Tvrdý zásah pre Poľsko: Explózia cien energií a vysoká inflácia (VIDEO)
12 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Dopad zvyšujúcich sa cien na obyvateľov Poľska je čoraz tvrdší. Krajina zápasí s najvyššou infláciou za posledné roky – až 8,6 percenta. Ceny energií prudko vystrelili nahor, informuje de.euronews.com.

Rekordné ceny energií

Minulý mesiac dosiahli ceny elektrickej energie a zemného plynu na Varšavskej burze najvyššiu úroveň vo svojej 20-ročnej histórii. K jedinému viditeľnému cenovému poklesu došlo počas lockdownu.

Poľská vláda vidí za vysokými cenami energií rastúce náklady súvisiace s emisiami CO2. Začiatkom roka preto pristúpila k finančnej pomoci pre obyvateľov.

Aleksander Brzozka z ministerstva pre klímu vysvetľuje:

„Máme rôzne zdroje dodávok plynu do Poľska, ale v prípade vysokých cien emisných certifikátov CO2 to má veľký vplyv na ceny energie. Ak analyzujete súčasné trhové ceny, táto podpora - hovorím o „ochrannom certifikáte" - a zníženie daní z energií a plynu by mali viesť k zníženiu účtov približne o polovicu."

O tom, že ceny energií skutočne klesnú, však možno pochybovať.

Plány Bruselu v oblasti jadra a plynu vyvolávajú pobúrenie. Podkopali vlastné ciele v oblasti klímy!
Európska komisia chce v budúcnosti nepriamo podporovať moderné jadrové a plynové elektrárne. Environmentálne združenia a odporcovia jadrovej energie sú zdesení, informuje gmx.net. Komisia EÚ pod vedením Ursuly von der Leyenovej vyvolala zdesenie... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poľsko čakajú ťažké časy

Wojciech Jakobik, expert na energetiku, sa domnieva, že krajinu čakajú ťažké časy:

„Narastajúci nedostatok energie v Poľsku tvrdo zasiahne spoločnosť. Neurobili sme dosť pre to, aby sme sa zabezpečili na obdobie energetickej krízy. Prosperita je preč. Prichádzajú časy nedostatku. Ide o Poľsko, ale aj o celú Európsku úniu."

Podľa reportérky Euronews Magdaleny Chodownikovej sú účty v Poľsku stále vyššie, rastú ceny, inflácia je najvyššia za posledné desaťročia, ale mzdy sa takmer nezvyšujú. Situácia v Poľsku a v celej Európe je zložitá z finančných dôvodov, ale aj z hľadiska energetickej bezpečnosti. Zároveň stále existujú ambiciózne plány Európy na „zelenú“ transformáciu. Otázkou však zostáva, či si to Poliaci môžu dovoliť, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Spor o využívaní jadra v EÚ vrcholí. Rozštiepil Európu (VIDEO)
A je tu prvý spor v EÚ v roku 2022: Návrh Európskej komisie dočasne klasifikovať investície do nových plynových a jadrových elektrární ako „zelené" spustil vlnu kritiky zo strany niektorých krajín, informuje de.euronews.com. Jadro a plyn nie sú... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.