Od zajtra platia nové prísne opatrenia! Ako bude vyzerať lockdown pre neočkovaných?
21 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Opatrenia proti pandémii sa od zajtra sprísňujú! Väčšina mapy Slovenska sa sfarbí do čierna a začína platiť lockdown pre nezaočkovaných. Situácia sa zhoršuje zo dňa na deň a najnovšie je na pretrase aj povinné očkovanie.

Od pondelka 22. novembra bude v čiernej farbe už 54 okresov. Práve v nich budú platiť najprísnejšie opatrenia. V bordovej fáze bude 19 okresov. V červenej fáze ostáva len päť bratislavských okresov a Dunajská Streda, informuje na svojich stránkach Úrad verejného zdravotníctva (UVZ) SR.

Vláda SR na svojom utorkovom rokovaní schválila v rámci covid automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

Nová mapa

V prvom stupni ohrozenia - červené okresy - budú Bratislava I - V a okres Dunajská Streda. 

V druhom stupni ohrozenia, ktorý zodpovedá bordovej farbe, budú okresy Dolný Kubín, Galanta, Komárno, Malacky, Myjava, Námestovo, Nitra, Pezinok, Prešov, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Senec, Skalica, Šaľa, Trenčín, Trnava, Žilina a Zlaté Moravce.

Medzi čierne okresy, ktoré zodpovedajú tretiemu stupňu ohrozenia, sú zaradené okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Ilava, Kežmarok, Košice I - IV, Košice-okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Zvolen.

Zdroj: korona.gov.sk/

 

Lockdown pre neočkovaných!

Premiér Eduard Heger nazval nové pravidlá covid automatu lockdownom pre neočkovaných. Nový covid automat podľa jeho slov výrazne sprísňuje opatrenia pre nezaočkovaných vo všetkých okresoch.

Tí sú podľa jeho slov momentálne najviac ohrození. Nezaočkovaní ľudia sa na vstup do práce budú musieť dvakrát do týždňa testovať. No práve v tomto nariadení, či budete potrebovať do práce potvrdenia OTP ešte stále nerozhodli! K povinnému zavedeniu režimu OTP na pracoviskách ešte stále prebiehajú medzirezortné rokovania. Hromadné podujatia budú podľa Hegera len pre zaočkovaných.

Z vyhlášok vyplýva, že režim „kompletne zaočkovaní“ sa mení na režim OP (očkovaní, prekonaní). Znamená to, že osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami, budú mať rovnaké možnosti ako kompletne zaočkované osoby. Po novom sú teda stanovené režimy OP, OTP (očkovaní, testovaní, prekonaní) a základ (všetci bez ohľadu na imunitný status).

Mikas predstavil nové pravidlá Covid automatu: Pozrite si celú zmenu vo vyhláške
Či budete potrebovať do práce potvrdenia OTP ešte stále nerozhodli! K povinnému zavedeniu režimu OTP na pracoviskách ešte stále prebiehajú medzirezortné rokovania, informuje Úrad verejného zdravotníctva (UVZ) SR. No nová vyhláška už je na... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Tzv. esenciálne obchody

Ďalšou zmenou je, že prevádzky okrem esenciálnych obchodov sú pre režim OTP a základ v červenej až čiernej farbe zatvorené. V bordových a čiernych okresoch musia mať neesenciálne prevádzky a služby obmedzené otváracie/prevádzkové hodiny od 5.00 do 22.00 h.

V prípade červených až čiernych okresov môžu mať neesenciálne prevádzky otvorené len v režime OP. Za esenciálne obchody a služby sa podľa vyhlášky považujú napríklad predajne potravín, drogérie, tlačovín a novín, ale aj knižnice či čerpacie stanice.

V červenej až čiernej farbe sa pre režim OTP zavádza jednotný limit pre hromadné podujatia do počtu šiestich osôb. Pre režim OP sa v červenej až čiernej farbe zavádzajú limity 200, 100 a 50.

Chmelár: Pán premiér, musíte konať! Nemôžete byť za chrumkavého pre každého
Nemyslím si, že povinné očkovanie vyrieši náš problém! Iba zvýši extrémnu polarizáciu spoločnosti. Zamýšľa sa o tom vo svojom statuse na sociálnej sieti historik, politický a mediálny analytik a publicista Eduard Chmelár. Podľa neho je náš problém... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Najväčšie obmedzenia pre nezaočkovaných

Hromadné podujatia budú od pondelka (22. 11.) fungovať aj v režime OP, teda pre zaočkovaných alebo prekonavších ochorenia COVID-19. Povolený bude aj režim OTP prístupný tiež pre testovaných, avšak s výraznými kapacitnými obmedzeniami. Režim pre hromadné podujatia sa vzťahuje aj na sezónny ambulantný predaj, do ktorého patria aj vianočné trhy.

