Nord Stream 2: Bude dodávať plyn do Európy, alebo zostane len kopou šrotu?
29 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rusko varuje pred oneskorením projektu Nord Stream 2. Bude dodávať plyn, alebo bude z toho len veľký debakel? Čo bude v roku 2022 s kontroverzným plynovodom? – pýta sa epochtimes.de.

Rusko trvá na rýchlom rozhodnutí o spustení plynovodu Nord Stream 2. „Myslím si, že nikto nepotrebuje umelé naťahovanie uvedenia plynovodu do prevádzky," – vyhlásil ruský veľvyslanec v Nemecku Sergej Nečajev.

Rusko je podľa neho pripravené okamžite dodávať plyn do Nemecka prostredníctvom dvoch potrubí pod Baltským morom. Očakáva, že nemecká vládna koalícia SPD, Zelených a FDP bude projekt riešiť „pragmaticky a v prospech spotrebiteľov".

Gazprom: EÚ si za plynovú krízu môže sama (VIDEO)
Zásoby v európskych zásobníkoch plynu sa nebezpečne zmenšujú. Západ Rusku vyčíta, že z politických dôvodov prerušilo dodávky do EÚ, najmä v zásobovacích koridoroch cez Ukrajinu a Poľsko, píše de.euronews.com. Rusko sa bráni obvineniam z... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vyvoláva bezpečnostné problémy

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková  zopakovala, že Nord Stream 2 je pre ňu viac ako len projekt súkromného sektora. „Posledných niekoľko rokov jasne ukázalo, aj vzhľadom na rôzne vnímanie v Európe, akú zohráva geostrategickú úlohu," – uviedla.

Z tohto dôvodu už predchádzajúca nemecká vláda CDU/CSU a SPD poukázala na to, že tento plynovod vyvolá aj bezpečnostné problémy.

Spochybňovanie nie je cestou

Alexander Dobrindt z CSU sa vyslovil za uvedenie plynovodu do prevádzky hneď po odstránení právnych prekážok. „Neustále spochybňovanie Nord Streamu 2 je zásadne nesprávna cesta," - povedal.

Putin: Gazprom nemôže za vysoké ceny plynu. Obvinenia sú pokusom „postaviť všetko na hlavu"
Ruský prezident Vladimír Putin nevidí vinu za vysoké ceny plynu a nedostatok dodávok v Európe na strane štátnej energetickej spoločnosti Gazprom, píše portál gmx.net. „Je to jednoducho pokus postaviť všetko na hlavu," - reagoval Vladimír Putin na... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Stále chýba povolenie

Dve kontroverzné plynovodné potrubia medzi Ruskom a Nemeckom sú pripravené, ale stále chýba povolenie na prevádzku od Spolkovej sieťovej agentúry. Jej predseda Jochen Homann nedávno uviedol, že rozhodnutie v tejto veci nebude prijaté v prvej polovici roka. Po rozhodnutí agentúry sa očakáva aj preskúmanie zo strany Európskej komisie.

Nemecký Kancelár Olaf Scholz (SPD) označil postup za „úplne apolitický" a plynovod za „projekt súkromného sektora". Šéfka nemeckej diplomacie s ním zdieľa rovnaký názor, pokiaľ ide o schvaľovací proces. Na ťahu je teraz Spolková sieťová agentúra.

Gazprom popiera, že by znížil dodávky plynu do EÚ
Ruský energetický gigant Gazprom odmietol obvinenia z obmedzovania dodávok plynu do EÚ, konštatuje epochtimes.de. „Všetky obvinenia na adresu Ruska a Gazpromu, že nebudeme dodávať dostatok plynu na európsky trh, sú absolútne nepodložené,... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ministerka Baerbocková však poukázala aj na dohodu medzi vládou Angely Merkelovej (CDU) a USA o plynovode Nord Stream 2. „Koniec koncov, už stará nemecká vláda spolu s vládou USA jasne povedali, že energia sa nesmie používať ako zbraň, malo by to značné dôsledky.“

USA sú proti Nord Streamu 2

Spojené štáty sú proti plynovodu. Obávajú sa, že Európa sa stane príliš závislou od ruských dodávok energie. Ruský veľvyslanec v Nemecku Nečajev poukázal na slová exkancelárky Merkelovej, že ide o projekt súkromného sektora, ktorý by nemal byť spájaný s politikou.

Na otázku, či Rusko bude brať Scholza za slovo, veľvyslanec odpovedal: „Nikoho neberieme za slovo, ale berieme to na vedomie. Dúfame, že sa nám projekt podarí zrealizovať. Všetci by z toho mali úžitok“, cituje na záver slová veľvyslanca epochtimes.de.

Nízkoemisný vodík ako ekologická alternatíva k fosílnym plynom? Spoločný nákup plynu v EÚ
Vodík sa považuje za dobrú alternatívu fosílneho plynu. Európska komisia chce podporiť trh s vodíkom novým legislatívnym balíkom v energetike, informuje epochtimes.de. V súvislosti s rastúcimi cenami plynu a klimatickými zmenami chce Európska... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.