Turecký prezident hrozí Grécku otvorením hraníc pre migrantov
13 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

„Neviem, čo by urobilo Grécko, keby sme otvorili brány" - týmito slovami turecká hlava štátu Erdogan nepriamo pohrozil Aténam. Grécko sa teraz pripravuje na príchod utečencov, píše Der Spiegel.

Grécky generálny štáb (GEETHA) v piatok na mimoriadnom zasadnutí rozhodol o zvýšenej pohotovosti na námorných a pozemných hraniciach s Tureckom. Informoval o tom denník Kathimerini. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nezostal dlžný reakciu a Grécku nepriamo pohrozil.: „Neviem, čo by Grécko urobilo, keby sme otvorili brány.“ Povedal to na spoločnej tlačovej konferencii s maďarským premiérom Viktorom Orbánom v súvislosti s otázkou migrácie.

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Čo by Grécko urobilo, keby sme otvorili brány?“

Grécky generálny štáb sa rozhodol zintenzívniť ochranu hraníc a okamžite hlásiť incidenty, ktoré naznačujú nárast nelegálnej migrácie. Atény predtým ostro kritizovali Erdoganovo vyhlásenie. „Keď Grécko ohrozujú krajiny, ktoré využívajú zúfalých ľudí na dosiahnutie geopolitických cieľov, budeme vždy reagovať rozhodne," povedal hovorca gréckej vlády Giannis Oikonomou.

V pozadí je kríza na rieke Evros. Vo februári 2020 Erdoğan jednostranne vyhlásil tureckú hranicu pozdĺž rieky Evros na severovýchode Grécka za otvorenú, čím sa tisíce ľudí chceli dostať do Európskej únie. Grécke bezpečnostné sily vtedy zabránili väčšine prechodov. EÚ tam vyslala pracovníkov z európskej agentúry na ochranu hraníc Frontex.

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Erdogan obvinil Grécko z poškodzovania člnov

Na tlačovej konferencii Erdogan tiež obvinil Grécko, že úmyselne poškodzuje člny s utečencami v Egejskom mori a spôsobuje ich potopenie. Turecko má o tom dôkaz, povedal.

Hovorca gréckej vlády Giannis Oikonomou reagoval vyhlásením, že Grécko je právny štát, chráni svoje hranice a hranice EÚ a zachraňuje životy na mori.

Grécko a Turecko sa pravidelne vzájomne obviňujú z nedodržiavania dohody o utečencoch medzi EÚ a Ankarou. Dohoda bola uzavretá ešte v marci 2016 a stanovuje, že Turecko obmedzí počet prisťahovalcov vstupujúcich do EÚ cez jeho územie. Na oplátku Turecko dostáva miliardovú finančnú pomoc EÚ, dodáva Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.) 

Pentagón skúma správy o pohybe ruských vojsk. Kyjev si nič nevšimol
Satelitné zábery ukazujú konvoje nákladných áut naložených tankami a raketami na juhozápade Ruska - na ceste k ukrajinským hraniciam. Kyjev tvrdí, že si prípadné nasadenie nevšimol. Teraz sa do toho zapájajú aj USA, píše nemecký Der... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová