Hra na city: Ženy a deti ako nástroj psychologickej vojny bieloruského prezidenta
12 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Tisíce migrantov sa už niekoľko týždňov pokúšajú prekročiť hranice medzi Bieloruskom a Poľskom. Teraz prerazili hranicu na dvoch miestach, píše epochtimes.de.

Podľa poľskej rozhlasovej stanice "Białystok" v noci na utorok prešli do Poľska dve skupiny migrantov z Bieloruska. Údajne prerazili a strhli ploty pri obciach Krynki a Białowieża. Migranti použili na to rôzne druhy náradia, potvrdili úrady. Pohraničnej stráži sa podarilo vrátiť niektorých nelegálnych prisťahovalcov na hraničnú čiaru, zatiaľ čo po ostatných sa pátra.

Hovorkyňa pohraničnej stráže v meste Podlasie Katarzyna Zdanowiczová potvrdila, že cez plot sa migrati dostali násilím. V tábore pre migrantov pri Kuźnici je však situácia pokojnejšia, uvádzajú poľské médiá. Na bieloruskej strane ale stále zostáva niekoľko stoviek ľudí.

Podľa poľských úradov dostali migranti v utorok jedlo od Bielorusov. Majú stany a spacie vaky a večer si zakladajú ohne, aby sa zohriali. Vždy ich stráži bieloruská služba.

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Migranti dostávajú pokyny

Čoraz hlasnejšie zaznievajú obvinenia, že vláda Alexandra Lukašenka zámerne prevádza migrantov cez hranice, aby vyvinula tlak na Poľsko a EÚ.

Migranti dokonca dostali inštrukcie, hovorí Stanislaw Żaryn, koordinátor poľskej spravodajskej služby a riaditeľ ministerstva národnej bezpečnosti. „Vezmite si deti, pritúľte sa k nim, vyzerajte špinavo a unavene," - radili údajne bieloruské úrady migrantom, píše Żaryn na Twitteri a pripája fotografie, na ktorých môžno vidieť pokyny.

Zdroj: Screenshot Twitter | Písomné pokyny

Informačná vojna

Podľa koordinátora spravodajských služieb je súčasná situácia informačnou vojnou. Obrázkami plačúcich detí a žien chce Bielorusko prinútiť Poľsko, aby súhlasilo s migračnou trasou. „Je to ako psychologická vojna, v ktorej sa využívajú najmä deti a ženy," hovorí koordinátor.

Deti sú zneužívané aj na propagandistické účely. Vo videách sa majú  vyjadrovať, ako im je zle. „Takto sa bieloruské služby zahrávajú s našimi citmi," - komentuje Žaryn.

Hrozí eskalácia

Podľa informácií spravodajského koordinátora boli migranti rozdelení do skupín. Na noc sa utáborili a "túto skupinu doplnili noví ľudia, ktorí prišli k poľským hraniciam z Minska," - hovorí Żaryn.

Predpokladá, že Lukašenko bude naďalej umožňovať hromadenie más ľudí na hraniciach s EÚ s cieľom destabilizovať situáciu na hraniciach.

Zdroj: Screenshot Twitter | Poľsko-bieloruská hranica

Poľské služby upozorňujú, že kedykoľvek môže dôjsť k pokusu o útok  na hraničné zábrany. Tie už boli do značnej miery poškodené, čiastočne vyrúbanými stromami, ako uvádzajú poľské úrady.

V posledných dňoch bolo zaznamenaných 309 pokusov o nelegálne prekročenie hranice z Bieloruska do Poľska.

Na otázku, koľko migrantov môže byť v Bielorusku, Żaryn odpovedal, že poľské služby predpokladajú 12- až 15-tisíc ľudí. „Lukašenko ich v posledných mesiacoch lákal do Bieloruska,"- dodal.

Zdroj: Screenshot Twitter | Poľsko-ukrajinská hranica

Rusko zasahuje

Okrem toho chce ruský prezident Vladimir Putin z tejto situácie vyťažiť politický kapitál, povedal Žaryn. Podľa jeho slov bude požadovať ústupky za „upokojenie situácie".

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok prirovnal situáciu k vlne utečencov z Turecka. Uviedol, že EÚ poskytuje finančnú podporu utečencom, ktorí zostávajú v Turecku, a argumentoval, že EÚ by mohla urobiť to isté v Bielorusku.

„Prečo nepomôcť Bielorusom, ktorých Litva a Poľsko nechcú prijať, aby mohli žiť v normálnych podmienkach?" – spýtal sa Lavrov na tlačovej konferencii.

Dodal, že migranti nechcú zostať "ani v Bielorusku, ani v Turecku", ale sa chcú dostať do krajín EÚ. Podľa jeho slov EÚ roky „propagovala a propaguje svoj životný štýl" a ako taká "musí niesť zodpovednosť za svoje správanie".

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

32 tisíc prekročení hraníc

Od začiatku roka zaznamenala pohraničná stráž v Poľsku celkovo približne 32 tisíc pokusov o nelegálne prekročenie poľsko-bieloruskej hranice.

Poľsko preto  posilnilo svoje bezpečnostné sily pozdĺž hranice. Podľa poľských médií migranti strhávajú ploty z ostnatého drôtu, aby sa dostali cez hranice.  Poliaci budujú ochranné múry, aby im zabránili v príchode do krajiny.

Pentagón skúma správy o pohybe ruských vojsk. Kyjev si nič nevšimol
Satelitné zábery ukazujú konvoje nákladných áut naložených tankami a raketami na juhozápade Ruska - na ceste k ukrajinským hraniciam. Kyjev tvrdí, že si prípadné nasadenie nevšimol. Teraz sa do toho zapájajú aj USA, píše nemecký Der... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Do polovice budúceho roka bude pozdĺž časti hranice s Bieloruskom postavený oceľový plot s ostnatým drôtom, ktorý bude vybavený elektronickými zariadeniami.

180 kilometrov dlhý múr na hranici s Bieloruskom sa buduje v regióne Podlasie. V regióne Lublin je prirodzenou prekážkou rieka Bug. Celková výška múru bude 5,5 metra. Pozdĺž hranice budú nainštalované detektory pohybu a denné a nočné kamery, uzatvára epochtimes.de

(Medzititulky red. HD.)

Scenára sociálnej biedy sa vďaka COVIDU už možno ani nedožijeme
Sociálne siete tú plné zaručených politických „návodov“ na to, ako sa dajú poľahky zlikvidovať drobní podnikatelia. Na jeden z nich vo svojom statuse poukazuje Juraj Mesík. Ako píše, nie je ešte ani polovica novembra a „koleso inflácie sa v Európe... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová