Budú deti obeťou riskantného rozhodnutia vlády? (Igor Daniš)
05 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Názor Igora Daniša (Pravda)

Deti sa po zimných prázdninách vracajú od 10. januára do školských lavíc. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a jeho stranícky šéf Richard Sulík si presadili svoje. Môže sa im to vypomstiť, pretože v tomto momente ide o predčasné a riskantné rozhodnutie, konštatuje v komentári denníka Pravda pod názvom Deti ako obeť koalície Igor Daniš.

Nebude ani čas prepnúť svetlá na školskom semafore

Gröhling argumentuje, že epidemická situácia sa zlepšila. To je pravda, delta variant ustupuje, poznamenáva komentátor, lenže za dverami číha omikron. Máme šťastie, že najprv zasiahol západnú Európu a my môžeme predvídať, čo sa stane. Je veľmi pravdepodobné, že do dvoch týždňov začne na Slovensku dominovať. Hoci omikron je menej nebezpečný, šíria ho aj deti a zaočkovaní. Minister by mal zabudnúť na školský semafor. Ak omikron dorazí, nebude čas ani na prepnutie svetiel, poznamenáva Igor Daniš.

P. Weiss: Cirkusové a vydieračské metódy robenia politiky vniesol do Národnej rady Igor Matovič
Známy bývalý politik a diplomat Peter Weiss sa v článku „Z krízy vládnutia nás nedostanú morálne apely“, uverejnenom v Pravde, zamýšľa nad sľubmi a „veľkými slovami“ vlády na začiatku roka. Zazneli apely na ľudskosť, svedomie, úctu, súdržnosť,... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

V preočkovanom Dánsku, ktoré vlna omikronu zasiahla medzi prvými, školy ešte pred Vianocami zatvorili. V Španielsku sa deti vrátia do škôl tiež od 10. januára, v preočkovanom Portugalsku školy zostanú zatvorené, v Nemecku podľa regiónov, zväčša otvorené.

Vie minister, koľko detí je (ne)zaočkovaných?

Ukazuje sa tiež, že omikron oveľa viac postihuje deti. V USA končia dokonca na JIS-kách, nemôžu dýchať, sú dehydrované, postihnuté sú najmä nezaočkované. Koľko detí je zaočkovaných na Slovensku? – pýta Igor Daniš a dodáva, že Gröhling sa spolieha na testovanie. Máme dostatok testov? A budú sa všetci disciplinovane testovať? Či to s povinným nosením rúšok už od prvej triedy pomôže, ukáže čas. Po ruke budeme mať skúsenosti z Česka, kde deti nastúpili do škôl už tento pondelok.

Máme už to najhoršie za sebou? (Silvia Porubänová)
Názor Silvie Porubänovej (Pravda) Uznávaná sociologička Silvia Porubänová, riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva, verí, že Slovensko má to najhoršie už za sebou. Debaty o predčasných voľbách vníma ako politickú hru.... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Kto ponesie zodpovednosť?

Na Slovensku sa zatiaľ omikron nešíril aj vďaka prísnejším opatreniam, ako mali v iných krajinách. Ak ich predčasné uvoľnenie, najmä otvorenie škôl, spôsobí nezvládnuteľné šírenie vírusu, zvlášť medzi deťmi, niekto bude musieť vziať na seba zodpovednosť. Toho sa tak ľahko nedočkáme, lebo tu nejde iba o školy, ale aj to, kto z koho v koalícii. Inak by prevážil opatrný a jednotný prístup, dodáva na záver svojho komentára Igor Daniš v denníku Pravda.

(Medzititulky red. HD.)

Smiech cez slzy, alebo: Bude ešte horšie? (Igor Daniš)
Komentár Igora Daniša (Pravda) Bol rok 2021 len tichom pred búrkou? Igor Matovič opäť raz „nesklamal“. Po precitnutí zo zlého sna mnohí volali po okamžitom reparáte formou referenda či predčasných volieb. Napriek množstvu zozbieraných hlasov však... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.