„Varšavský summit": Ako chcú pravicové strany zmeniť podobu EÚ. Obvinili európske inštitúcie z prekračovania svojich právomocí!
06 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Poľská vládnuca strana pozvala do Varšavy európsku pravicu. Na stretnutí niekoľko pravicových konzervatívnych strán varovalo pred stratou národnej suverenity v Európe. Asi desiatka straníckych lídrov sa na summite „zaprisahala“, že bude bojovať proti „spoločnému európskemu národu“, čo údajne plánujú inštitúcie EÚ, informuje portál gmx.net.

Posilnenie úlohy národných štátov

Na pozvanie národno-konzervatívnej poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) koordinovali vo Varšave svoju európsku politiku poprední predstavitelia konzervatívnych a pravicovo-populistických strán. Cieľom stretnutia, ktoré organizátori nazvali „Varšavský summit", bolo spoločne presadzovať posilnenie úlohy národných štátov v rámci Európskej únie. V záverečnom vyhlásení odsúdili pokusy európskych inštitúcií „nevšímať si“ kompetencie jednotlivých štátov.

Nezrušiteľná abonentka na očkovanie. Trestami sa zbavujú kritikov vlády !
Názor Juliana Schernthanera (Wochenblick) Obavy z povinného očkovania sa stupňujú Pred niekoľkými dňami sa médiami a sociálnymi sieťami začal šíriť hrubý návrh pokút až do výšky 7 200 eur alebo dokonca trest odňatia slobody ako trest pre... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Medzi najvýznamnejšími účastníkmi konferencie boli okrem lídra PiS Jaroslawa Kaczynského a poľského premiéra Mateusza Morawieckého ako hostiteľov aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, Marine Le Penová ako líderka francúzskeho Národného združenia a líder španielskej strany Vox Santiago Abascal.

Chýbala AfD, aj Salvini

„Varšavský samit" nadväzuje na podobné stretnutie 15 pravicových strán, ktoré sa konalo v júli, a má byť ďalším krokom k vytvoreniu spoločného konzervatívneho bloku v rámci európskej politiky, uvádza sa vo vyhláseniach. Nemecká AfD sa stretnutia nezúčastnila, rovnako ani taliansky líder strany Lega Matteo Salvini.

Povinné očkovanie cez šikanu, pokuty a väzenie  (Kornelia Kirchwegerová)
Komentár Kornelie Kirchwegerovej Padajú posledné zábrany rakúskej tyrkysovo-zelenej vlády Vládni prisluhovači teraz považujú svojich kritikov - a najmä tú časť ľudí, ktorí sa nechcú zúčastniť na ich očkovacom experimente - za väčšiu hrozbu ako... Čítať ďalej
03 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Dve parlamentné frakcie EÚ a Fidesz sa zjednotia

Hostiteľ Kaczynski definoval ako cieľ, aby dve súčasné parlamentné skupiny pravicovo-populistických a národno-konzervatívnych strán v Európskom parlamente posilnili svoju spoluprácu a vytvorili jednotu spolu s Orbánovou stranou Fidesz. Nebol však oznámený žiadny konkrétny plán zjednotenia. Záverečné vyhlásenie sa obmedzilo na zdôraznenie spoločnej požiadavky, že Európa sa musí skladať z národov s rovnakými právami a nesmie sa stať štátnym útvarom.

Kaczynski videl suverenitu jednotlivých európskych krajín v súčasnosti ohrozenú budúcou nemeckou vládou, ktorá sa usiluje o silnejšiu federalizáciu EÚ, t. j. o ďalšie kroky smerom k spoločnému federálnemu štátu. To by sa rovnalo tomu, že Nemecko sa vzdalo svojich predchádzajúcich nárokov na hegemóniu v Európe, ktoré boli zakorenené v spomienke na úlohu Nemecka v druhej svetovej vojne. Je „charakteristické", že z krajín ako Poľsko, ktoré boli v tom čase obeťami, sa čoraz viac stávali páchatelia.

Namiesto pravdy prichádza povinnosť... ako vláda zmarila ilúzie (Achim Baumann)
Komentár Achima Baumanna (Wochenblick) Oznámením o novom lockdowne a blížiacom sa povinnom očkovaní rakúska vláda opäť ukázala, kam smeruje a že rozprávka o zodpovednom občanovi nie je ničím iným ako tabletkou na upokojenie. A vláda ich už v rámci... Čítať ďalej
02 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Obvinili európske inštitúcie z prekračovania svojich právomocí a svojvoľného uplatňovania práva EÚ

Cieľom konferencie bolo tiež vyslať signál solidarity s vládami Poľska a Maďarska, proti ktorým v súčasnosti prebieha konanie zo strany EÚ. V záverečnom vyhlásení obvinili Európsku komisiu a ďalšie európske inštitúcie z prekračovania svojich právomocí a „svojvoľného uplatňovania práva EÚ a porušovania zmlúv". Maďarský premiér Orbán pricestoval do Varšavy ešte pred začiatkom konferencie na bilaterálne rokovania so svojím náprotivkom Mateuszom Morawieckým, dodáva portál gmx.net.

(Medzititulky red. HD.)

Rakúsku sa "blyslo“... a povinné očkovanie proti korone je na svete (Matthias Hellner)
Komentár Matthiasa Hellnera (Wochenblick) Zavedením povinného očkovania proti koronavírusu sa Rakúsko stalo priekopníkom v Európe Tak predsa len sa to Rakúsku podarilo. Zavedením povinného očkovania sa stalo európskych premiantom, ako to s... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.