Stalo sa po prvýkrát v EÚ. „Obeťou“ je Poľsko. To hovorí o plazivej expanzii EÚ: „Únia nám priložila pištoľ k hlave!“
22 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

V spore o právny štát v Poľsku Európska komisia zaslala Varšave požiadavku na zaplatenie 69 miliónov eur. Dôvod:  Krajina neplní nariadenie Európskeho súdneho dvora o reforme poľského súdnictva, informuje de.euronews.com.

Odpočítavanie pokuty

Tieto peniaze by sa mali odpočítať z prostriedkov EÚ, ktoré Varšava dostáva z rôznych rozpočtových zdrojov. Je to prvýkrát v histórii Únie, keď sa členskému štátu zabránilo v poberaní finančných prostriedkov za nedodržiavanie rozsudkov Súdneho dvora.

Očakáva sa, že Európska komisia bude v nasledujúcich týždňoch každý mesiac odpočítavať pokutu z poľského rozpočtu EÚ. Dôvodom je odmietnutie Varšavy zaplatiť dennú pokutu vo výške 500 000 eur za nezatvorenie hnedouhoľnej bane Turow.

Maďarsko: Orbán znižuje ceny potravín
Maďarsko zavedie od 1. februára regulované ceny šiestich druhov potravín. Informoval o tom premiér Viktor Orbán. Vlády kabinet sa zaoberal aj otázkou cien energií, ktoré rastú v celej Európe, informuje denník Pravda. Podľa maďarského premiéra... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

„Nedostanú ani cent!“

Európsky súdny dvor nariadil Varšave zastaviť ťažbu v bani na hranici Saska a Českej republiky po sťažnosti Čechov. Poľsko to odmietlo s odôvodnením, že Turow je dôležitým zamestnávateľom v regióne. Okrem toho je závislý od výroby elektrickej energie. Poľské ministerstvo spravodlivosti rezolútne vyhlásilo: „Nedostanú ani cent!"

Spor o súdny systém

Európska komisia zaslala Varšave prvú oficiálnu výzvu na zaplatenie pokuty vo výške 1 milión eur denne. Túto sankciu uložil Európsky súdny dvor v súvislosti s reštrukturalizáciou poľského súdneho systému, ktorá podľa súdu nie je v súlade s právom EÚ.

Súdny dvor uložil pokutu v októbri 2021, pretože Varšava odmietla stiahnuť rozhodnutie svojho Ústavného súdu. Súd rozhodol, že niektoré časti práva EÚ nie sú v súlade s poľskou ústavou.

Súd uviedol, že reštrukturalizácia súdneho systému „by sa mohla využiť na vykonávanie politickej kontroly nad súdnymi rozhodnutiami alebo na vyvíjanie tlaku na sudcov s cieľom ovplyvniť ich rozhodnutia".

EÚ: Čoskoro nová koncepcia bezpečnostnej politiky? (VIDEO)
Ministri diplomacie a obrany krajín EÚ sa stretli vo francúzskom Breste. Diskutovali o plánoch novej koncepcie bezpečnostnej politiky Únie, informuje de.euronews.com. Návrh predložený v novembri minulého roka okrem iného predpokladá vytvorenie síl... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

„Plazivá expanzia“ EÚ

Poľský premiér Mateusz Morawiecki z vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) obvinil EÚ z „plazivej expanzie" do poľských záležitostí. Neskôr v rozhovore pre denník Financial Times povedal, že EÚ „nám priložila pištoľ k hlave", dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Tvrdý zásah pre Poľsko: Explózia cien energií a vysoká inflácia (VIDEO)
Dopad zvyšujúcich sa cien na obyvateľov Poľska je čoraz tvrdší. Krajina zápasí s najvyššou infláciou za posledné roky – až 8,6 percenta. Ceny energií prudko vystrelili nahor, informuje de.euronews.com. Rekordné ceny energií Minulý mesiac dosiahli... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.