Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
03 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel.

Nové problémy v spore o ponorky medzi FrancúzskomAustráliou. Zverejnenie SMS-ky, ktorú údajne poslal francúzsky prezident Emmanuel Macron austrálskemu premiérovi Scottovi Morrisonovi, prehlbuje rozpory medzi bývalými zmluvnými partnermi.

Zverejnenie textovej správy od hlavy štátu predsedovi vlády bolo „slušne povedané neelegantným a neprijateľným krokom", tvrdia ľudia z Macronovho okolia. "Toto nie je úroveň hodná hlavy vlády." Únik SMS bol Morrisonovým „posledným zúfalým pokusom" zachrániť si česť. 

Pentagón skúma správy o pohybe ruských vojsk. Kyjev si nič nevšimol
Satelitné zábery ukazujú konvoje nákladných áut naložených tankami a raketami na juhozápade Ruska - na ceste k ukrajinským hraniciam. Kyjev tvrdí, že si prípadné nasadenie nevšimol. Teraz sa do toho zapájajú aj USA, píše nemecký Der... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová
            

Macron označil austrálskeho premiéra za klamára

Austrálske médiá predtým zverejnili SMS, v ktorej sa Macron údajne Morrisona pýtal, či má očakávať „dobré alebo zlé správy" v súvislosti s ich spoločnými ponorkovými ambíciami. Správu, ktorej pravosť Macronovo okolie nechce komentovať, vraj prezident poslal ešte v septembri. O dva dni neskôr USA, Veľká Británia a Austrália oznámili novú bezpečnostnú alianciu pre južné Tichomorie, v dôsledku čoho padla niekoľkomiliardová dohoda o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou.

Macron nazval austrálskeho premiéra klamárom
Francúzsky prezident Emmanuel Macron útočí na austrálskeho premiéra. Tvrdí, že Scott Morrison ho oklamal, keď zrušil miliardovú dohodu o nákupe jadrových ponoriek, píše nemecký Der Spiegel. Emmanuel Macron sa na samite G20 v Ríme stretol so šéfom... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Podľa dohody by Austrália získala prístup k americkej technológii na výrobu a prevádzku jadrových ponoriek. Znamenalo to, že Francúzsko prišlo o niekoľkomiliardový kontrakt na ponorky s dieselovým pohonom pre Austráliu.

V Paríži to vyvolalo hnevlivé reakcie a posilnilo pochybnosti o spoľahlivosti transatlantického partnerstva. Francúzsko dokonca dočasne stiahlo svojich veľvyslancov v partnerských krajinách. Paríž reagoval veľmi nahnevane, kritizoval nedostatok dohôd a obvinil Morrisona z klamstva.

Keď sa novinári Macrona opýtali, či verí, že mu Morrison klamal, Macron odpovedal: „Nie, či verím, ja to viem!“ Dodal, že má veľkú úctu a priateľstvo k austrálskemu ľudu. Ak sa k sebe správate s úctou, znamená to tiež, že k sebe musíte byť úprimní.

OSN: Rusko a Čína vyzývajú na ukončenie sankcií voči Severnej Kórei (VIDEO)
Moskva a Peking lobujú v OSN za zmiernenie sankčných opatrení proti Severnej Kórei – v záujme lepšej "kvality života civilného obyvateľstva". Ide o poľnohospodárske výrobky, morské plody a textil, píše Der Spiegel. Zlepšenie kvality života... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Austrálsky premiér tvrdí, že neklamal

Austrálsky premiér na tlačovej konferencii v ten istý deň vyhlásil, že neklamal. Macronovi povedal, že konvenčné ponorky už nebudú spĺňať potreby Austrálie. Morrison zároveň uviedol, že sa začalo pracovať na obnovení vzťahov medzi oboma krajinami.

Austrálske médiá špekulovali, že Canberra chcela únik textovej správy využiť na to, aby dokázala, že Francúzsko už vedelo o možnom krachu dohody.

FBI mal pred útokom na americký Kapitol konkrétne indície, no IGNOROVAL ich (VIDEO)
Aktéri útoku na americký Kapitol hovorili o skrývaní zbraní a zajatí politikov. Podľa denníka Washington Post mal FBI pred útokom konkrétne indície, ale nereagovala na ne, píše nemecký Der Spiegel. Pri útoku na americký Kapitol, ktorý 6. januára... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Paríž zjavne nebol v obraze

Ľudia okolo Macrona ale tvrdia: „Nevedeli sme o tom. Austrálčania nás zradili." Textová správa len dokazuje, že Paríž nebol v obraze. Americký prezident Joe Biden sa ospravedlnil za tento nešikovný postup. Z Austrálie však neprišli žiadne výčitky, uzatvára Der Spiegel.

(Medzititulky, red. HD.)

Smrť tehotnej ženy podnietila nové demonštrácie proti zákonu o interrupciách v Poľsku
V Poľsku sú interrupcie zakázané takmer vo všetkých prípadoch už dobrý rok. Teraz v nemocnici zomrela žena, pretože lekári jej nechceli vykonať potrat. Aktivisti za práva žien začali nové protesty, píše Der Spiegel. Prísny zákaz interrupcií platí... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová