EÚ: Čoskoro nová koncepcia bezpečnostnej politiky? (VIDEO)
13 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ministri diplomacie a obrany krajín EÚ sa stretli vo francúzskom Breste. Diskutovali o plánoch novej koncepcie bezpečnostnej politiky Únie, informuje de.euronews.com.

Návrh predložený v novembri minulého roka okrem iného predpokladá vytvorenie síl rýchlej reakcie v počte až 5 000 vojakov. Má sa prijať v nasledujúcich mesiacoch počas francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ.

Hovorilo sa najmä o zbrojení Ruska a rozmiestnení ruských síl na hraniciach s Ukrajinou. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg prišiel priamo zo zasadnutia v Bruseli.

Veľká strategická chyba

Jens Stoltenberg dal jasne najavo, že z pohľadu NATO nebezpečenstvo vojny ešte zďaleka nie je zažehnané. „Vysielame Rusku jasný odkaz. Ak sa rozhodne použiť silu proti Ukrajine, bude to mať vážne dôsledky. Zo strany Ruska by to bola veľká strategická chyba. Spojenci z NATO, EÚ a mnohí ďalší dali jasne najavo, že v takom prípade uvalia na Rusko tvrdé sankcie."

Je NATO pripravené na otvorený dialóg s Ruskom?
Podľa šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka sú členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) pripravené na otvorený dialóg s Ruskom. Ten ale musí sprevádzať deeskalácia vojenských aktivít pri hraniciach s Ukrajinou, informuje pravda.sk.... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Požiadavky Moskvy

V jednom z najnapätejších momentov vo vzťahoch medzi Východom a Západom od čias studenej vojny sa diskutuje aj o požiadavkách Moskvy na nové bezpečnostné záruky. Konkrétne Moskva okrem iného požaduje, aby sa NATO zdržalo ďalšieho rozširovania smerom na východ.

Blinken a Baerbocková varujú Rusko pred intervenciou na Ukrajine (VIDEO)
Annalena Baerbocková sa počas svojej prvej cesty do USA vo funkcii nemeckej ministerky zahraničných vecí stretla vo Washingtone so svojím rezortným kolegom Antony Blinkenom. Obaja zdôraznili úzku spoluprácu medzi oboma krajinami a zhodli sa aj v... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Sú pripravení na dialóg

Na prvom zasadnutí Rady NATO-Rusko po približne dva a pol roku, ktoré sa konalo v Bruseli, sa nedosiahli žiadne konkrétne výsledky. Podľa Stoltenberga však bolo pozitívne, že obe strany sedeli za jedným stolom a chcú pokračovať v dialógu na budúcich stretnutiach.

Podľa západných spravodajských služieb je cieľom súčasného posilňovania ruských vojsk na ukrajinských hraniciach vyvolanie obáv z invázie s cieľom presvedčiť NATO, aby urobilo ústupky, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Borrell na východnej Ukrajine: „Rusko musí hovoriť aj s EÚ!“ (VIDEO)
Rozhovory medzi Ruskom a USA o situácii na Ukrajine sa majú uskutočniť bez účasti Európskej únie, píše de.euronews.com Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnostnú politiku Josep Borrell odcestoval na východnú... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.