OSN: Rusko a Čína vyzývajú na ukončenie sankcií voči Severnej Kórei (VIDEO)
03 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Moskva a Peking lobujú v OSN za zmiernenie sankčných opatrení proti Severnej Kórei – v záujme lepšej "kvality života civilného obyvateľstva".  Ide o poľnohospodárske výrobky, morské plody a textil, píše Der Spiegel.

Zlepšenie kvality života obyvateľov

Medzinárodné sankcie proti autokratickej Severnej Kórei platia už približne 15 rokov. Rusko a Čína sa teraz vyslovili za ich zmiernenie. Vyplýva to z návrhu rezolúcie pre Bezpečnostnú radu OSN v New Yorku.

Obe krajiny chcú "zlepšiť kvalitu života civilného obyvateľstva v Severnej Kórei" zrušením obchodných obmedzení na poľnohospodárske výrobky, morské plody, textil a ropné produkty. Okrem toho by sa podľa textu mal zrušiť pre Severokórejčanov aj zákaz pracovať v zahraničí.

Pentagón skúma správy o pohybe ruských vojsk. Kyjev si nič nevšimol
Satelitné zábery ukazujú konvoje nákladných áut naložených tankami a raketami na juhozápade Ruska - na ceste k ukrajinským hraniciam. Kyjev tvrdí, že si prípadné nasadenie nevšimol. Teraz sa do toho zapájajú aj USA, píše nemecký Der... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Severná Kórea odpálila balistickú strelu z ponorky

Táto iniciatíva však nemá reálnu šancu presvedčiť väčšinu členov Bezpečnostnej rady. Napätie medzi USA a ďalšími západnými štátmi a Pchjongjangom zostáva vysoké. Len pred niekoľkými dňami Severná Kórea odpálila balistickú strelu z ponorky, čo sa považuje za ďalšiu provokáciu.

Štátna tlačová agentúra KCNA uviedla, že "nový typ" rakety má "veľa pokročilých kontrolných a navádzacích technológií". Bezpečnostná rada OSN zvolala mimoriadne zasadnutie.

Dôležitý krok pre Kimov režim

Podľa KCNA bol strela odpálená  z tej istej ponorky ako prvá balistická raketa, ktorú Pchjongjang otestoval pred piatimi rokmi. Noviny Rodong Sinmun zverejnili fotografie, na ktorých je vidieť čiernobielu raketu vynárajúcu sa z pokojných vôd, ťahajúcu za sebou ohnivú a dymovú stopu. Na fotografiách bolo vidieť aj vynárajúcu sa ponorku.

Súperi v colnom spore sa už zjavne dohodli. Teraz sa Európa a USA zamerajú na Čínu
Spojené štáty a Európa sa už roky sporia o clá na hliník a oceľ. Teraz sa obe strany zjavne dohodli a teraz sa chcú zamerať na Čínu, píše Der Spiegel. Sú pozostatkom éry Donalda Trumpa - teraz USA tvrdia, že dosiahli dohodu s EÚ v roky trvajúcom... Čítať ďalej
01 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak je Severná Kórea skutočne schopná odpaľovať balistické rakety z ponoriek, bol by to závažný krok v úsilí tejto medzinárodne izolovanej krajiny o zbrojenie. Pchjongjang by tak mohol útočiť aj z iných miest ako zo severokórejskej pevniny a bol by schopný reagovať aj na prípadný útok na svoje vojenské základne, dodáva Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Macron nazval austrálskeho premiéra klamárom
Francúzsky prezident Emmanuel Macron útočí na austrálskeho premiéra. Tvrdí, že Scott Morrison ho oklamal, keď zrušil miliardovú dohodu o nákupe jadrových ponoriek, píše nemecký Der Spiegel. Emmanuel Macron sa na samite G20 v Ríme stretol so šéfom... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová