Pentagón skúma správy o pohybe ruských vojsk. Kyjev si nič nevšimol
03 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Satelitné zábery ukazujú konvoje nákladných áut naložených tankami a raketami na juhozápade Ruska - na ceste k ukrajinským hraniciam. Kyjev tvrdí, že si prípadné nasadenie nevšimol. Teraz sa do toho zapájajú aj USA, píše nemecký Der Spiegel.

Americké ministerstvo obrany prešetruje správy o nedávnych pohyboch ruských vojsk v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Pentagón pozorne sleduje vývoj v regióne, uviedol jeho hovorca John Kirby.

Podľa denníka Washington Post sú predstavitelia americkej vlády znepokojení pohybom ruských vojenských jednotiek smerom k hraniciam s Ukrajinou. Na videozáznamoch, ktoré kolujú po internete, sú vidieť vojenské vlaky a konvoje nákladných áut naložené tankami a raketami na juhozápade Ruska.

"Sme si vedomí zverejnených správ o neobvyklej ruskej vojenskej aktivite v blízkosti Ukrajiny," uviedol Kirby v reakcii. Dodal, že Washington je v tejto otázke v kontakte so svojimi spojencami a partnermi.

Sputnik, Sinovac a ďalšie vakcíny - koľko "vedľajších účinkov" je na Východe? (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ukrajinská vláda správy dementovala

Ukrajinská vláda však tieto správy poprela. Podľa vyhlásenia ministerstva obrany v Kyjeve pohyb ruských jednotiek smerom k hraniciam sa nezaznamenal.

Ešte v marci Rusko sústredilo tisíce vojakov, ťažkú vojenskú techniku, námorné lode a lietadlá vzdušných síl v rámci masívneho nasadenia vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc a na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove. Po niekoľkých týždňoch Moskva vyhlásila, že manévre sa skončili, a stiahla svojich vojakov.

Moskva cvičenie odôvodnila tým, že na jar sa tradične preveruje obranná pripravenosť ozbrojených síl. Podľa západných expertov však bolo vojenské posilnenie silnejšie ako kedykoľvek od roku 2014, keď Rusko anektovalo Krym.

Ukrajinská armáda bojuje proti separatistom na východe krajiny od roku 2014. Západ obviňuje Rusko z podpory separatistov, čo vláda v Moskve popiera, dodáva Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Zo sľubov "očkovacieho guru" Ugura Sahina z Biontechu nič nezostalo (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report 24) Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová