Putin varoval Západ a Ukrajinu, aby neprekračovali „červené čiary" Kremľa. Biden: „Nebudem akceptovať nikoho „červenú čiaru“!“
05 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová
V súvislosti s napätou situáciou v ukrajinskom konflikte je na utorok naplánovaný virtuálny summit Vladimíra Putina a Joea Bidena. Podľa ruských zdrojov bude hlavnou témou rokovania práve konflikt na Ukrajine, informuje portál gmx.net.
Videosummit Biden - Putin

Vzhľadom na zvýšené napätie v ukrajinskom konflikte plánujú podľa zdrojov z Kremľa americký prezident Joe Biden a ruský líder Vladimír Putin v utorok zorganizovať video summit. Rozhovory sú naplánované na večer (moskovského času), oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Washington obviňuje Moskvu z prípravy vojenskej invázie na Ukrajinu, čo ruská vláda popiera. Biden oznámil sériu „iniciatív" na ochranu Ukrajiny pred prípadným útokom.

Dĺžku summitu si určia samotní prezidenti, uviedol Peskov. Moskva oznámila videohovor už v piatok, ale bez uvedenia presného dátumu. V júni sa Putin a Biden stretli na summite v Ženeve.

Utečenecká vlna vo východnej Európe – a čo robí EÚ?  (VIDEO)
Filippo Grandi, vysoký komisár OSN pre utečencov, v Európskom parlamente vyzval na urýchlené riešenie situácie na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom, píše de.euronews.com. „Hybridný útok", spôsob destabilizácie únie.... týmito slovami sa opisuje... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Kyjev varuje pred rozsiahlym ruským útokom

Napätie medzi Ruskom a Západom v konflikte na Ukrajine sa v poslednom čase výrazne zvýšilo. Vzhľadom na pohyb ruských vojsk na hraniciach s Ukrajinou existujú obavy, že Moskva by mohla zaútočiť na susednú krajinu. Vláda v Kyjeve varovala pred rozsiahlym ruským útokom koncom januára.

Presuny stovky práporov taktických jednotiek

Tieto obavy sa teraz stali novým impulzom na základe správy v denníku Washington Post. Plány Moskvy údajne zahŕňajú „rozsiahle presuny stovky práporov taktických jednotiek, ktorých počet sa odhaduje na 175 000 mužov, spolu s tankami, delostrelectvom a vybavením".

Slovná vojna medzi Bruselom a Moskvou
Na pozadí utečeneckej krízy sa Moskva a Brusel navzájom vážne obviňujú. Poľská vláda zároveň vyslala na hranice s Bieloruskom viac vojakov, informuje de.euronews.com. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval EÚ, aby sa v pohraničnej... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Hlboké znepokojenie USA

Pentagón sa k tomu konkrétne nevyjadril. Ministerstvo obrany USA však vyjadrilo „hlboké znepokojenie nad náznakmi, že Rusko plánuje agresívne akcie proti Ukrajine". Washington „naďalej podporuje deeskaláciu v regióne a diplomatické riešenie konfliktu na východe Ukrajiny", - uviedol hovorca Pentagónu Tony Semelroth.

Maskovanie taktického postupu

Podľa medializovaných správ sa ruské sily v súčasnosti sústreďujú na štyroch miestach. Na nasadení podieľa 50 taktických bojových jednotiek, ako aj tanky a delostrelectvo. Denník Washington Post sa odvoláva na nemenovaný dokument amerických spravodajských služieb. Podľa novín majú najnovšie pohyby smerom k hraniciam a od nich zamaskovať taktický postup a podnietiť neistotu.

OSN: Rusko a Čína vyzývajú na ukončenie sankcií voči Severnej Kórei (VIDEO)
Moskva a Peking lobujú v OSN za zmiernenie sankčných opatrení proti Severnej Kórei – v záujme lepšej "kvality života civilného obyvateľstva". Ide o poľnohospodárske výrobky, morské plody a textil, píše Der Spiegel. Zlepšenie kvality života... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Moskva popiera plány útoku

Kremeľ zasa obviňuje Ukrajinu, že sa nechala vojensky vybaviť Západom, a odsudzuje vojenské manévre NATO v blízkosti ruských hraníc. Putin varoval Západ a Ukrajinu, aby neprekračovali „červené čiary" Kremľa.

Biden v Bielom dome na otázku novinárov, či bude akceptovať Putinovu „červenú čiaru", odpovedal: „Nebudem akceptovať nikoho červenú čiaru." Americký prezident zároveň oznámil, že sériou „iniciatív" zabráni ruskej invázii na Ukrajinu.

Tieto opatrenia by Putinovi „veľmi sťažili možnosť urobiť to, čoho sa ľudia obávajú", povedal Biden. Ďalšie podrobnosti o týchto opatreniach však neposkytol, uzatvára portál gmx.net.

(Medzititulky red. HD.)

Pentagón skúma správy o pohybe ruských vojsk. Kyjev si nič nevšimol
Satelitné zábery ukazujú konvoje nákladných áut naložených tankami a raketami na juhozápade Ruska - na ceste k ukrajinským hraniciam. Kyjev tvrdí, že si prípadné nasadenie nevšimol. Teraz sa do toho zapájajú aj USA, píše nemecký Der... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.