EÚ v krízovom režime – obzretie za rokom 2021
31 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Červené čiary, byrokracia a čierne listiny. Krízové rokovania a kompromisy. V roku 2021 došlo v EÚ k viacerým patovým situáciám, bilancuje de.euronews.com.

Tu je stručné zhrnutie, ktoré začína vo Veľkej Británii.

Problematický brexit

Rok sa začal „výbuchom“ a nejasnými podmienkami brexitu. Nové byrokratické pravidlá pre určité druhy tovarov vyvezené z pevninskej časti Spojeného kráľovstva do Severného Írska viedli k chaosu a spôsobili nemalé prekážky a problémy.

Spor o článok 16 Protokolu o Severnom Írsku vyvolal k napätiu v tamojších unionistických komunitách, ktoré v apríli vyústilo do nepokojov. Koncom júna sa dohodol „pokoj zbraní“. Na jeseň sa však EÚ a Spojené kráľovstvo ocitli na pokraji obchodnej vojny.

Okrem článku 16 tu bol spor o licencie na rybolov a problémy s migráciou. Brexit bol už na spadnutie.

Partneri alebo súperi?

Brusel a Peking sa nevedeli dohodnúť. V marci EÚ uvalila sankcie na čínskych predstaviteľov za porušovanie ľudských práv. Čína na oplátku zaradila na čiernu listinu 10 osôb vrátane poslancov Európskeho parlamentu.

Diplomatický bojkot olympijských hier v Pekingu

V novembri EÚ oznámila plán výdavkov vo výške 300 miliárd eur. Rok sa skončil na bode mrazu, keď Litva vyzvala na diplomatický bojkot zimných olympijských hier v Pekingu v roku 2022.

EÚ vsádza na zastrašovanie: Vyhráža sa sankciami voči „narušiteľom"
Brusel má v pláne uvaliť sankcie na jednotlivcov, spoločnosti a krajiny, ktoré zasahujú do záležitostí štátov EÚ, informuje de.euronews.com. Teoreticky by tak bolo možné obmedziť prístup USA na vnútorný trh EÚ, ak by sa vláda vo Washingtone... Čítať ďalej
10 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Eliminovanie moci technologických gigantov

Zredukovať moc technologických gigantov zo Silicon Valley bola úloha podpredsedníčky Európskej komisie Margrethe Vestagerovej.

O necelých 12 mesiacov sa Brusel dohodol na nových pravidlách, ktoré majú obmedziť moc technologických spoločností. Do roku 2022 by sa vďaka „Digital Markets Act“ a Digital Services Act“ mohla EÚ stať popredným svetovým regulátorom v technologickom sektore.

Spoločnosť Google v novembri prehrala odvolanie na súde proti pokute. To dokazuje, aké sú účinné súčasné nariadenia.

Maďarsko: Ústavný súd zamietol Orbánovo odvolanie proti rozhodnutiu Európskeho súdneho dvora
Odvolanie maďarského premiéra proti nadradenosti práva EÚ nad vnútroštátnym právom neuspelo a maďarský Ústavný súd odmietol právomoc „spochybniť alebo preskúmať nadradenosť práva EÚ" v súvislosti s rozhodnutím Európskeho súdneho dvora proti... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Rozdielne demokratické hodnoty

Spor medzi Bruselom a Varšavou sa v roku 2021 vyostril. Išlo o rozdielne demokratické hodnoty. V Poľsku sa rozbehol boj proti diskriminácii. Brusel pohrozil znížením financií z eurofondov. Poľsko si však ide vlastnou cestou. V októbri sa vzťahy ešte viac zhoršili, keď poľský Ústavný súd rozhodol, že zákony krajiny majú prednosť pred zákonmi EÚ.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla: „Toto rozhodnutie spochybňuje samotné základy Európskej únie."

Poľský premiér Mateusz Morawiecki kontroval: „Nedovolím, aby politici vydierali Poľsko."

V novembri Poľsko dostalo pokutu vo výške 1 milión eur denne za svoju kontroverznú reformu súdnictva, uzatvára de.euronews.com.

Orbán: Európska komisia svojimi krátkozrakými rozhodnutiami prispieva k rozpadu EÚ
Maďarský premiér Viktor Orbán označil zablokovanie finančných prostriedkov EÚ pre spor o právny štát a azylovú politiku za „mimoriadne brutálnu sabotáž", píše epochtimes.de. Viktor Orbán na tlačovej konferencii uviedol, že Brusel nemá „žiadny... Čítať ďalej
24 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.