Varovanie Izraelu: Irán organizuje manévre v blízkosti jadrovej elektrárne
22 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V Izraeli rastú obavy z iránskej jadrovej bomby. Vedenie Teheránu teraz nariadilo vojenské cvičenie v blízkosti jadrovej elektrárne, aby ukázalo svoju vojenskú silu, píše nemecký Der Spiegel.

Iránske revolučné gardy začali rozsiahle manévre na juhu krajiny. V blízkosti jadrovej elektrárne Bušehr sa konalo cvičenie protivzdušnej obrany. Manévre sa uskutočnili skoro ráno v koordinácii s ozbrojenými silami, uviedol pre iránske štátne médiá zástupca guvernéra Bušehru Mohammadtaki Irani.  Podľa iránskej štátnej televízie sa na cvičení, ktoré malo trvať päť dní, zúčastnili aj letecké, pozemné a námorné sily.

Konflikt s Ruskom: Ukrajina vyzýva NATO na spoločné odstrašujúce opatrenia.
Vzhľadom na masívne presuny ruských vojsk v blízkosti hraníc chce Ukrajina získať väčšiu podporu od NATO. Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu Rusko chce, aby Ukrajina zostala slabá, - píše nemecký Der Spiegel. Ukrajina... Čítať ďalej
02 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Napätie medzi Teheránom a Izraelom sa stupňuje

Manévre sa konajú v čase rastúceho napätia medzi vedením Teheránu a Izraelom. V izraelskej vláde rastú obavy z iránskej jadrovej bomby.

Vysokopostavený veliteľ varoval Izrael, že na akýkoľvek izraelský útok krajina odpovie zničujúco. Islamská republika už začiatkom decembra vyhlásila, že jej protivzdušná obrana počas vojenského cvičenia odpálila raketu. Išlo o mesto Natanz, kde sa nachádza najdôležitejšie jadrové zariadenie v krajine.

Putin varoval Západ a Ukrajinu, aby neprekračovali „červené čiary" Kremľa. Biden: „Nebudem akceptovať nikoho „červenú čiaru“!“
V súvislosti s napätou situáciou v ukrajinskom konflikte je na utorok naplánovaný virtuálny summit Vladimíra Putina a Joea Bidena. Podľa ruských zdrojov bude hlavnou témou rokovania práve konflikt na Ukrajine, informuje portál gmx.net. Videosummit... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Útoky na zariadenia súvisiace s jadrovým programom

Irán v posledných rokoch opakovane obvinil Izrael z útokov na rôzne zariadenia súvisiace s iránskym jadrovým programom. Izrael to nepoprel, ani nepotvrdil.

Na rozdiel od úsilia západných krajín oživiť jadrovú dohodu z roku 2015 Izrael dlhodobo hrozí vojenským zásahom proti Iránu, ak sa mu nepodarí zastaviť výrobu jadrovej bomby. Všeobecne sa predpokladá, že Izrael je jedinou krajinou s jadrovou bombou na Blízkom východe.

Britská armáda sa vracia do Nemecka - kvôli Rusku?
Británia chce do Nemecka dodať stovky kusov vojenského vybavenia vrátane tankov a bezpilotných lietadiel. Dôvodom je údajne možná eskalácia konfliktu s Ruskom, píše epochtimes.de. Necelý rok po ukončení sťahovania britských jednotiek z Nemecka... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Čas sa kráti

Účastníci rokovaní Západu s Iránom z EÚ nedávno vyzvali vedenie v Teheráne, aby sa poponáhľalo. „Na dosiahnutie dohody už nemáme mesiace, ale len týždne," - povedal hlavný vyjednávač EÚ Enrique Mora.

Odkedy sa iránskym prezidentom stal Ebrahim Raisi, islamská republika pokračuje vo svojom jadrovom programe. Podľa európskych diplomatov by sa tak jadrový pakt, ktorý má zabrániť iránskym jadrovým zbraniam, mohol stať bezcenným už o niekoľko týždňov.

(Medzititulky red. HD.)

Napätie vo východnej Európe: Putin vyzval Západ, aby jasne odmietol rozširovania NATO smerom na východ
Rusko varovalo pred návratom k "nočnej more vojenskej konfrontácie" uprostred napätia na ukrajinsko-ruských hraniciach, informuje epochtimes.de. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na zasadnutí OBSE v Štokholme obvinil NATO, že... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.