Utečenecká vlna vo východnej Európe – a čo robí EÚ?  (VIDEO)
17 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Filippo Grandi, vysoký komisár OSN pre utečencov, v Európskom parlamente vyzval na urýchlené riešenie situácie na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom, píše de.euronews.com.

„Hybridný útok", spôsob destabilizácie únie.... týmito slovami sa opisuje situácia na hraniciach medzi Poľskom a Bieloruskom. Bielorusko prinútilo stovky migrantov vstúpiť do EÚ. Filippo Grandi, vysoký komisár OSN pre utečencov v Európskom parlamente vyzval na urýchlené riešenie situácie na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom.

Ľudia na úteku musia mať podľa Grandiho okamžitý a neobmedzený prístup k humanitárnej pomoci. Osoby, ktoré potrebujú ochranu, majú mať prístup k azylovému konaniu v Bielorusku.

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Pre Poľsko sa kríza ešte zďaleka neskončila. Predseda Európskej rady Charles Michel navštívil poľského premiéra Mateusza Morawieckého. Michel otvoril otázku financovania plotov z európskych peňazí.

Ak niekto začne niekoho vydierať, už s tým neprestane

Varšava obviňuje Bielorusko z vydierania. Hovorca poľského ministra zahraničných vecí Łukasz Jasina povedal: „Pokiaľ bude Lukašenko v Minsku a bude ho podporovať Rusko, táto kríza bude problémom pre nás všetkých, samozrejme, najmä pre Poľsko, Litvu, Lotyšsko, ale pre nás všetkých. A nevidím žiadny spôsob, ako to zastaviť. Povedzme to takto: Ak niekto začne niekoho vydierať, už s tým neprestane."

Scenára sociálnej biedy sa vďaka COVIDU už možno ani nedožijeme
Sociálne siete tú plné zaručených politických „návodov“ na to, ako sa dajú poľahky zlikvidovať drobní podnikatelia. Na jeden z nich vo svojom statuse poukazuje Juraj Mesík. Ako píše, nie je ešte ani polovica novembra a „koleso inflácie sa v Európe... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Medzitým sa kríza ďalej zhoršuje.  Teploty na hraniciach klesajú. Poľský Červený kríž sleduje situáciu so znepokojením, hovorí Michał Mikołajczyk. „Situácia sa dramatizuje. Na hraniciach už nie sú desiatky, ale tisíce ľudí.“

Zima v tejto časti Európy býva tuhá, takže rýchle riešenie krízy zachráni mnoho životov, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulok red. HD.)

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!