Zaberajú vôbec súčasné vakcíny voči Omikronu?
08 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Známa nemecká virologička Sandra Cieseková uverejnila prvé údaje o účinnosti očkovania proti Omikronu. Otázniky stále pretrvávajú, informuje portál gmx.net.

Prvé laboratórne štúdie o účinnosti vakcín proti Omikronu naznačujú slabšiu obrannú reakciu proti novému variantu. Virologička Sandra Cieseková z Univerzitnej nemocnice vo Frankfurte nad Mohanom na Twitteri zverejnila prvé výsledky, ktoré ukazujú výrazne zníženú reakciu protilátok na nový variant.

Vakcínu treba prispôsobiť 

„Tieto údaje potvrdzujú, že vývoj vakcíny prispôsobenej Omikronu má zmysel," - napísala Cieseková. Už predtým juhoafrickí odborníci prezentovali podobné údaje, podľa ktorých je protilátková odpoveď u očkovaných v prípade Omikronu slabšia.

Bude ochorenie s komplikáciami?

Virologička však tiež upozornila, že z ich analýzy nie je možné zistiť, či sú očkovaní ľudia chránení pred ťažkým priebehom ochorenia pri nakazení Omikronom. Dôvodom je, že imunitná odpoveď nie je založená len na protilátkach, ale napríklad aj na T-bunkách.

„Obavy z povinného očkovania odrážajú pocit, že štát zachádza priďaleko" (Frauke Rostalski)
Názor Frauke Rostalski (The Epoch Times) Kolínska profesorka práva Frauke Rostalski, členka nemeckej Rady pre etiku, sa postavila proti celoplošnému povinnému očkovania. Podľa nemeckej profesorky je celoplošné povinné očkovanie proti koronavírusu... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Na preskúmanie účinku vakcíny proti určitému variantu SARS-CoV-2 výskumníci zvyčajne vykonávajú tzv. neutralizačné testy. Zisťuje sa, koľko protilátok má očkovaná osoba v krvi, ktoré sa môžu viazať na variant vírusu, a tak ho eliminovať. Skutočnú ochranu očkovaných osôb však týmto spôsobom nemožno určiť. Na to sú potrebné klinické štúdie s tisíckami testovaných osôb alebo hodnotenia prebiehajúceho infekčného procesu.

Podľa Ciesekovej  je protilátková odpoveď na Omikron výrazne  znížená v porovnaní s variantom Delta. K zníženiu došlo aj u ľudí s posilňovacím tretím očkovaním.

Uniká zrejme protilátkovej odpovedi u dvakrát očkovaných

Výskumný inštitút zdravia v Juhoafrickej republike zverejnili predbežné údaje o účinnosti vakcíny Biontech/Pfizer proti Omikronu. Výsledky naznačujú, že variant vírusu uniká protilátkovej odpovedi dvakrát očkovaných ľudí, dodáva portál gmx.net.

(Medzititulky red. HD.)

Ako „udrie“ povinné očkovanie na spoločnosť? (Jennifer Fraczeková)
Názor Jennifer Fraczekovej (GMX) Teraz, keď sa za povinné očkovanie vyslovil aj dezignovaný nemecký kancelár Olaf Scholz, je veľmi pravdepodobné, že k nemu dôjde. Odborníci predpokladajú, že by to mohlo zradikalizovať tvrdé jadro odporcov... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.