NATO kontra Rusko: Síce pochopili, ale stále majú „ALE"
22 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Severoatlantická aliancia chce na budúci rok čo najskôr začať dialóg s Moskvou. Vyhlásil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje portál ceskenoviny.cz.

Ako reagovať na požiadavky Moskvy?

Šéf NATO Jens Stoltenberg chce zvolať rokovania Rady NATO a Ruska. Dôvod: napätie na hraniciach Ruska s Ukrajinou. Členské krajiny Aliancie zvažujú, ako reagovať na požiadavky, ktorými Moskva podmienila zníženie napätia.

NATO, a najmä krajiny jeho východného krídla, sú znepokojené súčasným posilňovaním ruských jednotiek a techniky. Neskrývajú obavy, že to vyústi do útoku na Ukrajinu.

Skupina G7 varovala Putina pred tvrdými dôsledkami v prípade útoku na Ukrajinu
Popredné západné priemyselné krajiny naliehavo varovali Rusko pred útokom na Ukrajinu a pohrozili tvrdými dôsledkami, informuje gmx.net. „Na stretnutí G7 sme Vladimírovi Putinovi vyslali jasný odkaz," - vyhlásila britská ministerka zahraničných... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Rusko však stále tvrdí, že sa obáva o svoju bezpečnosť kvôli snahám Aliancie o rozšírenie o Ukrajinu a rozmiestneniu zbraní v postsovietskych štátoch.

Na tvrdý postup proti Moskve vyzývajú najmä pobaltské krajiny. Mnohé ďalšie európske štáty sú popri hrození sankciani aj za obnovenie priamych rokovaní s Moskvou.

„Dialóg s Ruskom musí byť založený na základných princípoch európskej bezpečnosti a musí reagovať na obavy NATO z ruského konania. Podmienený je konzultáciami s našimi európskymi partnermi vrátane Ukrajiny," – vyhlásil Stoltenberg pred novinármi v Bruseli.

Západné spravodajské služby špekulujú o pohybe ruských vojsk. Aké sú skutočné ciele? (VIDEO)
Plánuje Rusko napadnúť Ukrajinu? Západné spravodajské služby majú podozrenie, že za súčasným pohybom vojsk na ruských hraniciach sú v skutočnosti iné ciele, píše epochtimes.de. Podľa západných spravodajských služieb je hlavným cieľom Ruska... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Rusko má požiadavku

Šéf Aliancie chce v budúcom roku čo najskôr uskutočniť rokovania Rady NATO a Ruska. Podľa jeho slov ale rozhovory musia byť zmysluplné a zohľadňovať záujmy suverénneho štátu – Ukrajiny.

Rusko okrem iného požaduje prísľub, že NATO nebude rokovať s Kyjevom o členstve. Stoltenberg však opakovane vyhlásil, že o vstupe Ukrajiny do NATO rozhodnú len členské štáty a Kyjev, dodáva portál ceskenoviny.cz.

Brusel: Agresia v konflikte na Ukrajine by si vyžiadala jasné reakcie zo strany EÚ
Stále nie je jasné, čo chce Moskva dosiahnuť masívnym rozmiestnením svojich vojsk na hraniciach s Ukrajinou. Brusel dáva jasne najavo, že agresia by si vyžiadala jasné reakcie zo strany EÚ, píše epochtimes.de. Európska únia chce konkrétnym balíkom... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.