Európa má strach. Spasí ju ruský plyn ?
09 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Zásobníky plynu v Nemecku a Rakúsku sú tesne pred začiatkom zimy slabo naplnené. Plynárenský gigant Gazprom má na Putinov príkaz zvýšiť dodávky. Je koniec plynovej krízy na dohľad? – pýta sa epochtimes.de.

Po mesiacoch energetickej krízy môžu odberatelia plynu v Európe od tohto týždňa dúfať v dodatočné dodávky energie z Ruska.

Takmer pred dvoma týždňami ruský prezident Vladimír Putin pod tlakom rastúcich cien a nedostatočne naplnených zásobníkov nariadil štátnemu plynárenskému gigantu Gazprom doplniť zásoby v Nemecku a Rakúsku. Najprv sa mali naplniť domáce rezervy. Teraz však Gazprom otvorí ventily aj pre Európu.

„Záchranca v plynovej núdzi“

Ruské štátne médiá oslavovali Putina ako „záchrancu v plynovej núdzi", ktorý „ratuje“  EÚ pred studeným šokom. Krátko pred začatím predaja Putinov hovorca potvrdil, že plán je splnený, a že Gazprom bude po 8. novembri dodávať ešte viac ako dohodnuté povinné množstvá.

Oznámenie Moskvy privítalo aj nemecké Združenie energetického a vodohospodárskeho priemyslu. Podľa združenia boli koncom októbra zariadenia pre dodávky od Gazprom v Nemecku naplnené len na 21 percent, čo je v porovnaní s ostatnými zásobníkmi plynu podpriemer.

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Rusko odmieta obvinenia

Rusko rozčuľujú obvinenia, že zadržiavaním plynu zvyšuje ceny. Jelena Burmistrovová ako najdôležitejšia žena v Rusku v oblasti vývozu plynu, dôrazne odmietla zodpovednosť za energetickú krízu na medzinárodnej scéne.

Šéf Gazprom-Exportu na konferencii v Amsterdame začiatkom tohto mesiaca povedal, že tí, ktorí vyslovujú "takéto špekulácie o zlomyseľnom konaní Gazpromu", sú ďaleko od reality.

Rusko opakovane zdôrazňovalo, že na celom svete je plynová kríza. Dôvodom bolo podľa neho opätovné naštartovanie hospodárstva po obmedzeniach, ktoré spustila pandémia. Najmä v Ázii je „hlad po energiách“. Podľa Burmistrovovej USA uprednostnili dodávku skvapalneného plynu práve tam, a nie do Európy.

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Európania nedokázali naplniť svoje zásobníky

Líder Kremľa Putin obvinil Európanov, že po studenej zime nedokázali riadne naplniť svoje zásobníky plynu. Situáciu zhoršila skutočnosť, že veterné turbíny v Severnom mori vyrábali menej elektrickej energie v dôsledku útlmu vetra. Na výrobu elektriny sa muselo použiť viac plynu. Tým sa ešte viac znížili zásoby v zásobníkoch.

Rusko zároveň čelilo politickým obvineniam v Nemecku a ďalších štátoch EÚ, že brzdí dodávky, aby urýchlilo uvedenie dokončeného plynovodu Nord Stream 2 v Baltskom mori do prevádzky. Kremeľ trval na tom, že Nord Stream 2 by mohol situáciu zmierniť. Moskva však zároveň zdôraznila, že všetky dohodnuté množstvá budú dodané bez ohľadu na to. Zákazníci na Západe tiež potvrdili, že Rusko dodáva spoľahlivo.

Farmafirma to myslí vážne: Buď ovca a nechaj sa zaočkovať! ( Edith Brötznerová)
Komentár Edith Brötznerovej (Report24) Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ukrajina odpadla ako tranzitná krajina pre plyn

Je nesporné, že komoditný gigant plní svoje zmluvy. Sporným bodom je skôr to, či Rusko skutočne robí všetko pre to, aby dodalo ďalšie množstvá. Sám Putin dal jasne najavo, že jeho možnosti sú obmedzené. Gazprom sa chce napríklad zaobísť bez Ukrajiny, ktorá bola dlho najdôležitejšou tranzitnou krajinou pre dodávky ruského plynu do Európy.

Trasa cez Ukrajinu je dlhšia, a preto drahšia, navyše ukrajinská tranzitná sieť je zničená a nevydržala by vyšší tlak tranzitu, vysvetlil Putin. Ponuky Ukrajiny na zníženie poplatkov nikam neviedli. Táto chudobná krajina zúfalo potrebuje príjmy z tranzitu.

