Nord Stream 2 je dobrá páka proti Rusku, presviedčajú Nemcov Ukrajinci. Stredná Európa je pri tejto téme rozdelená
16 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Plynovod Nord Stream 2 spôsobuje rozkol v Európe. Zatiaľ čo Poľsko a Ukrajina presadzujú, aby sa plynovod neuvádzal do prevádzky, Rakúsko trvá na jeho spustení, píše epochtimes.de.

Nord Stream 2 ako nástroj nátlaku?

V konflikte s Ruskom Ukrajina vyzvala Nemecko, aby využilo plynovod Nord Stream 2 v Baltskom mori na vyvíjanie tlaku na Moskvu. Nemecký kancelár Olaf Scholz (SPD) musí v rozhovoroch s Ruskom využiť plynovod ako „dôležitý nástroj", povedal na summite EÚ s piatimi bývalými sovietskymi republikami ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Poľsko, člen EÚ, tiež vyzvalo Scholza, aby využil plynovod ako páku.

Na summite tzv. Východného partnerstva predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki opäť označil plynovod cez Baltské more za „chybu" a nástroj „vydierania" v rukách ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Konflikt s Ruskom: Ukrajina vyzýva NATO na spoločné odstrašujúce opatrenia.
Vzhľadom na masívne presuny ruských vojsk v blízkosti hraníc chce Ukrajina získať väčšiu podporu od NATO. Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu Rusko chce, aby Ukrajina zostala slabá, - píše nemecký Der Spiegel. Ukrajina... Čítať ďalej
02 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Morawiecki už počas inauguračnej návštevy Scholza vo Varšave ho vyzval, aby nespustil do prevádzky nedávno dokončený plynovod z Ruska do Meklenburska-Predpomoranska. Už roky je tŕňom v oku Poľsku a Ukrajine, keďže má dodávať zemný plyn obchádzajúc obe krajiny.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková sa už skôr vyjadrila, že by sa plynovod nemal uviesť do prevádzky. Z vládnych kruhov v Berlíne zaznelo, že momentálne „nie je potrebné prijať žiadne rozhodnutie". V polovici novembra nemecká Sieťová agentúra zastavila schvaľovací postup a vyzvala prevádzkovateľa Gazprom, aby vykonal potrebné právne úpravy.

Konkrétne plány alebo len hystéria: Zaútočí Rusko na Ukrajinu?
Hrozí eskalácia napätia medzi NATO a Ruskom? USA predpovedajú prinajmenšom pochmúrny scenár, píše portál gmx.net. Vyjadrenia amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena znejú ako najchmúrnejší zo scenárov veštiacich hroziacu vojnu: ... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Rakúsko je za uvedenie plynovodu do prevádzky

Okrem Scholza sa na summite EÚ s Ukrajinou, Gruzínskom, Moldavskom, Arménskom a Azerbajdžanom po prvýkrát zúčastnil aj nový rakúsky kancelár Karl Nehammer. Ten sa vyslovil za uvedenie plynovodu Nord Stream 2 do prevádzky. Plynovod je "geostrategickým projektom pre celú EÚ," zdôraznil.

Zelenskyj vyzval EÚ, aby zaviedla preventívne sankcie voči Rusku. Jeho krajina chce „silné sankcie pred možnou eskaláciou", povedal. EÚ to však odmieta, ako to jasne dala najavo predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Poukázala na sankcie, ktoré už boli voči Rusku uvalené po anexii Krymu v roku 2014. „Náš odkaz je jasný: Ak Rusko opäť podnikne agresívne kroky proti Ukrajine, dôsledky budú vážne."

Putin varoval Západ a Ukrajinu, aby neprekračovali „červené čiary" Kremľa. Biden: „Nebudem akceptovať nikoho „červenú čiaru“!“
V súvislosti s napätou situáciou v ukrajinskom konflikte je na utorok naplánovaný virtuálny summit Vladimíra Putina a Joea Bidena. Podľa ruských zdrojov bude hlavnou témou rokovania práve konflikt na Ukrajine, informuje portál gmx.net. Videosummit... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Pred summitom viedol Scholz trojstranné rozhovory s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Podľa Macronovho úradu chcú Nemecko a Francúzsko opäť zintenzívniť svoje sprostredkovateľské úsilie v tomto konflikte, uzatvára epochtimes.de.

„Varšavský summit": Ako chcú pravicové strany zmeniť podobu EÚ. Obvinili európske inštitúcie z prekračovania svojich právomocí!
Poľská vládnuca strana pozvala do Varšavy európsku pravicu. Na stretnutí niekoľko pravicových konzervatívnych strán varovalo pred stratou národnej suverenity v Európe. Asi desiatka straníckych lídrov sa na summite „zaprisahala“, že bude bojovať... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

------------------------------------

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.