NASA chce postaviť na Mesiaci jadrovú elektráreň. Vypísala „verejnú súťaž“
21 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Ak majú ľudia žiť na Mesiaci, budú sa musieť zásobovať elektrickou energiou. Americká vesmírna agentúra preto hľadá nápady pre jadrový štiepny reaktor, informuje nemecký Der Spiegel.

V roku 2025 by to malo byť už tak ďaleko: Po viac ako 50 rokoch majú ľudia opäť vstúpiť na Mesiac a vybudovať tam lunárnu základňu. Americká vesmírna agentúra v súčasnosti pracuje na energetickej koncepcii. Tá má zabezpečiť, aby sa tam astronauti mohli zásobovať elektrickou energiou.

Koniec športovej kariéry ! Vrcholoví športovci hlásia závažné vedľajšie účinky po očkovaní proti COVIDu (VIDEO)
Vrcholoví športovci z Európy a USA hlásia po očkovaní vakcínou proti COVIDu-19 závažné vedľajšie účinky. Bol diagnostikovaný zápal tkaniva okolo srdca, ako aj krvné zrazeniny. Pre francúzskeho tenistu Jérémyho Chardyho to môže znamenať koniec... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Jadrová elektráreň na Mesiaci

NASA súčasne odštartovala výzvu: Každý, kto má nápad na systém výroby energie pomocou jadrového štiepenia na Mesiaci, má kontaktovať vesmírnu agentúru. Inými slovami: NASA chce postaviť jadrovú elektráreň.

Zdroj energie nezávislý od Slnka

Spoločnosť NASA oznámila tento projekt spolu s Idaho National Laboratory, výskumným zariadením amerického ministerstva energetiky. Podľa úradov chcú do konca desaťročia nájsť zdroj energie nezávislý od Slnka, ktorý by zásoboval účastníkov budúcich lunárnych misií elektrickou energiou.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/18/predavkovanie-ivermektinom-zena-skoncila-na-jednotke-intenzivnej-starostlivosti

„Zabezpečenie spoľahlivého vysokoenergetického systému na Mesiaci je ďalším dôležitým krokom vo výskume vesmíru a je na dosah," - povedal Sebastian Corbisiero, vedúci projektu Fission Surface Power v Idaho National Laboratory.

„Dostatok energie bude kľúčom k budúcemu prieskumu vesmíru," - vyhlásil Jim Reuter z riaditeľstva pre vesmírne technológie spoločnosti NASA. Toto financuje projekt jadrovej energie. „Očakávam, že jadrové štiepenie bude veľkým prínosom pre naše plány zásobovať energiou Mesiac a Mars. Dokonca bude hnacím motorom inovácií pre aplikácie na Zemi."

Bill Gates varuje pred bioteroristickými útokmi po pandémii
Bill Gates, aktuálne štvrtý najbohatší človek na svete, tvrdí, že potrebujeme nový spôsob očkovania. Varuje pred bioterorizmom, ktorý možno očakáť po pandémii, píše portál startitup.sk. Bill Gates ako jeden z prvých ľudí na svete varoval pred... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Pôvodne bol štart lunárnej misie naplánovaný na rok 2024, ale začiatkom tohto mesiaca spoločnosť NASA uviedla, že pristátie na Mesiaci sa neuskutoční „skôr ako v roku 2025".

Verejná súťaž

Verejná súťaž je určená americkým spoločnostiam a potrvá do polovice februára 2022. Do tohto termínu by sa mal predložiť počiatočný návrh systému. Súčasne je stanovených veľa podmienok pre budúce koncepty. Napríklad do desiatich rokov by mal byť systém pripravený na použitie na Mesiaci. Systém sa má dať ovládať autonómne z paluby lunárneho modulu alebo rovera na povrchu Mesiaca bez toho, aby reaktor zapínali a vypínali ľudia.

Katastrofa v Rakúsku V salzburských nemocniciach sa vytvárajú triediace tímy. Liečba nebude zaručená všetkým (!)
Vzhľadom na dramatickú situáciu s koronavírusom na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa v salzburských nemocniciach v Rakúsku vytvárajú triediace tímy a prechádza sa na triáž. Liečbu všetkým pacientom tak už nebudú môcť garantovať, píše Der... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Uvádzajú sa aj predpoklady na výrobu energie: Hľadajú sa plány pre jadro reaktora, ktoré bude fungovať na urán. Musel by tiež obsahovať systém na premenu jadrovej energie na využiteľnú energiu, systém tepelného manažmentu na chladenie reaktora a distribučný systém.

Na otázku, ako by sa mal na Mesiaci montovať jadrový reaktor, odpoveďou je: Systém by sa musel zostrojiť na Zemi a potom poslať na Mesiac. Reaktory nesmú mať priemer väčší ako štyri metre, dĺžku viac ako šesť metrov a maximálnu hmotnosť 6 000 kilogramov.

Farmafirmy dosahujú na vakcínach zisk 1 000 dolárov za ZA SEKUNDU
Farmaceutické spoločnosti Biontech, Pfizer a Moderna dosahujú podľa prieskumu globálnej aliancie pre vakcíny zisk 1 000 dolárov (necelých 880 eur) každú jednu sekundu na svojich vakcínach proti koronavírusu, informuje epochtimes.de K takémuto... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Výskum malých reaktorov aj na Zemi

Americké ministerstvo energetiky spolupracuje aj so súkromnými spoločnosťami na rôznych plánoch, najmä na novej generácii menších elektrární, od modulárnych reaktorov až po mobilné reaktory, ktoré sa dajú rýchlo postaviť na mieste a odstrániť, keď sa nepoužívajú, uzatvára nemecký Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Scenára sociálnej biedy sa vďaka COVIDU už možno ani nedožijeme
Sociálne siete tú plné zaručených politických „návodov“ na to, ako sa dajú poľahky zlikvidovať drobní podnikatelia. Na jeden z nich vo svojom statuse poukazuje Juraj Mesík. Ako píše, nie je ešte ani polovica novembra a „koleso inflácie sa v Európe... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!