Pentagón skúma správy o pohybe ruských vojsk. Kyjev si nič nevšimol
Satelitné zábery ukazujú konvoje nákladných áut naložených tankami a raketami na juhozápade Ruska - na ceste k ukrajinským hraniciam. Kyjev tvrdí, že si prípadné nasadenie nevšimol. Teraz sa do toho zapájajú aj USA, píše nemecký Der... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Nemajú záujem o extrémne vysoké ceny

Burmistrovová ako zástupkyňa šéfa Gazpromu na konferencii v Amsterdame tiež vysvetlila, že Rusko nemá záujem o extrémne vysoké ceny plynu. Rekordné ceny by mohli urýchliť prechod na obnoviteľné zdroje energie v EÚ. Obrovské impérium, ktoré je závislé od petrodolárov, však chce ešte dlho zarábať peniaze do svojho štátneho rozpočtu pomocou fosílnych palív v Európe.

Putin sa opakovane vyslovil za návrat k dlhodobým zmluvám, pretože by to Rusku poskytlo istotu pri plánovaní rozvoja nových ložísk. Cena plynu by preto mala byť naviazaná na cenu ropy. Je pravda, že Rusko čoraz viac ťaží aj skvapalnený plyn, a môže tak rýchlejšie reagovať na akútne situácie. „Na rozdiel od flexibilných dodávateľov skvapalneného plynu sme pevne prepojení s Európou prostredníctvom nášho systému plynovodov," - povedala Burmistrovová.

Čína hrozí EÚ „zhoršením vzťahov“: „Únia musí napraviť svoje chyby!“
Čína netají nespokojnosť s návštevou poslancov EÚ u prezidentky Tsai Ing-wen na Taiwane. Ministerstvo zahraničných vecí v Pekingu preto varuje pred „zhoršením vzťahov", ak EÚ "nenapraví svoje chyby", píše epochtimes.de. Komunistický režim v... Čítať ďalej
08 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Nechápavé krútenie hlavou

Skutočnosť, že plynovod vybudovaný za viac ako desať miliárd eur ešte nebol schválený na prevádzku, preto v Rusku vyvoláva len nechápavé krútenie hlavou. V budúcnosti má do Európy prúdiť 55 miliárd kubických metrov plynu ročne. Vzhľadom na čakajúce povolenia však nie je stanovený dátum začatia.

Nemecko najväčší zákazník Gazpromu v EÚ

Rusi medzitým zdôrazňujú, že vzhľadom na plynovú krízu už dodali viac, ako bolo dohodnuté. Len vývoz do Nemecka sa za prvých deväť a pol mesiaca zvýšil o 30 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Poľsko varuje pred ďalším nátlakom zo strany EÚ
Námestník poľského ministra zahraničných vecí Szymon Szynkowski vel Sęk varuje pred ďalším nátlakom zo strany Európskej únie na jednotlivé členské štáty, ako to únia urobila aj voči jeho krajine, píše nemecký portál epochtimes.de. Ak bude trestať... Čítať ďalej
07 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Nemecko je najväčším zákazníkom spoločnosti Gazprom v EÚ. V roku 2020 krajina nakúpila z Ruska približne 46 miliárd metrov kubických plynu, čo predstavuje približne tretinu celkovej spotreby v Spolkovej republike. To však nestačí.

V súčasnosti však v Európe nehrozí kolaps dodávok. Analytici sa domnievajú, že zásobníky v Európe sú v súčasnosti ešte stále naplnené približne 82 miliardami kubických metrov, alebo 76 percent aktívneho plynu. To je približne o 15 percentuálnych bodov menej ako priemerná úroveň za posledných päť rokov.

V skladoch Gazpromu v Nemecku a Rakúsku, ako priznal generálny riaditeľ spoločnosti Alexej Miller počas rozhovorov s Putinom, však už takmer žiadny plyn neostáva. Preto sa teraz uskutočňujú dodávky, uzatvára epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

Zavrie Rusko čoskoro plynový kohútik?
Ruský prezident hrozí prerušením dodávok plynu do jedného z európskych štátov, píše news.de. Stav núdze Moldavská republika, ktorá hraničí s Rumunskom, vyhlásila uprostred vážnej krízy v dodávkach plynu stav núdze. V októbri bol dopyt po plyne v... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová