Nízkoemisný vodík ako ekologická alternatíva k fosílnym plynom? Spoločný nákup plynu v EÚ
18 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Vodík sa považuje za dobrú alternatívu fosílneho plynu. Európska komisia chce podporiť trh s vodíkom novým legislatívnym balíkom v energetike, informuje epochtimes.de.

V súvislosti s rastúcimi cenami plynu a klimatickými zmenami chce Európska komisia (EK) reformovať európsky trh s plynom. Podpredseda EK Frans Timmermans a komisárka pre energetiku Kadri Simsonová predstavili nový legislatívny balík.

Spoločný nákup plynu

Nízkoemisné plyny, ako je vodík, sa majú podporovať ako alternatíva k fosílnym plynom. Platnosť dlhodobých zmlúv o dodávkach plynu by sa skončila v období, keď sa dosiahnu klimatické ciele. Krajiny EÚ by zároveň mohli vytvárať strategické rezervy a spoločne nakupovať plyn, aby sa vyhli problémom.

Využitie v lodnej doprave a priemysle

Komisia chce vytvoriť väčší trh s vodíkom, aby sa tento nosič energie dal lepšie využiť napríklad v lodnej doprave alebo v priemysle. Vodík sa považuje za „ekologický", ak sa vyrába pomocou elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov energie.

Putin varoval Západ a Ukrajinu, aby neprekračovali „červené čiary" Kremľa. Biden: „Nebudem akceptovať nikoho „červenú čiaru“!“
V súvislosti s napätou situáciou v ukrajinskom konflikte je na utorok naplánovaný virtuálny summit Vladimíra Putina a Joea Bidena. Podľa ruských zdrojov bude hlavnou témou rokovania práve konflikt na Ukrajine, informuje portál gmx.net. Videosummit... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Ekologický“ plyn

Nízkoemisný vodík by mal produkovať aspoň o 70 percent menej emisií poškodzujúcich klímu než fosílny plyn. Na jej podporu by prevádzkovatelia platili nižšie poplatky, napríklad za využívanie existujúcej plynárenskej infraštruktúry. Spotrebiteľom by sa tak mal uľahčiť prechod z fosílneho na „ekologický" plyn.

Komisia chce zároveň zakázať dlhodobé zmluvy na zemný plyn do roku 2049. S cieľom zabrániť problémom v dodávkach energie, krajiny EÚ by mohli spoločne nakupovať plyn a vytvárať strategické rezervy.

Napríklad Francúzsko a Španielsko to požadovali vzhľadom na rastúce ceny plynu. V legislatívnom návrhu sa tiež stanovujú opatrenia na zamedzenie emisií metánu v ropnom, plynárenskom a uhoľnom priemysle. Metán je po oxide uhličitom druhým najškodlivejším skleníkovým plynom.

O legislatívnych návrhoch budú teraz diskutovať krajiny EÚ a Európsky parlament, uzatvára epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

„Varšavský summit": Ako chcú pravicové strany zmeniť podobu EÚ. Obvinili európske inštitúcie z prekračovania svojich právomocí!
Poľská vládnuca strana pozvala do Varšavy európsku pravicu. Na stretnutí niekoľko pravicových konzervatívnych strán varovalo pred stratou národnej suverenity v Európe. Asi desiatka straníckych lídrov sa na summite „zaprisahala“, že bude bojovať... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.