Gazprom: EÚ si za plynovú krízu môže sama (VIDEO)
28 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Zásoby v európskych zásobníkoch plynu sa nebezpečne zmenšujú. Západ Rusku vyčíta, že z politických dôvodov prerušilo dodávky do EÚ, najmä v zásobovacích koridoroch cez Ukrajinu a Poľsko, píše de.euronews.com.

Rusko sa bráni obvineniam z taktizovania a obviňuje Európu z nedostatku plynu a prudkého rastu cien energií. Ruský prezident Vladimir Putin upozornil, že Nemecko už niekoľko dní využíva európsku časť plynovodu Jamal na reverzné dodávky do Poľska. Tento spätný tok plynu do Poľska vylúčil dodávky cez plynovod Jamal do Nemecka.

Problémy si EÚ vyrobila sama

Podľa dostupných údajov prúdi plyn z Nemecka späť do Poľska a zrejme aj na Ukrajinu, vyhlásil Sergej Kuprijanov, zástupca spoločnosti Gazprom a pokračoval: „Pochádza z podzemných zásobníkov v Nemecku, kde sa už takmer polovica stiahla, hoci zima sa ešte len začala. O nákladoch na takýto spätný chod ani nechcem hovoriť. Ceny sú oveľa vyššie ako ceny za zmluvné objemy ponúkané spoločnosťou Gazprom. Záver: problémy v západnej Európe si únia vyrobila sama a nie je dôvod z nich obviňovať Gazprom."

Putin: Gazprom nemôže za vysoké ceny plynu. Obvinenia sú pokusom „postaviť všetko na hlavu"
Ruský prezident Vladimír Putin nevidí vinu za vysoké ceny plynu a nedostatok dodávok v Európe na strane štátnej energetickej spoločnosti Gazprom, píše portál gmx.net. „Je to jednoducho pokus postaviť všetko na hlavu," - reagoval Vladimír Putin na... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Prečo Rusko nedodáva viac a necháva si ujsť zisky?

Zásadnou otázkou je, prečo Rusko vzhľadom na extrémne vysoké ceny si necháva ujsť značné zisky, ktoré by mohlo dosiahnuť väčšími dodávkami.

Kapacita plynovodov na dodávky do Európy je údajne dostatočná, ale z pohľadu Západu Rusko využíva nedostatok plynu ako politickú páku na presadenie uvedenia plynovodu Nord Stream 2 do prevádzky.

Gazprom popiera, že by znížil dodávky plynu do EÚ
Ruský energetický gigant Gazprom odmietol obvinenia z obmedzovania dodávok plynu do EÚ, konštatuje epochtimes.de. „Všetky obvinenia na adresu Ruska a Gazpromu, že nebudeme dodávať dostatok plynu na európsky trh, sú absolútne nepodložené,... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Rusko signalizovalo, že Nord Stream 2 by mohol nedostatok plynu rýchlo odstrániť. Prepravné kapacity cez Ukrajinu a Poľsko však nie sú ani zďaleka plne využité, sú približne na polovici toho, čo je možné.

Okrem toho Rusko uprednostňuje dlhodobé zmluvy o dodávkach. Vzhľadom na nedostatok plynu by Rusko mohlo chcieť „presvedčiť" európskych odberateľov, aby uzavreli dlhodobé zmluvy o dodávkach za pevné ceny, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Nízkoemisný vodík ako ekologická alternatíva k fosílnym plynom? Spoločný nákup plynu v EÚ
Vodík sa považuje za dobrú alternatívu fosílneho plynu. Európska komisia chce podporiť trh s vodíkom novým legislatívnym balíkom v energetike, informuje epochtimes.de. V súvislosti s rastúcimi cenami plynu a klimatickými zmenami chce Európska... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.