Konflikt s Ruskom: Ukrajina vyzýva NATO na spoločné odstrašujúce opatrenia.
02 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Vzhľadom na masívne presuny ruských vojsk v blízkosti hraníc chce Ukrajina získať väčšiu podporu od NATO. Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu Rusko chce, aby Ukrajina zostala slabá, - píše nemecký Der Spiegel.

Ukrajina chce, aby jej NATO poskytlo ešte silnejšiu podporu v konflikte s Ruskom. „Vyzveme spojencov, aby spolupracovali s Ukrajinou na balíku odstrašujúcich opatrení pozostávajúcom z troch úrovní," - povedal šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba krátko pred rokovaniami s kolegami z 30 krajín NATO.

Prvou rovinou je podľa neho jasné informovanie Ruska o dôsledkoch jeho agresívnych krokov voči Ukrajine. Po druhé, mal by byť pripravený  balík ekonomických sankcií, ktoré sa v najhoršom prípade uvalia na Rusko, a po tretie, ešte užšia  spolupráca medzi NATO a Ukrajinou vo vojenskej oblasti a v obrane.

Slovná vojna medzi Bruselom a Moskvou
Na pozadí utečeneckej krízy sa Moskva a Brusel navzájom vážne obviňujú. Poľská vláda zároveň vyslala na hranice s Bieloruskom viac vojakov, informuje de.euronews.com. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval EÚ, aby sa v pohraničnej... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Podľa Ukrajiny je na hraniciach 115 000 ruských vojakov

„Ak sa zjednotíme a budeme konať koordinovane, sme presvedčení, že môžeme zabrániť prezidentovi Putinovi, aby si vybral najhorší scenár, ktorým je vojenská operácia," - povedal Kuleba. Na otázku, či jeho krajina očakáva aj ďalšie dodávky zbraní, odpovedal: „Rusko chce, aby Ukrajina zostala slabá. Pomoc Ukrajine posilniť jej obranné kapacity teda znamená aj odradiť Rusko."

V pozadí Kulebovej výzvy sú zistenia NATO a Ukrajiny, že Rusko na hranici s Ukrajinou opäť rozmiestnilo nezvyčajne veľké kontingenty vojenských jednotiek pripravených na boj, ako aj ťažké zbrane a bezpilotné lietadlá.

Ukrajina odhaduje počet ruských vojakov na hraniciach na 115 000. Vývoj situácie pripomína rok 2014, keď Rusko anektovalo Krymský polostrov.

Morawiecki nevylúčil vojnu s Bieloruskom. Merkelová zlyhala v azylovej politike a ohrozila suverenitu štátov EÚ (VIDEO)
Poľsko stojí pred náročnou úlohou chrániť vonkajšiu hranicu EÚ. Poľský premiér Mateusz Morawiecki nevylučuje ani vojnu s Bieloruskom. Ostro kritizuje migračnú politiku kancelárky Angely Merkelovej, píše epochtimes.de. Obava z eskalácie... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Varovali Rusko pred útokom na Ukrajinu

Nemecko a USA varovali Rusko pred útokom na Ukrajinu. „Rusko by muselo zaplatiť vysokú cenu za akúkoľvek formu agresie," - povedal ešte stále úradujúci nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Podľa šéfa americkej diplomacie Antony Blinkena akákoľvek nová agresia by mala vážne dôsledky.

Ruský prezident Vladimir Putin na podujatí v Moskve povedal, že Rusko bude nútené konať, ak NATO prekročí jeho "červené čiary" na Ukrajine. Moskva by za spúšťací mechanizmus považovala rozmiestnenie niektorých útočných rakiet na ukrajinskom území.

Ukrajina vysiela na hranice s Bieloruskom vyše 8 500 policajtov. Obavy poľského premiéra z eskalácie
Vláda v Kyjeve sa obáva, že migrantov pošlú z bielorusko-poľskej hranice na hranicu s Ukrajinou. Tisíce príslušníkov bezpečnostných síl teraz strážia región: „Sme pripravení na všetko.“- píše nemecký Der Spiegel. Ukrajina sa podľa svojho... Čítať ďalej
19 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

K obavám NATO z možnej invázie ruských vojsk na Ukrajinu Putin povedal: „Nejde o to, či tam pošleme alebo nepošleme vojská, či budeme alebo nebudeme bojovať, ale ide o zlepšenie vzťahov." Uviedol, že je potrebné zohľadniť bezpečnostné záujmy všetkých medzinárodných aktérov. „Ak sa budeme úprimne snažiť, nikto nezažije hrozbu," povedal Putin.

(Medzititulky red. HD.)

Eskalácia na poľsko-bieloruskej hranici: Vodné delá, slzný plyn, vzduchom lietali kamene a fľaše (VIDEO)
Medzi poľskými pohraničníkmi a migrantmi došlo k masívnym zrážkam, informujú epochtimes.de, Der Spiegel a de.news.com. Agresia migrantov Podľa poľských úradov vypukli v utorok na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom zrážky medzi poľskými... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.