Maďarsko: Orbán znižuje ceny potravín
14 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Maďarsko zavedie od 1. februára regulované ceny šiestich druhov potravín. Informoval o tom premiér Viktor Orbán. Vlády kabinet sa zaoberal aj otázkou cien energií, ktoré rastú v celej Európe, informuje denník Pravda.

Podľa maďarského premiéra Viktora Orbána treba ceny kryštálového cukru, pšeničnej múky, slnečnicového oleja, bravčového stehna, kuracích pŕs a kravského mlieka s 2,8-percentným obsahom tuku vrátiť na úroveň spred 15. októbra.

Pomoc rodinám

Premiér podčiarkol snahu pomôcť rodinám: „Podarilo sa nám pribrzdiť rast cien pohonných látok a v prípade hypoték sme dosiahli zmrazenie úrokov. V rámci politiky znižovania režijných nákladov domácností dostávajú rodiny energiu za fixnú cenu. Pritom však u iných dôležitých produktov, ako napríklad potravín, ceny stúpajú. Preto sme na vláde rozhodli o regulovaní cien šiestich (potravinových produktov).“

Trumpov obľúbenec Orbán to bude mať ťažké. Čaká Fidesz volebný debakel?
Maďarsko sa chystá k voľbám. Prvýkrát po 16 rokoch existuje šanca, že strana Fidesz bude zvrhnutá. Maďarský premiér Viktor Orbán získava výraznú podporu pre svoje znovuzvolenie. Teraz hopodporuje bývalý americký prezident Donald Trump, informuje... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Maďarská ekonomika je v tragickom stave

Opozičné zoskupenie šiestich strán V jednote za Maďarsko na to reagovalo konštatovaním, že oznámenie Viktora Orbána je priznaním, že maďarská ekonomika je v tragickom stave.

Opozičné strany argumentujú, že Orbán sa po 12 rokoch vládnutia s dvojtretinovou väčšinou v parlamente začína zaoberať cenami tovarov až v posledných 12 týždňoch aktuálneho volebného obdobia.

Krach Orbánovej hospodárskej politiky

„Namiesto zodpovednej hospodárskej politiky vláda rieši prudký rast cien ich reguláciou. To je úplný krach Orbánovej hospodárskej politiky,“ – tvrdí opozícia a dodáva, že vláda by ľuďom viac pomohla znížením základnej sadzby dane z pridanej hodnoty, ktorá je momentálne na úrovni 27 percent a je najvyššou v členských krajinách EÚ.

Spor o využívaní jadra v EÚ vrcholí. Rozštiepil Európu (VIDEO)
A je tu prvý spor v EÚ v roku 2022: Návrh Európskej komisie dočasne klasifikovať investície do nových plynových a jadrových elektrární ako „zelené" spustil vlnu kritiky zo strany niektorých krajín, informuje de.euronews.com. Jadro a plyn nie sú... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Čelí jednotnej opozícii

Prvýkrát od prevzatia moci po politickom zemetrasení v roku 2010 bude Orbán so svojou stranou Fidesz vo voľbách čeliť jednotnému frontu opozičných strán. Opozičná aliancia zahŕňa demokratov, socialistov, liberálov a zoskupenie Jobbik.

Fidesz mal v decembrovom prieskume agentúry Median pred zjednotenou opozíciou náskok len piatich bodov. Inflácia v krajine dosiahla ešte v novembri 14-ročné maximum 7,4 percenta.

Orbán tiež v novembri avizoval, že  vláda zavádza na tri mesiace cenový strop pre pohonné hmoty. Uvalil tiež strop na úrokové sadzby hypoték, aby ochránil dlžníkov pred rastúcimi splátkami úverov, píše denník Pravda.

(Medzititulky red. HD.)

Plány Bruselu v oblasti jadra a plynu vyvolávajú pobúrenie. Podkopali vlastné ciele v oblasti klímy!
Európska komisia chce v budúcnosti nepriamo podporovať moderné jadrové a plynové elektrárne. Environmentálne združenia a odporcovia jadrovej energie sú zdesení, informuje gmx.net. Komisia EÚ pod vedením Ursuly von der Leyenovej vyvolala zdesenie... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.