Nové prísne opatrenia: Čaká nás lockdown pre neočkovaných a ešte väčšie rozdelenie spoločnosti!
06 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Máme poslednú šancu vyhnúť sa tvrdému lockdownu pred Vianocami! S týmto varovaním navrhli odborníci vláde prijať nové opatrenia. Neočkovaní pocítia tvrdé obmedzenia. V čiernych okresoch bude ten lockdown platiť práve pre nich, píše portál 1pluska.sk.

Dvojvrstvová spoločnosť

Podľa konzília situácia na Slovensku začína byť alarmujúca. No zatiaľ čo neočkovaných čakajú tvrdé obmedzenia, pre očkovaných by sa mali niektoré opatrenia uvoľniť. Ale len pod podmienkou, že sa budú dodržiavať a kontrolovať.

"Máme oveľa vyššie počty nakazených aj hospitalizovaných ako vlani, keď už v tomto čase platil tvrdý lockdown. Dnes pritom väčšina Slovenska viac-menej funguje normálne," upozorňujú odborníci.

Odborníci to nevidia vôbec ružovo: Potrebujeme radikálne opatrenia!

Momentálne leží v nemocniciach 2-tisíc covid pacientov, no už do dvoch týždňov ich bude viac ako 3-tisíc. Šéf Inštitútu zdravotnej politiky Matej Mišík potvrdil, že v momentálnej situácii sa blížime do bodu, keď budú nemocnice celkom nedostupné pre pacientov s inými diagnózami alebo aj pre samotných covid pacientov.

Len tento týždeň sme na Slovensku zaznamenali rekordné počty pozitívnych, keď PCR a AG testy odhalili denne viac ako 8-tisíc pozitívnych. Každý deň zomiera na covid okolo 27 ľudí.

Je Matovič "sráč?" Správa sa ako ohrdnutá nevesta
"U politikov chýba rozum, odvaha, nikto nerobi to, čo by mali robiť pre veci verejné," hovorí moderátorka relácie Počúvajte pravdu, ktorá si pozvala ako hosťa komentátora denníka Pravda, Mariána Repu. Repa si myslí, že Slovensko sa prepadá, rúti do... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Konzílium odborníkov preto prišlo s radikálnym návrhom na zmenu opatrení. Zaočkovaní a tí, čo prekonali covid, sa v čiernych okresoch konečne dočkajú väčšej slobody. Naopak, neočkovaní sa podľa odborníkov musia pripraviť na tvrdé obmedzenia. 

„My si v konzíliu veľmi dobre uvedomujeme oprávnenú nespokojnosť všetkých zaočkovaných ľudí, ktorí túžia po slobode a chcú žiť tak, ako im sľubovali reklamné spoty. Vnímame, že reštriktívne opatrenia by sa mali týkať hlavne ľudí, ktorí sa nedali zaočkovať,“ povedala členka konzília Elena Prokopová. 

Lockdown je späť, aspoň pre niekoho

Odborníci navrhli nezaočkovaným v čiernych okresoch zákaz vychádzania denne od 5.00 h do 1.00 h, teda to, čo vlani platilo pre celú krajinu. Z domu by mohli ísť len do práce, na nákup nevyhnutných potrieb či navštíviť lekára, ak ochorejú.

Zároveň by v čiernych okresoch povolili fungovanie prevádzok – či už by šlo o reštaurácie, fitnescentrá, kiná, hotely – ale len pre očkovaných a ľudí, ktorí prekonali covid. 

Laššáková: Ustupovať v zmysle "toto ešte vydržíme", nemá význam
Dehumanizácia určitej skupiny obyvateľstva je názov príspevku právničky Judity Laššákovej, ktorý zverejnila na sociálnej sieti. Vyjadruje sa v ňom k videu z Piešťan, ktoré zobrazuje stret policajtov s nakupujúcimi. Myslí si, že vzniknutá situácia... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

„Súčasná situácia nám dovoľuje uvoľniť opatrenia pre zaočkovaných len vtedy, ak budeme mať absolútnu záruku, že opatrenia budú dodržiavané,“ doplnila Prokopová. Zároveň by sa zaviedli pravidlo, že akékoľvek prevádzky v bordovej či čiernej farbe by mohli mať otvorené najneskôr do 22.00 h.

V čiernej farbe by zároveň pre všetkých občanov ponechali zákaz konania hromadných akcií, ako sú svadby, večierky, diskotéky, oslavy, posedenia, spoločenské večery s tancom.