Vzelených okresoch je pri režime OTP limit stanovený na 50 percent kapacity na státie alebo 75 percent miest na sedenie. V prípade, že nie je možné určiť kapacitu, umožní sa vstup najviac 5000 osobám v exteriéri a 2500 v interiéri. Pri režime "základ" platia rovnaké percentuálne obmedzenia miest na státie a sedenie, no v exteriéri môže byť najviac 1000 návštevníkov a v interiéri 500.

V oranžových okresoch umožňuje režim OTP v interiéri obsadiť najviac 25 percent kapacity, v exteriéri 50 percent. Ak sa kapacita nedá špecifikovať, platí obmedzenie na 1000 osôb v exteriéri a 500 v interiéri. Pri režime "základ" je maximálna kapacita miest na státie v exteriéri obmedzená na 100 osôb, v interiéri na 50 osôb. Miesta na sedenie v interiéri môžu byť zaplnené do 25 percent kapacity priestoru, maximálne však do počtu 100 osôb. V exteriéri možno obsadiť 50 percent kapacity priestoru, počet ľudí je obmedzený na 200. Organizátor podujatia v režime základ je tiež povinný uchovávať zoznam a kontakty na účastníkov 14 dní po skončení podujatia, po 14 dňoch je povinný ich zničiť.

Právnik Weis: Vedecký podklad hovorí jasne - neočkovaných nemožno diskriminovať!
Tým, ktorí si myslia, že očkovanie proti kovidu ešte pred niečím chráni, svetielko nádeje definitívne zhaslo. A to je tretia dávka za dverami. A každých 6 mesiacov bude ďalšia a ďalšia. Konštatuje na svojich stránkach právnik Peter Weis a odvoláva... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

V červených okresoch platí pre podujatia v režime OP limit 200 osôb. Organizátor je zároveň povinný na regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) podujatie ohlásiť najneskôr 48 hodín pred začiatkom, pričom je potrebné uviesť presný čas a miesto. Režim OTP umožňuje účasť najviac šiestich osôb.

V bordových okresoch sa môže na podujatí v režime OP zúčastniť najviac 100 osôb, nutné je ohlásiť ho na miestnom RÚVZ najneskôr 48 hodín pred začiatkom. Režim OTP umožňuje účasť maximálne šiestich osôb. V čiernych okresoch sa na podujatí v režime OP môže zúčastniť do 50 osôb, treba ho ohlásiť na RÚVZ. Na OTP podujatí rovnako platí obmedzenie do šiestich osôb. V červených, bordových a čiernych okresoch sú organizátori povinní uchovávať zoznam a kontakty na účastníkov 14 dní po skončení podujatia, po 14 dňoch ich treba zničiť.

ÚVZ SR pripomína, že jednotlivé režimy nemožno kombinovať. "Organizátor musí zvoliť režim vstupu na podujatie, viditeľne ho označiť pri vstupe a zabezpečiť vstup a pobyt na podujatí len účastníkom v režime podujatia," upozornil úrad. V každej chvíli musí byť organizátor schopný preukázať aktuálny počet osôb. Exteriérové podujatia musia byť ohradené s vyznačeným vstupom a výstupom. Povinné je prekrytie horných dýchacích ciest.

Blaha: Ak niečo treba nakázať, tak povinný pobyt Hegera vo vypolstrovanej cele
Povinné očkovanie je kriminálny akt! Je Heger nový Mengele? Takúto otázku si položil na sociálnej sieti opozičný poslanec za stranu Smer-SD Ľuboš Blaha. Podľa neho tu už končí všetka sranda a premiér môže ísť do basy na doživotie. Povinné... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Sobáše a krsty

Obrad sobáša či krstu bude možné organizovať vo všetkých farbách okresov. Vzhľadom na farbu a zvolený režim (OP, OTP, základ) však platia kapacitné obmedzenia. Na obrad pohrebu počet ľudí limitovaný nie je. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upravujúcej organizáciu hromadných podujatí, ktorá platí od pondelka (22. 11.). Vyhláška reaguje na novú verziu COVID automatu.

Po novom bude v červenej až čiernej farbe okresu platiť pre režim OTP (očkovaní/po prekonaní ochorenia/testovaní na ochorenie COVID-19) a režim základ jednotný limit. Sobáša či krstu sa tak bude môcť zúčastniť maximálne šesť osôb. V prípade, že sa udalosti zúčastnia iba plne zaočkovaní alebo osoby, ktoré ochorenie prekonali (režim OP), pre červené okresy platí limit 200, pre bordové 100 a pre čierne 50 ľudí. Ak si organizátor zvolí režim OP, je nutné ohlásiť podujatie na miestnom príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva najneskôr 48 hodín pred jeho začiatkom.

