Napätie vo východnej Európe: Putin vyzval Západ, aby jasne odmietol rozširovania NATO smerom na východ
06 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rusko varovalo pred návratom k "nočnej more vojenskej konfrontácie" uprostred napätia na ukrajinsko-ruských hraniciach, informuje epochtimes.de.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na zasadnutí OBSE v Štokholme obvinil NATO, že „približuje svoju vojenskú infraštruktúru k hraniciam Ruska". Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zas vyzval Rusko na „deeskaláciu" a „diplomaciu".

Ruský prezident Vladimír Putin tiež vyzval Západ, aby jasne odmietol ďalšie rozširovanie NATO smerom na východ. Putin vyhlásil, že bude trvať na „konkrétnych dohodách" v tomto smere pri rokovaniach „s USA a ich spojencami".

Rusko chce podľa neho „zabrániť rozširovaniu NATO na východ a rozmiestňovaniu zbraňových systémov v bezprostrednej blízkosti ruského územia".

Pentagón skúma správy o pohybe ruských vojsk. Kyjev si nič nevšimol
Satelitné zábery ukazujú konvoje nákladných áut naložených tankami a raketami na juhozápade Ruska - na ceste k ukrajinským hraniciam. Kyjev tvrdí, že si prípadné nasadenie nevšimol. Teraz sa do toho zapájajú aj USA, píše nemecký Der... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Putin: „NATO ignoruje oprávnené obavy Ruska v oblasti bezpečnosti“

„Potrebujeme právne záruky, pretože naši západní kolegovia nedodržali svoje ústne sľuby," - pokračoval Putin. Po zániku Sovietskeho zväzu sa takéto sľuby dávali, ale „urobili presný opak". NATO tak ignoruje „oprávnené obavy Ruska v oblasti bezpečnosti".

USA a ďalšie západné štáty obviňujú Rusko, že na hraniciach s Ukrajinou zhromažďuje vojská na možnú inváziu. Moskva to dôrazne odmieta. Kremeľ na oplátku obviňuje Ukrajinu, že sa nechala vojensky vybaviť Západom, a odsudzuje vojenské cvičenia NATO v blízkosti ruských hraníc, uzatvára epochtimes.de.

(Medzititulok red. HD.)

Putin prisľúbil Lukašenkovi podporu proti pokusom o "zasahovanie" zo zahraničia"
Ruský líder Vladimír Putin ubezpečil bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka o podpore proti pokusom o „zasahovanie" zo zahraničia, píše epochtimes.de. „Spoločne sa postavíme proti všetkým pokusom o zasahovanie do vnútorných záležitostí našich... Čítať ďalej
08 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.