Slovná vojna medzi Bruselom a Moskvou
17 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Na pozadí utečeneckej krízy sa Moskva a Brusel navzájom vážne obviňujú. Poľská vláda zároveň vyslala na hranice s Bieloruskom viac vojakov, informuje de.euronews.com.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval EÚ, aby sa v pohraničnej dráme zdržala "dvojitých štandardov". Namiesto toho by podľa neho mal Brusel pomôcť vláde v Minsku rovnako, ako finančne podporil Turecko.

Agresia zúfalého a nespravodlivého režimu

Komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová pre Euronews uviedla, že v súčasnosti je najnaliehavejšou úlohou ukončiť humanitárnu krízu v pohraničnej oblasti. Podľa nej nejde o migračnú krízu, ale o agresiu zúfalého a nespravodlivého režimu. EÚ musí primerane reagovať. Preto treba urobiť všetko pre to, aby sa do tejto situácie nedostalo viac ľudí.

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko je obviňovaný z úmyselného vyvolania súčasnej krízy tým, že prepravuje tisíce utečencov zo Sýrie, Iraku a Iránu do Bieloruska, odkiaľ môžu vstúpiť do EÚ.

EÚ chce teraz sprísniť sankcie voči Bielorusku. Hovorkyňa Európskej komisie uviedla, že sankcie voči minskému režimu by sa mali predĺžiť. Opatrenia by sa mali prijať aj proti leteckým spoločnostiam z tretích krajín, ktoré prepravujú utečencov do Bieloruska.

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Komisia zatiaľ nemenovala letecké spoločnosti, ale za hlavného vinníka sa považuje bieloruská letecká spoločnosť Belavia. Minsk medzitým vyhlásil, že si neželá konfrontáciu s EÚ.

Vtiahnutie Moskvy do diplomatického konfliktu

Diplomatický konflikt by však mohol vážne do celej situácie vtiahnuť aj bieloruského spojenca Moskvu. Poľsko totiž podozrieva Rusko, že je pôvodcom krízy, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Scenára sociálnej biedy sa vďaka COVIDU už možno ani nedožijeme
Sociálne siete tú plné zaručených politických „návodov“ na to, ako sa dajú poľahky zlikvidovať drobní podnikatelia. Na jeden z nich vo svojom statuse poukazuje Juraj Mesík. Ako píše, nie je ešte ani polovica novembra a „koleso inflácie sa v Európe... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová
 

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!