V oranžových okresoch bude v režime OTP povolená maximálna kapacita 25 percent v interiéri a 50 percent v exteriéri. Ak nie je možné určiť kapacitu, v exteriéri môže byť najviac 1000 osôb a v interiéri 500. Ak sa bude obrad či krst konať bez ohľadu na očkovanie či test (režim základ), v exteriéri bude maximálna povolená kapacita 50 percent v priestore na sedenie (do 200 osôb) a maximálne 100 ľudí v priestore na státie. V interiéri môže stáť maximálne 50 osôb, priestor na sedenie môže byť naplnený najviac na 15 percent kapacity.

Podľa Lengvarského by mal byť Heger hoaxer
Lengvarský: "Nie je pravda,že vláda chce povinne očkovať proti COVID-19" Tento citát uverejnil portál Teraz.sk 1. júla 2021. O tých, ktorí to už vtedy tvrdili, sa vyjadril ako o hoaxeroch a dezinformátoroch. "Diskutujem s právnikmi, či nie je v... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Ivan Brožík

"Organizátor je v oranžovej až čiernej farbe okresu povinný uchovávať zoznam a kontakty na účastníkov 14 dní po skončení podujatia, po 14 dňoch je povinný ich zničiť. Táto povinnosť neplatí v oranžových okresoch pre podujatia v režime OTP alebo výlučne zaočkovaní," priblížil úrad.

Pre zelené okresy bude v režime OTP maximálna povolená kapacita na státie 50 percent, na sedenie 75. Ak nie je možné určiť kapacitu, môže byť najviac 5000 osôb v exteriéri a 2500 v interiéri. V režime základ bude môcť byť priestor na státie zaplnený najviac na 50 percent, priestor na sedenie maximálne na 75 percent kapacity. V exteriéri však bude môcť byť najviac 1000 osôb, v interiéri 500. V zelených okresoch a oranžových okresoch pre režim OP kapacitný limit neplatí.

Fitnescentrá 

Fitnescentrá v čiernych okresoch ostanú od pondelka 22. novembra zatvorené. V bordových a červených okresoch bude do nich povolený vstup len v režime OP (očkovaní/po prekonaní ochorenia COVID-19). Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Nariadenie hygienikov zároveň stanovuje kapacitné limity pre návštevníkov. V bordovom okrese to bude maximálne 20 návštevníkov, prípadne podľa rozlohy fitnescentra taký počet, aby na jedného návštevníka pripadalo 15 štvorcových metrov (m2). V červených okresoch bude môcť byť vo fitnescentre maximálne 50 návštevníkov, respektíve je stanovený limit jeden návštevník na 15 m2. Prevádzky musia viesť aj zoznamy zákazníkov.

Kolíková nevidí ústavnoprávnu prekážku pri povinnom očkovaní
Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR pri otázke zavedenia povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 ústavnoprávnu prekážku nevidí. Pre TASR to potvrdil hovorca MS Peter Bubla. "Ústavnoprávne je určite priestor rozprávať sa o zavedení povinného... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Ivan Mihale/TASR

Ak okres prejde zo stupňa ohrozenia do stupňa ostražitosti (oranžová farba) a prevádzka zachová pri vstupe režim OP, nebudú sa ňu vzťahovať kapacitné obmedzenia. Pri režime OTP (očkovaní/po prekonaní ochorenia/testovaní) to bude maximálne 20 návštevníkov alebo jeden návštevník na 15 m2. Ak prevádzka povolí v okrese s oranžovou farbou vstup všetkým osobám, maximálna kapacita je desať návštevníkov v jednom momente. Ak sa okres dostane do stupňa monitoring (zelená farba), prevádzky s režimom vstupu OP môžu využívať plnú kapacitu prevádzky, pri režime OTP alebo základ platia kapacitné obmedzenia.

Režim OP pri vstupe do obchodného domu neplatí v prípade záujmu o očkovanie

Režim OP (očkovaný/po prekonaní) pri vstupe do obchodného domu, ktorý bude od pondelka (22. 11.) pre obchodné domy povinný v červenej až čiernej farbe, neplatí pre prípady návštevy očkovacieho centra alebo zdravotníckeho zariadenia v obchodnom dome. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Režim OP ďalej neplatí pre obchodné domy v červenej až čiernej farbe, ak v obchodných domoch sú otvorené len prevádzky a služby esenciálneho charakteru," uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Znamená to, že ak v obchodných domoch budú otvorené iba esenciálne prevádzky, môžu do nich vojsť všetci, nielen osoby v režime OP.

Pán Heger, vy to myslíte s povinným očkovaním bezbranných starcov vážne?
"Heger vyhlásil, že ide presadzovať na Slovensku povinné očkovanie na Covid. Skôr ako sa o to pokúsi mal by sa ísť skúsiť prejsť po meste bez ochranky, aby nadýchal náladu ľudí. V tom taxíku to nie je ono." Píše na sociálnej sieti Tomáš... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Ivan Brožík

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!