„Nemáme s tým nič spoločné!“ -  Putin odmietol akúkoľvek zodpovednosť za utečeneckú krízu na hraniciach medzi Bieloruskom a EÚ
14 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Ruský prezident Vladimir Putin odmietol akúkoľvek zodpovednosť za utečeneckú krízu na hraniciach medzi Bieloruskom a EÚ. „Chcem, aby všetci vedeli, nemáme s tým nič spoločné," - povedal Putin v sobotu, píše epochtimes.de.

Neďaleko hraníc sa našlo telo mŕtveho Sýrčana

Poľská polícia medzitým oznámila, že neďaleko hraníc sa našlo telo sýrskeho migranta. Súčasne obvinila Bielorusko z ničenia hraničného plota.

V pohraničnej oblasti v súčasnosti uviazli tisíce ľudí, najmä z Blízkeho východu. Poľsko a ďalšie krajiny EÚ obviňujú Rusko, že pomáha Bielorusku zvážať migrantov na vonkajšiu hranicu EÚ.

Turecký prezident hrozí Grécku otvorením hraníc pre migrantov
„Neviem, čo by urobilo Grécko, keby sme otvorili brány" - týmito slovami turecká hlava štátu Erdogan nepriamo pohrozil Aténam. Grécko sa teraz pripravuje na príchod utečencov, píše Der Spiegel. Grécky generálny štáb (GEETHA) v piatok na... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Európski lídri musia hovoriť s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, aby sa kríza vyriešila, povedal Putin v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu Westi. Podľa jeho vedomostí je na to pripravená aj úradujúca nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU). Merkelová a Putin pred niekoľkými dňami telefonicky hovorili o situácii s utečencami na bielorusko-poľskej hranici.

Na hranici zahynulo už desať ľudí

Podľa správy poľského denníka Gazeta Wyborcza v pohraničnej oblasti v posledných mesiacoch zahynulo už desať ľudí. Pribudol ďalší mŕtvy: v piatok sa v lese neďaleko mesta Wolka Terechowska našlo telo mladého Sýrčana, oznámila poľská polícia. Príčinu smrti zatiaľ nebolo možné určiť.

Ako informovala poľská polícia, v sobotu v noci sa veľká skupina utečencov pokúsila prekročiť hranice. Asi stovka z nich však utiekla do neďalekého lesa, ale na bieloruskej strane.

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Bieloruskí vojaci urobili dieru v plote

V noci sa bieloruskí vojaci pokúsili zničiť dočasný hraničný plot. Odstránili stĺpiky a pohotovostným vozidlom urobili dieru v plote," - oznámila poľská pohraničná stráž na Twitteri. Poľskí vojaci boli oslepení lasermi a stroboskopickými výstražnými svetlami. Varšava  obvinila Minsk, že utečencom dáva k dispozícii slzotvorný plyn.

Poľsko v tejto oblasti rozmiestnilo 15 000 vojakov a kvôli náporu postavilo plot z ostnatého drôtu. Bielorusko a jeho spojenec Rusko oznámili spoločné vojenské cvičenia v bieloruskom regióne Grodno pri poľských hraniciach.

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

USA vyjadrili znepokojenie

Prezident USA Joe Biden vyjadril znepokojenie nad situáciou v bielorusko-poľskej pohraničnej oblasti. „Vyjadrili sme svoje obavy Rusku a vyjadrili sme ich aj Bielorusku," - povedal Biden v piatok novinárom vo Washingtone.

Erdogan: Nenesieme žiadnu spoluzodpovednosť

Hlavný poradca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre zahraničnú politiku medzitým odmietol, že by Turecko nieslo spoluzodpovednosť. „Kríza s nelegálnymi migrantmi medzi Bieloruskom, Poľskom, Litvou a niektorými ďalšími európskymi krajinami nemá nič spoločné s Tureckom," - povedal Ibrahim Kalin pre tlačovú agentúru AFP.

Hra na city: Ženy a deti ako nástroj psychologickej vojny bieloruského prezidenta
Tisíce migrantov sa už niekoľko týždňov pokúšajú prekročiť hranice medzi Bieloruskom a Poľskom. Teraz prerazili hranicu na dvoch miestach, píše epochtimes.de. Podľa poľskej rozhlasovej stanice "Białystok" v noci na utorok prešli do Poľska dve... Čítať ďalej
12 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

EÚ obviňuje bieloruského diktátora Lukašenka z úmyselného zvážania utečencov k hraniciam štátov EÚ - Lotyšska, Litvy a Poľska - ako odvetu za sankcie. Na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN obvinili USA a európski členovia tohto orgánu Bielorusko z „organizovaného využívania migrantov ako nástroja na destabilizáciu vonkajších hraníc EÚ, uzatvára epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

Pentagón skúma správy o pohybe ruských vojsk. Kyjev si nič nevšimol
Satelitné zábery ukazujú konvoje nákladných áut naložených tankami a raketami na juhozápade Ruska - na ceste k ukrajinským hraniciam. Kyjev tvrdí, že si prípadné nasadenie nevšimol. Teraz sa do toho zapájajú aj USA, píše nemecký Der... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová