Švédsko: Dron s defibrilátorom zachránil mužovi život (VIDEO)
09 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Dron bol pri pacientovi do tri a pol minúty. Záchranári vo Švédsku poslali dopredu lietajúceho pomocníka - a ten 71-ročnému mužovi zachránili život, píše Der Spiegel.

Autonómny dron pomohol vo Švédsku zachrániť život 71-ročnému mužovi so zástavou srdca. Od prvého volania o pomoc na tiesňové číslo do príletu dronu prešlo približne tri a pol minúty, povedal pacient Sven, ktorý si neželal zverejniť svoje celé meno.

Keď Sven pri odhŕňaní snehu v Trollhättane skolaboval, záchranári okrem dronu vyslali aj sanitku.

Šťastnou zhodou okolností išiel okolo aj lekár Mustafa Ali a začal muža resuscitovať. Lekár bol na mieste, keď dorazil dron s defibrilátorom, ktorý obnovil činnosť srdca.

Treba 4. dávku vakcíny špeciálne proti Omikronu?
Koľko posilňovacích očkovaní proti Covidu-19 je ešte potrebných? A príde aktualizovaná dávka priamo proti Omikronu? – pýta sa de.euronews.com. „Chystám sa prihlásiť už rovno aj na štvrté očkovanie, aby som sa už nemusela takto stresovať," –... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Naozaj pomohol

Lekár povedal, že dron „naozaj pomohol". Podľa jeho slov je spolu s resuscitáciou veľmi užitočný na záchranu života. Dron by mohol poslúžiť najmä pre pacientov, ktorí žijú ďaleko od nemocnice. Defibrilátor bol k pacientovi spustený pomocou navijáka. Dron teda nemusel pristáť.

Lekárske drony

Používanie lekárskych dronov je súčasťou skúšobného projektu spoločnosti Everdrone v oblasti švédskeho Göteborgu. Do projektu sa zapojilo Centrum pre vedu o resuscitácii a lekárska univerzita Karolinska Institutet, záchranná služba SOS Alarm a zdravotnícky úrad Västra Götaland.

Nemecko: Vyše 95-percentný podiel nákazy Omikronom u očkovaných
V najnovšej správe nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) sú zaujímavé údaje o tom, kto bol nakazený variantom Omikron. Výsledky zrkadlia poznatky aj z iných krajín, ako je Dánsko alebo Spojené kráľovstvo. Ako sa dalo očakávať, Omikron vytláča... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Spoločnosť Everdrone tvrdí, že v súčasnosti môže byť vo Švédsku dosah pomocou takéhoto dronu na približne 200 000 ľudí. Bezpilotné lietadlo by mohlo byť v budúcnosti vybavené ďalším zdravotníckym materiálom.

Šéf spoločnosti Everdrone Mats Sallstrom povedal, že táto technológia by sa mohla použiť aj na dosiahnutie ostrovov alebo miest, „kam je ťažké sa vôbec dostať". Defibrilátor bol vybraný preto, aby ušetril čas, dodáva na záver Der Spiegel.  

(Medzititulky red. HD.)

NOVÝ VARIANT koronavírusu v Európe! Má veľmi veľa mutácií
O novom variante sa zatiaľ toho veľa nevie. Objavil sa vo Francúzsku a údajne pochádza z Kamerunu. Má veľa mutácií, informuje Der Tagesspiegel. Dvanásť ľudí z južného Francúzska sa pravdepodobne nakazilo novým variantom koronavírusu. Vyplýva to z... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.