Putin: Gazprom nemôže za vysoké ceny plynu. Obvinenia sú pokusom „postaviť všetko na hlavu"
27 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Ruský prezident Vladimír Putin nevidí vinu za vysoké ceny plynu a nedostatok dodávok v Európe na strane štátnej energetickej spoločnosti Gazprom, píše portál gmx.net.

„Je to jednoducho pokus postaviť všetko na hlavu," - reagoval Vladimír Putin na obvinenia, že Rusko manipuluje s cenami. Zdôraznil, že len v tomto roku Nemecko dostalo z Ruska o 5,6 miliardy kubických metrov, teda o 10 percent, plynu viac, ako stanovujú dlhodobé zmluvy.

NATO kontra Rusko: Síce pochopili, ale stále majú „ALE"
Severoatlantická aliancia chce na budúci rok čo najskôr začať dialóg s Moskvou. Vyhlásil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje portál ceskenoviny.cz. Ako reagovať na požiadavky Moskvy? Šéf NATO Jens Stoltenberg chce zvolať... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Putin: Dôvody rekordných cien možno hľadať na Ukrajine

Gazprom uviedol, že celkový objem predstavoval 51,4 miliardy metrov kubických plynu pre Nemecko, ktoré je s náskokom najväčším odberateľom ruského plynu v EÚ. Putin povedal, že príčiny rekordných cien možno hľadať na Ukrajine. Krajina dostáva ruský plyn - približne tri milióny metrov kubických denne - reverzným tokom z Nemecka cez Poľsko.

V Nemecku sa podľa neho plyn nakupuje od Rusko za zlomok súčasných cien na spotových trhoch. „Ak sa ďalej predá jedna miliarda kubických metrov plynu, potom možno na tom zarobiť až jednu miliardu amerických dolárov. To je obchod," - povedal Putin.

Skupina G7 varovala Putina pred tvrdými dôsledkami v prípade útoku na Ukrajinu
Popredné západné priemyselné krajiny naliehavo varovali Rusko pred útokom na Ukrajinu a pohrozili tvrdými dôsledkami, informuje gmx.net. „Na stretnutí G7 sme Vladimírovi Putinovi vyslali jasný odkaz," - vyhlásila britská ministerka zahraničných... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Spotrebitelia v Európe a v Nemecku by sa mali dozvedieť, čo sa tu skutočne deje." Možno by „isté miesta" mohli tiež objasniť, prečo sa plyn dodáva na Ukrajinu, namiesto toho, aby sa naplnili zásobníky v EÚ.

Šéf Gazpromu: viaceré štáty dostali viac plynu, ako bolo dohodnuté

Na otázku, prečo Gazprom už niekoľko dní neobjednáva dodávky pre rusko-európsky plynovod Jamal, Putin odpovedal, že zákazníci si nič neobjednali. Šéf Gazpromu Alexej Miller zdôraznil, že nielenže sa plnia všetky záväzky, ale niektoré štáty dokonca dostali viac plynu, ako bolo dohodnuté. Podľa jeho slov spoločnosť v tomto roku vyťažila celkovo 515 miliárd metrov kubických plynu, čo je najviac za posledných 13 rokov.

Gazprom nedodržal slovo. Nenaplnil nemecké zásobníky. Zvyšujú sa obavy z nedostatku plynu
Ruský štátny podnik Gazprom zjavne nesplnil sľub Kremľa, že od 8. novembra naplní svoje zásobníky plynu v Nemecku, aby zmiernil napätie v plynovej kríze v Európe, píše epochtimes.de. Ešte viac sa vyprázdnili Podľa údajov priemyselného združenia... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Miller povedal, že dokončený, ale zatiaľ necertifikovaný plynovod Nord Stream 2 bude plne funkčný do konca roka. Potom, ako doplnil, bude aj druhý z dvoch ťahov úplne naplnený technickým plynom, aby sa mohla začať prevádzka. Dátum uvedenia kontroverzného plynovodu do prevádzky je však v nedohľadne, dodáva gmx.net.

(Medzititulky red. HD.)

Prekvapujúce priznanie Putina
Po rozpade ZSSR pracoval ruský prezident Vladimír Putin aj ako taxikár. Prezradil to nedávno v ruskej štátnej televízii, keď hovoril o dokumentárnom filme s názvom "Nedávna história", ktorý sa zameriava na obdobie prevratov v Rusku v 90-tych... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.