Putin: Nord Stream 2 je pripravený na export zemného plynu
30 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Podľa ruského prezidenta Vladimíra Putína už bola druhá z dvoch potrubných liniek plynovodu Nord Stream 2 naplnená plynom.

Ruský prezident Vladimír Putin oznámil, že Nord Stream 2 je pripravený na export zemného plynu. Kontroverzný projekt, ktorý bol dokončený v septembri, podľa neho pomôže znížiť cenu tejto suroviny v Európe po tom, čo dosiahla rekordné hodnoty. Na ťahu sú teraz nemecké úrady. Čaká sa na ich súhlas.

Nord Stream 2: Bude dodávať plyn do Európy, alebo zostane len kopou šrotu?
Rusko varuje pred oneskorením projektu Nord Stream 2. Bude dodávať plyn, alebo bude z toho len veľký debakel? Čo bude v roku 2022 s kontroverzným plynovodom? – pýta sa epochtimes.de. Rusko trvá na rýchlom rozhodnutí o spustení plynovodu Nord... Čítať ďalej
29 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Slová chvály na adresu Gazpromu

„Chcel by som pogratulovať Gazpromu a vašim partnerom v projekte Nord Stream 2 k dokončeniu prác a k vytvoreniu tejto ďalšej veľkej chrbticovej trasy a aj k tomu, že je pripravená na prevádzku," – vyhlásil Vladimír Putin na zasadnutí vlády, na ktorom sa zúčastnil aj šéf Gazpromu Alexej Miller.

Čaká sa na súhlas

Nemecký energetický regulačný úrad ešte v novembri zastavil proces certifikácie plynovodu. Konzorcium dostalo úlohu, aby v Nemecku založilo dcérsku spoločnosť, čím by sa naplnili európske predpisy pre reguláciu energetického sektora. V polovici decembra úrad oznámil, že v prvej polovici budúceho roka plynovodu zelenú zrejme ešte nedá.

Gazprom: EÚ si za plynovú krízu môže sama (VIDEO)
Zásoby v európskych zásobníkoch plynu sa nebezpečne zmenšujú. Západ Rusku vyčíta, že z politických dôvodov prerušilo dodávky do EÚ, najmä v zásobovacích koridoroch cez Ukrajinu a Poľsko, píše de.euronews.com. Rusko sa bráni obvineniam z... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

USA majú výhrady

Nord Stream 2 čelí kritike zo strany Spojených štátov a niektorých európskych krajín. Moskva chce podľa nich tento projekt využiť ako geopolitickú zbraň na zvýšenie závislosti Európskej únie na Rusku. Trasa plynovodu navyše obchádza Ukrajinu. Tá tak zrejme príde o poplatky za tranzit ruského plynu.

Plynovod za 11 miliárd dolárov vybudoval Gazprom a polovicu nákladov zaplatili európske energetické spoločnosti.

Putin: Gazprom nemôže za vysoké ceny plynu. Obvinenia sú pokusom „postaviť všetko na hlavu"
Ruský prezident Vladimír Putin nevidí vinu za vysoké ceny plynu a nedostatok dodávok v Európe na strane štátnej energetickej spoločnosti Gazprom, píše portál gmx.net. „Je to jednoducho pokus postaviť všetko na hlavu," - reagoval Vladimír Putin na... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Spory kvôli dodávkam

Európa tento rok zápasí s prudkým rastom cien zemného plynu. Moskva sa stala terčom obvinení, že sa obmedzovaním dodávok plynu snaží prinútiť Nemecko a EÚ k rýchlemu schváleniu prevádzky Nord Stream 2. Rusko to ale odmieta.

Podpredseda ruskej vlády a minister energetiky Alexander Novak vyhlásil, že prudký rast cien plynu možno pripísať aj chybným rozhodnutiam európskych politikov a neschopnosti dohodnúť sa na dlhodobých zmluvách, uzatvára portál trend.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Gazprom popiera, že by znížil dodávky plynu do EÚ
Ruský energetický gigant Gazprom odmietol obvinenia z obmedzovania dodávok plynu do EÚ, konštatuje epochtimes.de. „Všetky obvinenia na adresu Ruska a Gazpromu, že nebudeme dodávať dostatok plynu na európsky trh, sú absolútne nepodložené,... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www – ďakujeme, redakcia HD.