpečuje dlhodobú účinnosť proti COVIDu. Ukazujú to prvé výsledky štúdie z Izraela. Hoci po druhom "posilňovači", celkovo štvrtej dávky vakcíny mRNA, hladiny protilátok nakrátko stúpnu, rýchlo opäť klesnú, píše Waldo Holz... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová
 

Bolo by to pochabé

S postojom premiéra Eduarda Hegera, že si najprv musíme počkať, kým omikron odznie, a vyhodnotiť údaje, sa dá súhlasiť, podotýka Igor Daniš. Zaviesť povinné očkovanie len preto, že znižuje o 25 percent riziko hospitalizácie, by bolo pochabé. Nepresvedčíme tak ani váhajúcich, najmä mladých ľudí, aby sa dali zaočkovať na dobrovoľnej báze.

Chýba kľúč k dosiahnutiu kolektívnej imunity

Vakcína musí byť účinná, teraz je to iba akýsi druh preventívneho lieku. Chýba kľúč k dosiahnutiu kolektívnej imunity. Preto je otázne aj to, či existuje dostatočný dôvod na povinné očkovanie rizikových skupín (seniori) či pre fungovanie štátu nevyhnutných profesií (lekári, hasiči, policajti, učitelia, štátni úradníci), poznamenáva Igor Daniš a dodáva, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková môže vyrobiť očkovacie paragrafy, ale to nestačí: musia mať aj legitimitu.

„Flurona“ – dvojitá nákaza koronavírusom a chrípkou súčasne: Už je v TÝCHTO krajinách. Ide o NOVÝ vírus?
Izrael vyvolal vo svete veľký rozruch po objavení „Flurony" – dvojnákazy koronavírusom a chrípkou súčasne. Dvojitá infekcia sa už zistila aj v ďalších krajinách. V kombinácii s chrípkou je Omikron, aj Delta, informuje... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Má povinné očkovanie vôbec zmysel?

Má vlastne povinné očkovanie v jednom štáte či v celej EÚ vôbec zmysel? – pýta sa Igor Daniš. Koronavírus môže kdekoľvek vo svete zmutovať a dostať sa do Európy. Tak, ako sa to stalo s deltou a omikronom, ktorých šíreniu súčasné vakcíny nezabránili. To by si nielen naši, ale aj európski politici mali uvedomiť.

Ruky preč od zneužívania údajov z národného registra očkovania! Šikana zo strany štátu
Bádensko-württemberský splnomocnenec pre ochranu údajov Stefan Brink naliehavo varuje pred priveľkým prístupom štátu k zdravotným údajom a pred zavedením národného registra očkovania, informuje epochtimes.de. Šikana zo strany štátu „Dávajte si... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pod hlavičkou WHO, nie Bruselu

Ak chceme vakcínou vykynožiť koronu, bez zaočkovania väčšiny populácie na planéte v čo najkratšom čase to pravdepodobne nepôjde. Muselo by to byť pod hlavičkou Svetovej zdravotníckej organizácie (spadajúcej pod OSN), nie na základe rozhodnutia z Bruselu. Ľudia by mali mať právo vybrať si vakcínu. V súčasnosti ich nie je dostatok, účinnosť je slabá, na výber nemáme.

Preto s povinným očkovaním treba zaobchádzať opatrne a hľadať aj alternatívne cesty, ako pandémiu poraziť alebo s ňou žiť. Lebo ešte nejaký ten rok nás riadne potrápi, dodáva na záver Igor Daniš.

(Medzititulky red. HD.)

Omikron je u 2- až 3-krát OČKOVANÝCH takmer 4-krát infekčnejší ako Delta
Objavujú sa aj štúdie, ktoré skúmajú výskyt infekcií Omikronom v rôznych prostrediach a v porovnaní s predchádzajúcimi variantmi. Teraz je isté, že priebeh ochorenia Omikronom je oveľa neškodnejší než v prípade všetkých predchádzajúcich variantov.... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.