Sága o referende za predčasné voľby odkrýva dve tváre vládnych politikov (Michal Horský)
17 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Názor Michala Horského (Pravda)

Príbeh pokrytectva, alibizmu a zahrávania sa s dôstojnosťou občanov. Sága o referende za predčasné voľby odkrýva dvojtvárnosť vládnych politikov, ako aj postupnú stratu zábran štandardnej opozície pri spolupráci s fašistami. Kam sme sa teda dostali? A prečo zlátame polámanú chrbticu leukoplastom? – pýta sa Michal Horský v článku Hra na referendum pri okrúhlom stole, uverejnenom v denníku Pravda.

Príliš lákavá korisť

Od búrlivého leta, keď sa populisti predbiehali v zvážaní sa na prezidentke za to, že referendovú otázku predložila na posúdenie Ústavnému súdu, ubehol už nejaký ten piatok konštatuje Michal Horský.  Zatiaľ čo SaS s OĽaNO časom stihli elegantne otočiť o 180 stupňov, Boris Kollár sa nevzdal – ide, rieši a rokuje. Priazeň 600-tisíc občanov je na jeho gusto zrejme príliš lákavou korisťou.

Smiech cez slzy, alebo: Bude ešte horšie? (Igor Daniš)
Komentár Igora Daniša (Pravda) Bol rok 2021 len tichom pred búrkou? Igor Matovič opäť raz „nesklamal“. Po precitnutí zo zlého sna mnohí volali po okamžitom reparáte formou referenda či predčasných volieb. Napriek množstvu zozbieraných hlasov však... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Politici dvoch tvárí

A tak sme svedkami inovatívnych stratégií predsedu parlamentu. Ten na jednej strane deklaruje potrebu uskutočnenia referenda, no na strane druhej sa v duchu modlí, aby neuzrelo svetlo sveta, keďže sám by potom mohol ostať mimo brán parlamentu. A tak sa zvoláva okrúhly stôl s politickými lídrami, aby spoločne reflektovali na letný konsenzus naprieč politickým spektrom, poznamenáva Michal Horský.

Vďaka poslancovi Tomášovi Tarabovi, ktorý v lete znemožnil rokovanie parlamentu o tejto otázke na šesť mesiacov, však Kollár zaspal dobu. Jeho koaliční partneri si totiž povedali, že polrok je zrejme dostatočná doba na to, aby volič zabudol na ich prelietavé letné vyjadrenia.

P. Weiss: Cirkusové a vydieračské metódy robenia politiky vniesol do Národnej rady Igor Matovič
Známy bývalý politik a diplomat Peter Weiss sa v článku „Z krízy vládnutia nás nedostanú morálne apely“, uverejnenom v Pravde, zamýšľa nad sľubmi a „veľkými slovami“ vlády na začiatku roka. Zazneli apely na ľudskosť, svedomie, úctu, súdržnosť,... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Vymyslel fintu

Pre prípad neúspechu rokovaní tak Kollár vymyslel fintu. Sme rodina tak či tak predložila návrh novely ústavy, ktorá by umožnila skrátenie volebného obdobia referendom. Ale až od roku 2024. Ako dokresľuje ďalej Michal Horský, šéf parlamentu tak stavia na neúspech prijatia novely, aby si potom mohol umyť ruky tým, že on, chudák, sa snažil, ale koaliční partneri ho nepodržali. A aby mal od témy pokoj na ďalšieho pol roka.

Od Matoviča nič zmysluplné čakať nemožno. Ľudia uverili dobrodruhom a pochabým avanturistom (Marián Repa)
Názor Mariána Repu (Pravda) Pred dvomi rokmi mali mnohí veľké očakávania a volili zmenu. Nádej, že sa veci pohnú dopredu, sa však veľmi rýchlo zmenila na obrovské sklamanie, konštatuje v článku Slovensko 2022: Keď chýba nádej, uverejnenom v... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Prvky schizofrénie

Prvky schizofrénie však možno badať aj pri jeho koaličných partneroch. Nebolo to tak dávno, čo Smer našiel v lete nečakaného spojenca v osobe Igora Matoviča. „Podlé a zákerné. Pľuvanec do očí 600-tisíc ľuďom…voliči opozície majú právo na konanie referenda o tejto otázke bez ohľadu na to, či sa nám to páči alebo nie,“ deklaroval v júli líder OĽaNO. Ako podotýka Michal Horský, dnes Matovič hovorí o tom, že nebudú umožňovať mafii návrat k moci.

Elity sa roky učili, ktoré reformy sú „cool“, a ktorým je dobré tlieskať  (Juraj Draxler)
Názor Juraja Draxlera (Pravda) V uplynulom roku vládnej koalícii klesla popularita na historicky najnižšiu úroveň akejkoľvek slovenskej vlády v období samostatnosti. Nízka popularita však neznamená, že opozícia stále nemá svojich podporovateľov,... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ľudia ako nástroj na dosiahnutie mocenských cieľov

Niet pochýb o tom, konštatuje ďalej Michal Horský, že opozícia svojou snahou o uskutočnenie referenda robí z ľudí iba nástroj na dosiahnutie svojich mocenských cieľov. Rovnako ani o tom, že Slovensko by si zaslúžilo zodpovednejšiu a inkluzívnejšiu vládu, ktorá by z občanov nerobila ovce.

O nič lepšie s konzistentnosťou vlastných postojov však na tom nie je ani Richard Sulík, ktorého niektorí považujú za „hlas rozumu“ v koalícii. Zatiaľ čo v lete veľkodušne hovoril o tom, že k „referendu určite pôjde“, lebo je to „nástroj priamej demokracie, ktorý sme vždy podporovali“, tak novembrové návrhy Borisa Kollára ohľadom novely ústavy podporu u neho nenašli.

Slovensko sa stalo rukojemníkom svojej vlastnej voľby (Martin Makara)
Názor Martina Makaru (Pravda) Pohľad na výsledky posledných parlamentných volieb a aktuálnych údajov o dôvere verejnosti voči vláde naznačuje, že Slovensko sa stalo rukojemníkom svojej vlastnej voľby, konštatuje Martin Makara v komentári pod... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Prehnitosť politického systému

Podstata problému totiž leží v samotnom ad hoc zúčtovaní politických zlyhaní predčasnými voľbami. Dlhodobú prehnitosť politického systému nevyliečime jednorazovým odtrhnutím skazeného ovocia, ktoré z neho vyrástlo. Bez reformy fungovania politických strán a zmeny volebného systému sme odsúdení na neustále prešľapovanie na mieste. Dokedy? – pýta sa na záver Michal Horský.

(Medzititulky red. HD.)

S dôverou niekedy treba začať, a to aj za cenu drobných prešľapov (Oliver Bakoš)
Názor Olivera Bakoša (Pravda) Všetkých nesmierne prekvapilo nečakané zrušenie medzirezortnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát, píše Oliver Bakoš vo svojom článku „Náhle obnovenie dôvery“, uverejnenom v denníku Pravda. Zrušenie už v... Čítať ďalej
09 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.