Nový koronavírus s „veľmi nezvyčajnými mutáciami“. Má sa Slovensko báť ?
27 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Vedci bijú na poplach v súvislosti s novým variantom koronavírusu, ktorý zistili v Juhoafrickej republike, píše portál teraz.sk.

Vedci zisťujú, či nová mutácia bude schopná odolávať známym vakcínam. Nový variant objavili v Južnej Afrike vo vzorkách zo 14. až 16. novembra. Po sekvenovaní ďalších genómov odborníci vyjadrili znepokojenie. Na základe svojich zistení požiadali Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) o zvolanie technickej pracovnej skupiny.

Bavorsko: Nárast očkovaných aj na JIS-kách
Takmer 30 percent úmrtí na COVID-19 v Bavorsku v októbri tvorili plne zaočkovaní, informuje epochtimes.de. Medzi rýchlo rastúcim počtom úmrtí na koronavírus v Bavorsku je pomerne vysoký podiel plne očkovaných ľudí. Podľa údajov Štátneho úradu pre... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Variant sa rýchlo šíri

V Južnej Afrike sa doposiaľ podarilo zistiť asi stovku prípadov nákazy týmto variantom, a to najmä v najľudnatejšej provincii Gauteng, kde sú aj mestá Johannesburg a Pretória. Variant sa rýchlo šíri. Očakáva sa skokové pribúdanie nakazených.

Susedná Botswana zistila štyri prípady, Hongkong má jeden potvrdený prípad, ktorý sa objavil u cestovateľa z Južnej Afriky. Izrael zaznamenal jedného nakazeného. Prvý prípad nového variantu v Európe ohlásilo Belgicko.

Farmafirmy dosahujú na vakcínach zisk 1 000 dolárov za ZA SEKUNDU
Farmaceutické spoločnosti Biontech, Pfizer a Moderna dosahujú podľa prieskumu globálnej aliancie pre vakcíny zisk 1 000 dolárov (necelých 880 eur) každú jednu sekundu na svojich vakcínach proti koronavírusu, informuje epochtimes.de K takémuto... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Veľmi nezvyčajná konštalácia mutácií“

Podľa juhoafrického bioinformatika Tulia de Oliveiru variant B.1.1.529 má  „veľmi nezvyčajnú konštaláciu mutácií".

Len na Spike proteíne ich má viac ako 30. Na receptore ACE2 – teda proteíne, ktorý pomáha vytvárať vstupný bod pre koronavírus na infikovanie ľudských buniek, má nový variant 10 mutácií.

Katastrofa v Rakúsku V salzburských nemocniciach sa vytvárajú triediace tímy. Liečba nebude zaručená všetkým (!)
Vzhľadom na dramatickú situáciu s koronavírusom na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa v salzburských nemocniciach v Rakúsku vytvárajú triediace tímy a prechádza sa na triáž. Liečbu všetkým pacientom tak už nebudú môcť garantovať, píše Der... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Neskrývajú znepokojenie

Ako uviedol de Oliviera pre The New York Times, „variant Beta má tri a variant Delta iba dve mutácie“.

Ďalší juhoafrický vedec Richard Lessells neskrýva znepokojenie. „Tento variant by mohol mať nielen zvýšenú prenosnosť, takže by sa mohol šíriť efektívnejšie, ale mohol by byť tiež schopný obísť časti imunitného systému“, dodáva na záver portál teraz.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Bill Gates varuje pred bioteroristickými útokmi po pandémii
Bill Gates, aktuálne štvrtý najbohatší človek na svete, tvrdí, že potrebujeme nový spôsob očkovania. Varuje pred bioterorizmom, ktorý možno očakáť po pandémii, píše portál startitup.sk. Bill Gates ako jeden z prvých ľudí na svete varoval pred... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!