Do práce len s covid pasom

Slovákov by asi najviac mohlo obmedziť opatrenie týkajúce sa zamestnania. Od červenej farby okresu by v akejkoľvek práci platila povinnosť preukazovať sa covid pasom. To znamená, že všetci zamestnanci by museli mať potvrdenie o očkovaní, prekonaní covidu či negatívnom teste.

Tisíce neočkovaných tak niekoľkokrát do týždňa budú musieť absolvovať antigénový test. Odborníci zároveň odporúčajú od červenej farby covid automatu zaviesť home office pri všetkých druhoch zamestnania, kde je to možné.

Kremský kritizuje Sulíka. Je na obzore ďalšia "vojna" v koalícii?
Člen koalície Peter Kremský (OĽaNO) nemieni nad Sulíkovými zlyhaniami privierať oči. Ministra hospodárstva kritizuje na sociálnej sieti. Žiada, aby sa Sulík ospravedlnil a vyvodil za zlyhania vo svojom rezorte politickú zodpovednosť. Je na obzore... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Zvýhodnená pandemická PN-ka

Navrhli ponechať aj zvýhodnenú pandemickú PN-ku len pre zaočkovaných ľudí, ktorí sa infikovali. Ak by teda zaočkovaný človek musel ostať v karanténe pre infikovanie alebo kontakt s pozitívnou osobou, mal by 100-percentne preplatenú mzdu. Nezaočkovaní by už túto výhodu nemali.

Plošné zatváranie škôl nehrozí

V čiernych okresoch by sa na návrh odborníkov mali zatvoriť školy a deti by sa presunuli na dištančné vzdelávanie na jeden až dva týždne. Členka konzília Elena Prokopová zároveň potvrdila, že odborníci plošne zatvárať školy nebudú. „Nedovolíme, aby trpeli deti za to, že dospelí sú nezodpovední, nedodržiavajú opatrenia a nedali sa očkovať,“ povedala.

Potrebné bude navýšiť počty lôžok pre covidových pacientov aj zvýšiť dostupnosť monoklonálnych protilátok na liečbu. Odborníci vyžadujú zrýchlené podávanie tretej dávky vakcíny najmä v rizikových skupinách a zariadeniach sociálnych služieb.

Podľa Naďa sú Slováci vandali, grázli, dezoláti a najnovšie opice! Ľudia mu to dali vyžrať
Opice na plote úradu vlády, opice na štadióne v Trnave a opice v Lidli v Piešťanoch. Takto okomentoval incident v supermarkete v Piešťanoch minister obrany Jaroslav Naď v profile na sociálnej sieti! A ľudia mu pod príspevok odkázali, čo si o ňom... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Na rade je vláda

"Tento návrh konzília odborníkov odovzdávame do rúk ministra zdravotníctva a vlády, takže to, kedy budú platiť a či budú platiť, záleží na nich,“ povedala členka konzília a primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny UNB – Kramáre Alena Koščálová. Ideálne by však podľa odborníkov bolo, aby začali platiť čo najskôr.

Konzílium navrhlo aj zvážiť povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre vybrané skupiny obyvateľov podobne ako v iných štátoch Európskej únie. 

Pomôžu žolíky

"Zatiaľ je situácia stabilná, ale blížime sa k bodu, keď budeme musieť prijať tvrdšie opatrenia. To znamená, chcel by som ľudí vyzvať na to, aby využili možnosť očkovania, aby dodržiavali opatrenia, ktoré sú stanovené,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Premiér Eduard Heger tiež opakovane vyzval občanov k očkovaniu. Ak má okres 65-percentnú očkovanosť ľudí nad 50 rokov, získa žolíka a nikdy sa nedostane do čiernej farby, najhoršie do bordovej. „Viaceré mestá sú blízko a verím, že čoskoro potrebnú hranicu prekonajú: Nitra, Námestovo, Myjava, Banská Bystrica, Ružomberok, Piešťany,“ uviedol na svojom účte na sociálnej sieti.

Petícia proti Gröhlingovej novele zákona?
Akademici spustili petíciu proti Gröhlingovej novele vysokoškolského zákona. Vysokoškolskí pedagógovia, akademici, vedci, výskumníci aj študenti vysokých škôl spustili petíciu proti novele vysokoškolského zákona z dielne ministra Branislava... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Denis Merva