Gazprom popiera, že by znížil dodávky plynu do EÚ
27 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Ruský energetický gigant Gazprom odmietol obvinenia z obmedzovania dodávok plynu do EÚ, konštatuje epochtimes.de.

„Všetky obvinenia na adresu Ruska a Gazpromu, že nebudeme dodávať dostatok plynu na európsky trh, sú absolútne nepodložené, neprijateľné a nepravdivé," - vyhlásil hovorca spoločnosti. Súčasne dôrazne odsúdil ďalší predaj ruského plynu zo strany Nemecka Poľsku v čase celoeurópskeho nárastu cien energií.

Poľská vláda tento týždeň obvinila Moskvu zo zastavenia dodávok plynu do Európy cez plynovod Jamal a Gazprom z „manipulácie". Nemecko potom čerpalo plyn opačným smerom do Poľska.

Ruský prezident Vladimir Putin poprel, že by sa plynovod využíval na politické účely. Namiesto toho obvinil Poľsko, že pri prevádzke plynovodu „obchádza" Rusko.

Nízkoemisný vodík ako ekologická alternatíva k fosílnym plynom? Spoločný nákup plynu v EÚ
Vodík sa považuje za dobrú alternatívu fosílneho plynu. Európska komisia chce podporiť trh s vodíkom novým legislatívnym balíkom v energetike, informuje epochtimes.de. V súvislosti s rastúcimi cenami plynu a klimatickými zmenami chce Európska... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Sú to lži

Hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov označil obvinenia voči spoločnosti a Rusku za „lži" a zdôraznil, že niektorí odberatelia ruského plynu, predovšetkým Nemecko a Francúzsko, si neobjednali dodatočné objemy plynu. Dodal, že čerpanie plynu v opačnom smere nebolo „najracionálnejším rozhodnutím" vzhľadom na práve začínajúcu zimu.

Obvinil Nemecko zo zvyšovania cien

Kuprijanov tiež obvinil Nemecko z ďalšieho zvyšovania cien energie dodávkami do Poľska. Ceny za „kompenzačné dodávky" boli podľa neho „výrazne vyššie ako ceny za objemové kontrakty stanovené Gazpromom". „Západná Európa si vyrobila vlastné problémy a nie je potrebné obviňovať z nich Gazprom," - dodal. Štáty EÚ by sa mali na seba „lepšie pozrieť do zrkadla".

Nord Stream 2 je dobrá páka proti Rusku, presviedčajú Nemcov Ukrajinci. Stredná Európa je pri tejto téme rozdelená
Plynovod Nord Stream 2 spôsobuje rozkol v Európe. Zatiaľ čo Poľsko a Ukrajina presadzujú, aby sa plynovod neuvádzal do prevádzky, Rakúsko trvá na jeho spustení, píše epochtimes.de. Nord Stream 2 ako nástroj nátlaku? V konflikte s Ruskom... Čítať ďalej
16 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Západné štáty už niekoľko týždňov obviňujú Rusko, že obmedzuje dodávky plynu do Európy s cieľom vyvíjať politický tlak. Niektorí odborníci považujú túto akciu za pokus Moskvy vynútiť si uvedenie kontroverzného plynovodu Nord Stream 2 v Baltskom mori do prevádzky. Obrovské napätie na ukrajinskej hranici je už niekoľko týždňov zdrojom sporov medzi Ruskom a Západom.

Nemecké ministerstvo hospodárstva uviedlo, že situáciu „veľmi pozorne" sleduje, pokiaľ ide o dodávky a objemy plynu a dodalo, že „bezpečnosť dodávok je naďalej zaručená“, uzatvára epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

NATO kontra Rusko: Síce pochopili, ale stále majú „ALE"
Severoatlantická aliancia chce na budúci rok čo najskôr začať dialóg s Moskvou. Vyhlásil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje portál ceskenoviny.cz. Ako reagovať na požiadavky Moskvy? Šéf NATO Jens Stoltenberg chce zvolať... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.